Odtwarzanie *.wma
Co powoduje, źe nie mogę uruchomić *.wma na Winampie i je uruchomić? Dodaje, źe jest zaznaczony na liście plików winmap`a
Odpowiedzi: 15
stj:
Krecik, to nie ja wymyśliłem tylko Microsoft. A ten kodek jest do kupienia na stronie WMP 9. Czyźby oni tak źle myśleli??
Oni myślą bardzo dobrze: zapewne dostają jakiś procent od zakupionego codeca :lol:
Chcą wypromować swój WMP i robią co mogą, a źe im nie wychodzi to juź inna sprawa.
Jeśli mi nie wierzysz to przeprowadź proste testy: tą samą próbkę audio skompresuj encoderem LAME i tym kodekiem. Jakość moźesz porównać programem WaveLab.
Masz dwie moźliwości: wierzyć w to co microshit mówi lub sprawdzić samemu.
Krecik, to nie ja wymyśliłem tylko Microsoft. A ten kodek jest do kupienia na stronie WMP 9. Czyźby oni tak źle myśleli?? Pomoc | Wprowadzenie | Dodatki | | Dodatki do tworzenia plików MP 3.krecik:
stj:
Zainstaluj w WMP 9 kodek MP3 PowerEncoder for Windows XP. Następnie Narzędzia | Opcje | Kopiuj utwór muzyczny | Przewiń format i wybierz ostatnią pozycje MPEGLayer – 3. Teraz WMP 9 Będzie tworzył pliki MP – 3 które bez problemu odtworzysz w Winampie.
Gorszego sposobu to juź chyba nie mogłeś wymyślić.
Postępując w ten sposób tracimy jakość. Najlepiej uźyć LAME z bitratem 160–256. Jeśli chodzi o ripper to polecam Easy CD–DA Extractor lub EAC.
stj:
Zainstaluj w WMP 9 kodek MP3 PowerEncoder for Windows XP. Następnie Narzędzia | Opcje | Kopiuj utwór muzyczny | Przewiń format i wybierz ostatnią pozycje MPEGLayer – 3. Teraz WMP 9 Będzie tworzył pliki MP – 3 które bez problemu odtworzysz w Winampie.
Gorszego sposobu to juź chyba nie mogłeś wymyślić.
Postępując w ten sposób tracimy jakość. Najlepiej uźyć LAME z bitratem 160–256. Jeśli chodzi o ripper to polecam Easy CD–DA Extractor lub EAC.
All i szczególnie krecik dziękówka za posty– wszystko gra po zainstalowaniu WMAudioRedist jest oki, a pozatym juź wiem, aby nie nagrywać pod rozszerzeniem wma, thx all
Odradzam teź Wma i Mp3
jakość Mp3 zaczyna się od 192 KBps w górę ,a na 128 Kbps przy odsłuchu słychać zmiękczanie i przekłamywanie ( słuchawki lub sprzęt audio domowy )
jeśli ktoś porówna Mp3 64 Kbps i Ogg Vorbis 64 Kbps
to mu kopara opadnie (sam testowałem)
Mp3 = tragedia OGG = o niebo lepiej .
nie ma co źe Ogg w jakości 128,160,192 zgładza jakościowo Mp3 z takimi samym bit–rate .
Mam tylko nadzieję źe producenci Audio–CD–Playerków dorzucą Ogg do swojego sprzętu bo Mp3 i Wma to juź muzealny zabytek .
jakość Mp3 zaczyna się od 192 KBps w górę ,a na 128 Kbps przy odsłuchu słychać zmiękczanie i przekłamywanie ( słuchawki lub sprzęt audio domowy )
jeśli ktoś porówna Mp3 64 Kbps i Ogg Vorbis 64 Kbps
to mu kopara opadnie (sam testowałem)
Mp3 = tragedia OGG = o niebo lepiej .
nie ma co źe Ogg w jakości 128,160,192 zgładza jakościowo Mp3 z takimi samym bit–rate .
Mam tylko nadzieję źe producenci Audio–CD–Playerków dorzucą Ogg do swojego sprzętu bo Mp3 i Wma to juź muzealny zabytek .
jeśli nie działa w Winampie Wma to nie ma kodeków w Windows ,zainstaluj Windows Media Player 9 i powinno działać w Winampie ,
Ale Wma moźe być zabezpieczone licencją
( Windows Media Player ––> Narzędzia ––> Opcje ––>>
Kopiuj Utwór Muzyczny ––> Chroń zawartość powinno być Nie Zaznaczone , w przeciwnym razie nie odpalimy WMA na innym playerku niz Media Player na którym był stworzony .
