Odpalenie xp z dysku przeniesionego do drugiego komputera

Witam. Jak w temacie, czy jest to w ogole możliwe? Dysk pochodzi z komputera na którym prawdopodobnie spaliła się płyta główna. Na dysku znajdują się zaszyfrowane dane, na których troche mi zależy. Niestety nie były generowane klucze itp. Czy ma ktoś jakiś pomysł poza kupnem płyty głównej, komputer jest troche stary i nie bardzo chce mi sie w nim grzebać. Jeżeli jest jakaś szansa uruchomienia tego dysku bedę wdzieczny za podpowiedź.

Odpowiedzi: 6

Szyfrowanie - na wss leży wątek, o przywoływeanej przeze mnie treści, w którym padają twierdzenia dotyczące możliwości odzyskanie danych poprzez użycie Advanced EFS Data Recovery ( zawsze przy tej okazji pisze, że to informacja ze "słyszenia" 0. Odpalenie - mam watpliwośc co do możliwości. Wynika ona z nazwy płyty - o tego DELLa chodzi. Jezeli okaże isę, ze na dysku był system dedykowany to ... . Oczywiściem ozna próbowac naprawy przy uzyciu "zwykłej" płyty XP na ASROCku, ale jak się to skończy nie podejmuję isę przewidywać.
Rebe
Dodano
30.01.2008 08:01:59
"Jeśli o dane szyfrowane chodzi to odpowiedź brzmi :nie, bez kluczy nie da rady." Właśnie dlatego chce odpalic ten system na innym kompie żeby albo bezpośrednio, albo przez wygenerowanie klucza odzyskać te dane. Czy użycie płytki do naprawy systemu lub uruchemienie trybu awaryjnego i instalacja nowych sterowników zlikwiduje istniejące konta?? Wg mnie nie, ale nie mam ochoty już eksperymentować, więc jak ktoś ma jeszcze jakieś sugestie albo spotkał się z podobnym problemem, będe wdzieczny za jakieś pomysły. PS. Na dysku komputera na którym chce odpalić dysk z uszkodzonego kompa też jest zainstalowany xp, więc może da się podmienić coś za coś żeby poszło to do przodu.
wilo
Dodano
30.01.2008 01:28:25
[quote=wilo]. Na dysku znajdują się zaszyfrowane dane, na których troche mi zależy. Niestety nie były generowane klucze itp. [/quote] Jeśli o dane szyfrowane chodzi to odpowiedź brzmi :nie, bez kluczy nie da rady. Reszta , albo instalacja systemu z opcją "napraw" , tą którą można wybrać po tym , jak Instalator znajdzie istniejący system Windows . Albo próba uruchomienia w trybie awaryjnym i wywalenie wszystkich urządzeń z Menagera Urządzeń by pozwolić systemowi na instalację tych , które posiada nowa płyta główna. Jeśli w systemie na dysku nie ma błędów, szansa na prawidłowe działanie systemu, po takiej operacji , jest duża.
Seeker
Dodano
29.01.2008 23:20:14
Płyta uszkodzona to: Dell Computer Corporation Optiplex GX110 Chipset: Intel i810E A chce odpalić na: AsRock K7VT4A PRO na VIA
wilo
Dodano
29.01.2008 19:21:33
Sprawdze dokładnie i napisze po południu.
wilo
Dodano
29.01.2008 08:06:56
Mozliwe jest - czy bez kłopotów i sie uda - inna sprawa. Jaka różnica jest pomiędzy tymi dwoma płytami (spaloną i ta na której łudzisz się ze się uda) ??
Żółty
Dodano
29.01.2008 00:00:06
wilo
Dodano:
28.01.2008 23:39:54
Komentarzy:
6
Strona 1 / 1