Odinstalowywanie fontów

Witam wszystkich, Mam następujące pytanko. Gdzie mógłbym znaleźć jakąś listę fontów z windowsa xp, które muszą koniecznie być w systemie, a które mogę wywalić i odinstalować. Może jest jakiś programik, który oczyszcz katalog z fontami i zostawia tylko te wymagane przez system. Zapytam jeszcze czy jest jakaś lista na której są spisane wszystkie fonty jakie instalują się wraz z systemem WIN XP PL?

Odpowiedzi: 2

Dzięki za linki oblukam co tam ciekawego jest. Ogólnie rzecz biorąc chciałbym pozbyć się wszystkich fontów które nie spowodują mi crasha windy. Reszte która mi ewentualnie będzie potrzebna chciałbym kontrolować sam i instalować. Pojawiają mi się poprostu pady programów typu Photoshop i Indesign i z tego co wyczytałem podstawowym problemem mogą być źle zaprojektowane fonty itp sprawy. Chciałbym sprawdzić to w jakiś sposób żeby wykluczyć problem. Jeśli się okaże, że po wywaleniu niepotrzebnych fontów problem zniknie to super. jeśli nie to będę szukał dalej przyczyny padów programów. Podejrzewam, że jeśli problem z fontami jakiś jest to właśnie z TT lub T1. Bo OT jest raczej pewny. Tym bardziej, że wszystkie OT fonty jakie posiadam i używam są legalnie zakupione w sklepie. Edytka1 Kurcze tak patrzę na tą listę to fonty w systemie u mnie i te z listy kompletnie się nie pokrywają. Dużo mam takich na liście których nie mam w systemie i boję się cokolwiek kasować :| Edytka2 Podejrzewam, że ta lista dotyczy WIN XP a nie PL tylko na przykład EN czy innej i dlatego może się różnić :|
Lookson
Dodano
30.09.2007 14:38:33
  • XanTyp 03.10.2007 11:59:34

[quote=Lookson](...)chciałbym pozbyć się wszystkich fontów które nie spowodują mi crasha windy.(...)[/quote] Wiesz... pierwsze widzę/słyszę, żeby systemowe czcionki miały powodować załamanie się systemu. Druga sprawa... mam u siebie zainstalowane ponad 700 fontów - zupełnie darmowych, a więc poniekąd nieznanego pochodzenia i jakoś wszystko mi od ponad 2 lat chodzi i nie powoduje zawaleń Windowsa. No i - jak wspomniałem - jesteś pierwszą osobą, którą napotykam, bojącą się zawału systemu z powodu czcionek... możesz to jakoś szerzej uzasadnić? Może też powinienem zacząć się martwić?:-s

W temacie programików nie pomogę ale w temaci "lista fontów" częściowo tak - [url]http://www.microsoft.com/typography/fonts/product.aspx?PID=145[/url] i [url]http://www.microsoft.com/typography/fonts/winxp.htm[/url] Nie jest tompletna lista a jedynie fonty true type. Rzecz jasna inne programy również mogą instalować swoje fonty przez siebie wymagane
Żółty
Dodano
30.09.2007 14:22:42
Lookson
Dodano:
30.09.2007 14:15:43
Komentarzy:
2
Strona 1 / 1