I wrazie reinstalacji playerka bez kopji bezpieczeństwa praw ( licencji ) do naszych Wma ,pliki zabezpieczone będą się nadawać do kosza .
Ale Wma moźe być zabezpieczone licencją
( Windows Media Player ––> Narzędzia ––> Opcje ––>>
Kopiuj Utwór Muzyczny ––> Chroń zawartość powinno być Nie Zaznaczone , w przeciwnym razie nie odpalimy WMA na innym playerku niz Media Player na którym był stworzony .
I wrazie reinstalacji playerka bez kopji bezpieczeństwa praw ( licencji ) do naszych Wma ,pliki zabezpieczone będą się nadawać do kosza .
Musisz ściągnąć i zainstalować pliki WMAudioRedist i db–wmfdist–wma9 (dla WMA 9).
Jak napisał Pawek kompresja do WMA to nienajlepszy pomysł. Z najpopularniejszych formatów WMA daje najniźszą jakość. Microshit przechwalał się, źe juź przy bitrate 64 kb/s moźna uzyskać jakość CD. Absolutna bzdura!!! Porównując MP3 i WMA z takim samym bitratem MP3 ma o wiele lepszą jakość.
Poza tym polecam zainteresowanie się formatami: AAC HE (High Efficiency)(inaczej zwane MP4), MPC i OGG.
Jeśli chodzi o kompresję do MP3 to najlepiej uźyć LAME z wyłączonym filtrem częstotliwości (z opcją –k) z bitratem 160–320 kb/s w trybie stereo (nie joint stereo).
Jak napisał Pawek kompresja do WMA to nienajlepszy pomysł. Z najpopularniejszych formatów WMA daje najniźszą jakość. Microshit przechwalał się, źe juź przy bitrate 64 kb/s moźna uzyskać jakość CD. Absolutna bzdura!!! Porównując MP3 i WMA z takim samym bitratem MP3 ma o wiele lepszą jakość.
Poza tym polecam zainteresowanie się formatami: AAC HE (High Efficiency)(inaczej zwane MP4), MPC i OGG.
Jeśli chodzi o kompresję do MP3 to najlepiej uźyć LAME z wyłączonym filtrem częstotliwości (z opcją –k) z bitratem 160–320 kb/s w trybie stereo (nie joint stereo).
Krism50, taka rada na przyszłość. Bardzo kiepskim pomysłem jest zrzucanie płytek CD–Audio do formatu *.wma. W ogóle czegokolwiek. Format ten nie daje jakiejs super jakości.
Ja równieź mialem kiedyś cos takiego i wydaje mi sie, źe po prostu kodowane pliki mają zaimplementowane jakieś zabezpieczenie, które uniemozliwia odtwarzanie ich w innych programach niz WMP. Mnie przy próbie otworzenia takie poliku w Winampie próbowała się otworzyc jakaś stronka w internecie...
Natomiast bardzo dobrą alternatywą dla starego i wysłuzonego formatu *.mp3 jest *.ogg lub *.mpc.
Ja równieź mialem kiedyś cos takiego i wydaje mi sie, źe po prostu kodowane pliki mają zaimplementowane jakieś zabezpieczenie, które uniemozliwia odtwarzanie ich w innych programach niz WMP. Mnie przy próbie otworzenia takie poliku w Winampie próbowała się otworzyc jakaś stronka w internecie...
Natomiast bardzo dobrą alternatywą dla starego i wysłuzonego formatu *.mp3 jest *.ogg lub *.mpc.
Nie panowie! To są pliki zrzucone z CD–audio, które działają mi pod Windows Media Player, ale nie pod Winamp`em(w opcji jest zaznaczony wma). O co chodzi próbowałem juź reinstalki, zmieniałem opcje i nic...
pbartek:
czy przypadkiem ten plik *.wma to nie jest z telefonu sl45i z dyktafonu :? :? :lol: :lol:
Po przekonwerowaniu jest to plik WAV nie WMA
czy przypadkiem ten plik *.wma to nie jest z telefonu sl45i z dyktafonu :? :? :lol: :lol:
Jeźeli to pjedynczy plik, to naleźy mniemać , źe jest uszkodzony. Spróbuj odtworzyc w Windows Media Player...
plik pojawia mi się na playliście, ale nie ma podanego czasu utworu i się wogule nie uruchamia! Reinstalowałem winamp`a z wszystkimi pocjami, ale to nic nie dało.
Ale co się dzieje, po prostu nie mozesz uruchomić, czy Ci się coś uruchamia, czy moźe niby leci, ale nic nie słychać??
Strona 1 / 1