odinstalowanie Windows co trzeba zrobic ??

czesc moze bdzie to banalne pytanie ale nie wszyscy wszystko wiedz .Moje pytanko jest nastpujce..
Jak moge odinstalowac Windows???
/ gdzi musze wejsc zeby to zrobic /
dziki za informacje pozdrawiam

Odpowiedzi: 12

kuki23:
Nudzi mi się więc się troche poprzyczepiam...

mateush:
Jesli mowimy o systemach starszych niz 2000 to nalezy ustawic botowanie z dyskietki

Niekoniecznie, nie kaźda wersja WIndows starsza od 2000 wymaga uruchamiania Instalatora spod DOS–a.

Która nie wymaga ?

kuki23:
mateush:
wlozyc dyskietke systemowa do napedu i uruchomic komputer z dyskietki z obsluga CD–ROM. Pozniej sformatowac dysk z Windowsem (najczesciej C:\)

Nie rozwaźyłeś mozliwości, źe ów uźytkownik moźe posiadac partycje w systemie plików NT, a tu dyskietką od Windows 9x się moźna podetrzeć, nie obsługuje bowiem ona formatowania takich partycji. Co najwyźej nastraszy uźytkownika, źe ma na dysku wirusy.

Nie rozwaźyłeś moźliwości źe dyskietką z Win9x , konkretnie fdiskiem na niej , moźna zdjąć partycję z poza DOSa , więc nie tak do końca moźna się nią podetrzeć, a przy instalacji starszych systemów niź 2000 czyli defacto z rodziny WINx jest to ,źe tak napiszę niezbędne.
Seeker
Dodano
18.10.2005 00:14:26
no kuki 23 tu masz racje ze nie do konca wiem ...
ale dam sobie rade :lol: (tak mysle)
A tak w nawiasie to nie ON tylko ONA
Ale dziki wszysykim za POMOC macie umnie Piwo[/b]
semko
Dodano
17.10.2005 20:39:21
Nudzi mi się więc się troche poprzyczepiam...

mateush:
Jesli mowimy o systemach starszych niz 2000 to nalezy ustawic botowanie z dyskietki

Niekoniecznie, nie kaźda wersja WIndows starsza od 2000 wymaga uruchamiania Instalatora spod DOS–a.

mateush:
wlozyc dyskietke systemowa do napedu i uruchomic komputer z dyskietki z obsluga CD–ROM. Pozniej sformatowac dysk z Windowsem (najczesciej C:\)

Nie rozwaźyłeś mozliwości, źe ów uźytkownik moźe posiadac partycje w systemie plików NT, a tu dyskietką od Windows 9x się moźna podetrzeć, nie obsługuje bowiem ona formatowania takich partycji. Co najwyźej nastraszy uźytkownika, źe ma na dysku wirusy.

mateush:
wpisujemy setup. Dalej juz chyba wiesz

No chyba nie za bardzo wie, inaczej by nie pisał w tej sprawie posta.
Anonymous
Dodano
17.10.2005 02:07:20
Nacisnac klawisz np. Delete w momencie uruchamiania sie komputera (nie systemu). Z reguly na ekranie da sie zauwazyc napis wyjasniajacy ktoryz to klawisz trzeba wcisnac aby dostac sie do BIOSa.
EL NINO
Dodano
16.10.2005 17:43:30
jeszce jedno pytanko bo jestem ciemna w te klocki
jak wejsc (czy raczej uruchomic tego BIOS )
semko
Dodano
16.10.2005 17:11:05
semko:
dziki za odpowiedz

Nie ma sprawy.
semko:

i co to mialo znaczyc na nic màdrzejszego cie nie stac??

W sumie ja teź mówiłem o formacie. Jednak mógł napisać jak, gdzie po co itd. Generalnie rzecz biorąc moźe niepotrzebnie się go czepiłem.
bananjp – Sorry.
Mateush
Dodano
16.10.2005 16:48:23
dziki za odpowiedz
i co to mialo znaczyc na nic mdrzejszego cie nie stac??
semko
Dodano
16.10.2005 15:23:03
dziki za odpowiedz
i co to mialo znaczyc na nic mdrzejszego cie nie stac??
semko
Dodano
16.10.2005 15:23:03
bananjp:
format

Na nic mądzrejszego Cię nie stać? :roll:

semko:

tak chce wgrac inn wersje windows
ale jak wkladam plyte to mam wiadomosc ze nie moge zainstalowac tej wersji? poniewarz ta ktur posiadam jest nowsza od tej ktur chce zainstalowac
ale itak chce zmienic

Tak jest gdy masz np. zainstalowanego XP i chcesz instalnac np. 2000. Po wlozeniu plytki do CD–ROMu podczas uruchomionego XP wywali monit o tym, ze na plycie jest starsza wersja windowsa i nie beda dostepne funkcje instalacyjne. Nalezy uruchomic ponownie komputer, w BIOSie zmienic botowanie na CD–ROM i uruchomic z plyty. W instalatorze z kolei po prostu wybrac partycje z Windowsem na partycje pod nowy system i ja sformatowac. Jesli mowimy o systemach starszych niz 2000 to nalezy ustawic botowanie z dyskietki, wlozyc dyskietke systemowa do napedu i uruchomic komputer z dyskietki z obsluga CD–ROM. Pozniej sformatowac dysk z Windowsem (najczesciej C:\) i po wejsciu na CD–ROM (jesli litera dysku CD–ROM to np. f to przechodzimy na CD–ROM komenda F: ) i wpisujemy setup. Dalej juz chyba wiesz. :)
Mateush
Dodano
16.10.2005 15:09:15
format
bananjp
Dodano
16.10.2005 15:02:37
tak chce wgrac inn wersje windows
ale jak wkladam plyte to mam wiadomosc ze nie moge zainstalowac tej wersji? poniewarz ta ktur posiadam jest nowsza od tej ktur chce zainstalowac
ale itak chce zmienic
semko
Dodano
16.10.2005 14:46:21
Ale co chcesz zrobić zainstalować inny system? bo jeśli tak to najlepiej jakbyś posiadał płytke z inną wersja windowsa (np. 2000) wtedy podczas instalacji kiedy mozesz kreować partycje kasujesz tą na której jest windows wyciagasz płytke i na powrót wkładasz windosa (np. Xp)a jeźeli chcesz tylko podmienić pliki windowsa to podczas instalacji daj napraw ( klawisz R)
Anonymous
Dodano
16.10.2005 14:35:16
semko
Dodano:
16.10.2005 14:29:36
Komentarzy:
12
Strona 1 / 1