Odtwarzanie filmów a 100% zuźycia CPU

Zaczęło się tak: pewnego upalnego wieczoru, będąc w wyśmienitym nastroju, postanowiłem obejrzeć film.. Ku memu rozczarownaiu stało się to niemoźliwe, gdyź w chwilę po uruchomieniu filmu, Player w którym film był odtwarzany zaczął zuźywac 100 % procesora, a co za tym idzie – wykonanie jakiejkolwiek czynności graniczyło z cudem..
Wpierw pomyślałem ze to wina owego Playera, więc uruchomiłem film w innym.. wyglądało na dobrze.. przez pierwsze minuty.. znowu stało sie to samo: uzycie procesora = 100%.
Lekko poddenerwowany zacząłem próbowac uruchomienia jakiegokolwiek filmu w jakimkolwiek dostępnym playerze.. Przy wszytskich formatach plików filmowych i wszystkich ich odtwarzaczach jakie miałem kończyło się tak samo..
Pomyślałem źe moźe to wina kodeków :roll: bo takowe zmieniałem niedawno. Odinstalowywałem zatem je po kolei, sprawdzając czy sa jakies zmiany. Ale to równiez nie pomogło. Co więcej: kiedy juź udało mi sie zamknąc takowy odtwarzacz źzerający 100% procesora to wtedy 100% zaczynał źzerać explorer.exe :!:
Przeskanowałem teź system pod kątem wirusów/robaków etc.
Podmieniałem tez plik explorer.exe przy pomocy płyty Windowsa.
Poniewaź ta filmowa agonia przedłuźała się nieubłagalnie, a ja byłem zupełnie bez pomysłów co mogę zrobić, więc w akcie desperacji sformatowałem partycję C: :oops:
Potem na świeźym systemie poinstalowałem rzeczy "niezbędne" oraz co się tyczy odtwarzania filmów: jeden odtwarzacz oraz tylko niezbędne kodeki. Odpaliłem jakiś plik filmowy i ku mojemu zdziwieniu problem nie zniknął. Mimo formatu :shock:

Strasznie się rozpisałem, więc tymczasem skończe ten wywód. Mam nadzieję, źe ktoś będzie wiedział jak rozwiązać mój problem i udzieli mi pomocy.
A i jeszcze jedno: TU jest raport z Aida przedstawiający troszkę informacji o moim komputerze. :cry:

Odpowiedzi: 10

odinstaluj wszystkie kodeki następnie wyszukaj na dysku pliki z rozszerzeniem *.ax C:\Program Files i C:\Windows i usuń pliki z w/w rozszerzeniem Zresetować Kompa

następnie zainstaluj:

DivX 5.2.1 Bundle dla Windows 2000/XP
ffdshow 20050822
jesli posiadasz DVDROM zainstaluj AC3Filter 0.70b

podczas ogladania wyłącz wszystkie programy pracujace w tle, sprawdz równieź na jakim kanale pracuje Twój dysk Panel sterowania=>> System=>> Menadzer zadan=>> Kontroler IDE ATA/ATAPI=>> Kanał IDE=>> Ustawienia zaawansowane
kamaa
Dodano
09.09.2005 08:49:11
poczytaj ten artykuł moze to pomoze.

Oczywiście program musisz najpierw ściągnąć bo tam jest pokazane jak by był standardowo w windowsie.
Będę juz taki ze nawet link do programu Ci podam klik

Strach o randke kiedy to było az miło powspominac :)
Powodzenia
cybull
Dodano
08.09.2005 16:27:10
Mógłby mi ktoś szybko wyjaśnić czy da się to zrobić czy nie. Wieczorem przyjeźdźa do mnie moja kobieta a ja mam dwa fajne filmy, ale w jednym obraz się opóźnia. Uratujcie moje plany, please :roll:

Da się jakoś przyspieszyć klatki/s źeby obraz nie zwalniał tylko nadąrzał za dźwiękiem??
zaba285
Dodano
08.09.2005 16:04:42
Tak się dzieje i z CD–ROM–u i z HDD
zaba285
Dodano
08.09.2005 10:46:23
zaba285:
Mam problem z oglądaniem niektórych filmów, obraz porusza się za wolno, a dźwięk normalnie. Jak przyspieszyć odtwarzanie obrazu??

Win XP, ffdshow (najnowswszy)

czy tak sie dzieje jak odczytujesz z CDROM–u i HDD??
kamaa
Dodano
07.09.2005 18:17:36
Mam problem z oglądaniem niektórych filmów, obraz porusza się za wolno, a dźwięk normalnie. Jak przyspieszyć odtwarzanie obrazu??

Win XP, ffdshow (najnowswszy)
zaba285
Dodano
07.09.2005 16:36:13
Pliku jeszcze nie usunąłem.. chciałbym najpierw wiedzieć w jaki sposób to pomoźe (i czy nie zaszkodzi?) :roll:
Promieniotworczy
Dodano
07.09.2005 13:19:56
usuń plik C:\Windows\System32\shmedia.dll

Sprawdz i wzuc na forum

start=>> uruchom CMD

tasklist /m> C:\tasklist.txt
kamaa
Dodano
06.09.2005 11:21:26
Uruchamiamy edytor rejestru (start >> uruchom >> regedit) otwieramy po kolei HKEY_LOCAL_MACHINE\SOFTWARE\Classes\CLSID\{87D62D94–71B3–4b9a–9489–5FE6850DC73E} i usuwamy podklucz InProcServer32
U mnie taki podklucz nie istnieje.. zresztą czytałem to wcześniej.
I bardzo ładnie proszę – Nie odsyłaj mnie do szukajki, której teź juz uźywałem, gdyź z jej pomocą nie znalazłem skutecznego sposobu na rozwiązanie mego problemu..
Zainteresowała mnie natomiast rada dotycząca wyłączenia indeksowania dysku. Przeanalizuje to i zobaczymy co z tego wyniknie.
Promieniotworczy
Dodano
06.09.2005 02:44:10
wyłącz indeksowanie dysku albo znalazłem coś takiego na forum:
W manadźerze zadan widać ze proces explorer.exe zuźywa 98–100% zasobów CPU.
Spowodowane jest to najczesciej:
otwarciem katalogu z uszkodzonym filmem
Pomaga usuniecie pewnego klucza w rejestrze
Uruchamiamy edytor rejestru (start >> uruchom >> regedit) otwieramy po kolei HKEY_LOCAL_MACHINE\SOFTWARE\Classes\CLSID\{87D62D94–71B3–4b9a–9489–5FE6850DC73E} i usuwamy podklucz InProcServer32
uźyj szukajki jest setki takich postów.
Mateuszpi
Dodano
06.09.2005 01:00:24
Promieniotworczy
Dodano:
05.09.2005 03:02:58
Komentarzy:
10
Strona 1 / 1