odcienie szarosci ––> kolor

Mam pytanko, kolezanka wyslala mi swoje foto ale czarno–białe. Czy wogóle mozliwe jest odzystanie kolorów, nawet, jezeli dana fota w oryginale jest CB? Są jakies programy, które to zrobią:>?

Odpowiedzi: 5

Moźe temat z przed 2 tygodni ale cóź:
Więc jeśli fotka została zamieniona na skalę szarości z koloru to nic z tym nie zrobisz za pomosą automatów dostępnych za free. Fotka pstryknięta aparatem czt skanowana to RGB kolor zazwyczaj 24 bity, zamieniana na skalę szarości zmieniana jest na 8 bitów wartość L.
A więc z punktu widzenia komputera zupełnie inaczej postrzegana paletabarw. W warunkach domowych moźesz podziabać ręcznie. Pocięszeniem jest fakt źe wiele dostępnych programów do restorowej grafiki ma dobre narzędzia do takich działań, są nimi: zabarwianie, selektywna zamiana barw, mogą wiele pomuc zamiany na monotony a potem za pomocą przeźroczystości łączyć je w kolor i manipulatory krzywą tonalną.
Sposobów jest sporo, im więcej czasu poświęcisz na dopracowanie fotki tym leprzy rezultat.

Ps. ostatni powstał nowy termin w świecie grafików: zbytnie przegięcie w kolorowaniu cery (skóry) to efekt tzw. Leppera :D
Pan i pastuch
Dodano
30.09.2005 21:08:20
to działa na zasadzie kontrastów między barwami, a nie przypisywaniu kaźdej barwie innego odcienia szarości.
proces kolorowania jest dość skomplikowany, działa na zasadzie poklatkowej, ale zaczyna się od mozolnego kolorowania. oczywiście robi się to róźnymi sprytnymi sposobami.

czytałem o tym kiedyś gdzieś,chyba w focusie.
czterech_
Dodano
28.09.2005 19:44:21
Odtworzyć dosłownie się nie da ale pokolorować da się wszystko i czarno białe filmy są oczywiście kolorowane.

edit:
Chociaź z drugiej strony moźe i się da jeśli kaźda barwa i jej pochodne mają rozne odcienie szarosci w filmach to kto wie, Moźe są jakieś programy...
?
Dodano
28.09.2005 16:12:26
jeśli obraz był zapisany w formacie czarno–białym, to raczej takiej moźliwości nie ma :/
MetaVirus
Dodano
28.09.2005 15:49:08
znam odp. na 1 pytanie.jest moźliwość napewno, bo wkońcu "samych swoich" moźna oglądać w kolorze.poszukaj na google,napewno coś bedzie.
klonpiotr
Dodano
27.09.2005 19:58:35
Bejkrools
Dodano:
27.09.2005 19:29:40
Komentarzy:
5
Strona 1 / 1