Odzyskiwanie systemu Windows XP Home Edition
Witam
Chciałem się dowiedzieć czy w systemie Windows XP Home Editio jest opcja naprawy (odzyskiwania) systemu? Z tego co pamiętamw XP Professional miał taką opcję a w instalatorze Home Edition nie mogę tego znaleźć.
Odpowiedzi: 1
Chodzi Ci o ASR ?? Jeżeli tak to nie ma tego w Home
Strona 1 / 1
Nie nie o to mi chodzi. Sęk w tym że mam uszkodzone pliki systemowe, a folder ,,Moje dokumenty" albo był ustawiny jako prwyatny albo po prostu został zakodowany przez system. Celem odzyskania danych chcę naprawić system, kóry został uszkodzony przez instalacje na nim oprogramowania po raz kolejny. Owa druga instalacja została przerwana we wczesnym stadium więc dlatego myślę że jest opcja odzyskania tego systemu. W XP Professional ta opcja znajduję się na płycie instalatora. Po uruchomieniu wyświetlają nam się 3 opcję: zainstaluj, napraw, zakończ. W ?HOme Edition nie mogę tego znaleźć lub po prostu tego nie ma. Są inne sposoby na naprawienie tego systemu?<br>
<DIV>Naprawa przy użyciu konsoli odzyskiwania jest dostepna w obu wersjach systemu.</DIV> <DIV>W grę wchodzić moze jeszcze i to, że płyta którą oglądałeś była recovery - dołożona do markowego sprzetu i to mogłoby być wytłumaczenie dla istnienia opcji "odzyskiwania".</DIV>
Chyba chodzi o te R tylko nie na poczatku które pozwala na przejście do konsoli odzyskiwania tylko to które możemy wybrać póżniej przed samą instalacją, instalator poprostu zastępuje pliki dotychczasowe na te z plyty tzw .odświeżenie systemu bez utraty danych i instalacji programów. pozdrawiam<br>
Chodzi o to że ani zaraz po uruchomieniu instalatora ani bezpośrednio przed samą instalacją nie ma żadnej opcji odnośnie naprawy ani konsoli odzyskiwania. Bynajmniej ja jej nie widzę. Płyta jest oryginalna dodawana do sprzętu PCF, którym to obecnie dysponuje. Wogóle ten kreator instalacji wydaje się być jakiś wybiedzony.<br>
<p>Wiem że to trochę śmiesznie wygląda, ale sam odpowiem postem na swój problem. Wierze że zostanę zrozumiany. A więc tak. Dziwne zjawisko, ale to zależy od komputera. Na poprzednim nie miałem tego typu problemu. Poprostu wszystko odpalało z innego systemu.Teraz taki kawał się zyścił że po kliknięci na folder ,,Documments nad Settings" pojawia się okno z komunikatem: odmowa dostępu. We właściwościach folder wygląda jak był by pusty (Rozmiar: 0 Kb). Ale jednakże wiedziałem że tam są moje dane. Okazało się że jako użytkownik innego systemu nie miałem praaw do danyego folderu. Jednakże mogłem go przejąć na własność i co za tym idzie przejąc wszelkie rawa do niego. Tylko że ten manewr to już nie taka prostaq recz. Najpierw należy w okne gdzie mamy wyświetloną zawartośc danego dysku kliknąć zakładkę narzędzia>opcje folderów... Następnie wybieray zakładkę ,,widok". W tej zakładce szukamy opcji ,,użyj prostego udostępnianania plików". Odznaczaamy tę opcję. Zapisujemy ustawienie i przechodzimy do następnego kroku. W tymże kroku należy kliknąć prawym przyciskiem myszy na folder docelowy (w moim przypadku Dokumments and settings) i wybrać opcję ,,udostępnienia i zabezpieczenia". W karcie ,,zabezpieczenia wchodzimy w pocję ,,zaawansowane". W zakładce ,,właściciel" klikamy nazwkę swojego użytkownika, zaznaczamy opcję ,,Zamień właściciela..." i klikamy zastosuj. Pojawi się okno procesu zamiany użytkownika. Proces ten może potrwać w zależnośi od tego jak duży jest folder oraz jaki mamy komputer. Po jego zakończeniu mamy pełne prawa do danego folderu.</p><p> </p><p>P.S. Do wykonania tej czynności potrzebne są prawa administratora komputera. A co do naprawy systemu uważam że to mija ię z celem. Jednakże uważam to za rzecz możliwą do wykonania, pomimo iż mamy do dyspozycji biedniejsze HE. Podejmowałem nawet próby tego ale ich nie dokończyłem bo uznałem że to nie ma sensu. A w jaki sposób podejmowałem próby:http://www.winternals.com/Products/AdministratorsPak/Default.aspx Polecam poczytać sz czególnie tym którzy bardzo by chcieli naprawić system rozłożony praktycznie ,,na łopatki".<br> </p>