Odnośnie działu Sterowniki na CentrumXP

Właśnie robię aktualizację sterowników na Centrum, jednak jako źe mam pewne uwagi, to zakładam ten topic. Posłuzy mi on do jakiegokolwiek kontaktu z niektórymi osobami, które wysyłały e–maile z prośbą o dodanie sterownika.

PS. Proszę o przyklejenie tego topicu, aby był on w miarę widoczny.

1. Sterowniki do drukarek HP mimo wysłania do nas listu nie zostały dodane do listy. Jeśli ma to miejsce, to znaczy, źe są one standardowo dostepne w systemie Windows XP i innych nie potrzeba (nie ma lepszych do tego systemu).
2. Często prosicie o sterowniki do starych modelów skanerów PRIMAXA. OFICJALNIE ta firma nie prowadzi juz wsparcia technicznego dla takowych urządzeń, więc w teorii nie mogą one działać dobrze w nowych systemach operacyjnych. Jednak co jakiś czas pojawiają się "nieoficjalne przeróbki" driverów ze starszych systemów, mające podobno działać na np. WinXP – czasami to się udaje i takie sterowniki sa jak najszybciej to tylko moźliwe dodawane. Jednak niestety po pierwsze zdarza się to rzadko – po drugie instalujecie taki soft na własne ryzyko.
3. W związku z zastosowaniem przez firmę CANON dziwnego systemu wydawania sterowników – póki co zostaje wstrzymane dodawanie ich na listę – mam ogromną nadzieję, źe wkrótce to się zmieni.
4. Co do pytań odnośnie sterowników do kart graficznych, to juź śpiesze z wyjasnieniami. W serwisie dostepne są jedynie (póki co) referencyjne sterowniki za równo firmy ATI (Catalysty) jak i NVidia (Detonatory). Teraz w zaleźnościu od posiadanej karty nalezy wybrać odpowiednią wersję sterownika (im starszy model, tym starsze sterowniki). Nie ma np. sensu instalowanie ForceWare 52.16 jeśli się posiada Rivę TNT2.
5. W dziale Sterowniki umieszczamy jedynie oprogramowanie do sprzetu, więc prosze nie kłopotać nas listami o kodeki wszelkiej maści (np. DivX, DVD itp.). Na razie nie dostałem instrukcji by rozpatrywac takie listy, więc tego nie czynię.

Na razie to wszystko. Jeśli pojawią się z mojej strony jakies uwagi – bede je tutaj umieszczał.

POZDRAWIAM, Pawek.

Odpowiedzi: 9

ok to faktycznie to bios, czy mogłby mi ktos jeszcze powiedziec jak dodładnie to zrobić? dostać się do biosu i to wyłączyć?

bymbył zobowiązany :D
Anonymous
Dodano
19.03.2004 20:52:55
nie będę tego cytował najlepiej swoja niewiedze zwalić na sprzęt lub winde.
Xior
Dodano
19.03.2004 11:05:03
Anonymous:
Pawek wiesz co ty nic nie rób.Poza grami to kurcze nic w tym xp nie codzi.A jeźeli jak, to byle jak.A CO Z DOSem i edukacją w szkole na win98(podstawa). :oops:

Bez komentarza, prócz tego, źe nic się w tym poście nie trzyma kupy.
Pawek
Dodano
27.02.2004 19:24:41
Pawek wiesz co ty nic nie rób.Poza grami to kurcze nic w tym xp nie codzi.A jeźeli jak, to byle jak.A CO Z DOSem i edukacją w szkole na win98(podstawa). :oops:
Anonymous
Dodano
27.02.2004 03:17:24
*** tam.Dla profesjonalisty winxp jest do dupy.Nie powiem źeby z kamery zgrać i nagrać na dvd to super jest winxp bo obsługuje dwa kanały pamięci jednocześnie a pozatym to dla mnie wielka kicha i tyle, więcej problemów niź czegokolwiek.
Anonymous
Dodano
27.02.2004 03:08:27
W sprawie sterowników do sprzętu CANONA poczyniłem postęp i moźna je juź pobierać.

Poza tym wczoraj zrobiłem duźego aktuala steroników i jak starczy czasu to sprawdze, czy przypadkiem nie ma jakiś martwych linków.

Co do zapytania o modem Conexant V90 USB, to steronik został poprawiony – stary plik był nieprawidłowy i go usunąłem, ale zapomniałem dodać prawidłowy – teraz jest w porządku.

POZA TYM polecam w związku z poszukiwanie sterowników przeczytanie tego postu:
:arrow: KLIK
Pawek
Dodano
21.02.2004 16:35:39
MarcinX ma rację, więc ja teź mam rację :D

Poza tym chodziło mi oto, źe nie potrzeba innych sterowników do tego systemu w tym wypadku, a nie systemów operacyjnych... :twisted:

POZDRÓWKI, Pawek
Pawek
Dodano
22.01.2004 16:43:57
grzesiek1711:
mam objekcje co do pierwszego punktu:
Windows XP i innych nie potrzeba (nie ma lepszych do tego systemu).

to jest tylko Twoje zdanie i nie narzucaj tego tym którzy sądzą inaczej

Pawek ma racje.
Jest sporo sterowników systemowych które lepiej i stabilniej obsługują sprzęt niź firmowe.
Np. drukarki ,k.sieciowe.

grzesiek1711:
Bo na tym forum są ludzie którzy mają teź Winshity inne niź XP

Tak, ale zauwaź źe to forum i centrum XP.
Ludzie mają takźe Linuxy.
Do nich teź mają być sterowniki ?
MarcinX
Dodano
21.01.2004 20:46:33
mam objekcje co do pierwszego punktu:
Windows XP i innych nie potrzeba (nie ma lepszych do tego systemu).

to jest tylko Twoje zdanie i nie narzucaj tego tym którzy sądzą inaczej i nie pisz:
innych nie potrzeba

Bo na tym forum są ludzie którzy mają teź Winshity inne niź XP
grzesiek1711
Dodano
21.01.2004 20:05:40
Pawek
Dodano:
05.01.2004 23:02:00
Komentarzy:
9
Strona 1 / 1