Ochrona komputera

Jak uchronic komputer przed policja gospodarcza. czy jest jakis win za którego nie trzeba placi alebo chociaz nie wiele. I mam moze juz u kogos byla mam takie pytanie czy oni zabieraja kompa czy na miejscu sprawdzaja. Powiedzmy nie mam zadnych płyt ani nagrywary tylko linuxa czy moga wtedy powinąc kompa bardzo bym prosił o pomoc

Temat przesówam do działu inne
SLAY3R

Odpowiedzi: 8

Artykół w magazynie komputerowym CHIP 3/2004 ''Puk,puk!Policja... proszę otworzyć!'' daje odpowiedź na pytanie MATRIXA5000
adax
Dodano
02.03.2004 21:45:06
Nie powinna, bo nie będzie podstaw.
McScr@by
Dodano
02.03.2004 21:42:10
No to jak bede mial linuxa (jest darmowy ) i zero płyt oraz nic na dysku to mi powina czy nie??????.
MATRIX5000
Dodano
02.03.2004 19:49:37
Wszystko zaleźy od w/w organu, oraz stopnia zaawansowania funkcjonariusza/informatyka.
Jeśli będzie miał podejrzenia co do weryfikacji legalności softu to moźe zostać zatrzymany komputer do dalszej analizy w laboratorium.
Taka sytułacja raczej się nie zdarza, poniewaź organ dokonujący weryfikacji dysponuje profesjonalistami w dziedzinie informatyki.
Zatrzymanie Twojego PC następuje równieź jako dowód w sprawie, jeśli został dokonany czyn wymieniony w K.K.
McScr@by
Dodano
02.03.2004 13:14:33
To jeszcze jedno ostatnie pytanko. Mam linuxa i zero plytek i wpada policja gospodarcza czy odrazu powina kompa i u siebie sprawdzo. Czy na miejscu u mnie w domu???????
MATRIX5000
Dodano
02.03.2004 12:44:07
Bardzo dziekuje za pomoc
MATRIX5000
Dodano
02.03.2004 12:32:34
MATRIX5000:
Czy jest jakis win za którego nie trzeba placi albo chociaz nie wiele...

Tak, jest Windows Server 2003 Enterprise Edition PL –180 dniowy trial ( darmowa wersja Trial ).

Więcej informacj znajdziesz tutaj :

:arrow: http://www.windows2003.pl/
McScr@by
Dodano
26.02.2004 23:17:44
nie ma chyba windowsa za którego nie trzeba płacić –na pewno najtańsze są te najstarsze

I mam moze juz u kogos byla mam takie pytanie czy oni zabieraja kompa czy na miejscu sprawdzaja. Powiedzmy nie mam zadnych płyt ani nagrywary tylko linuxa czy moga wtedy powinąc kompa bardzo bym prosił o pomoc

zacznijmy od tego źe do całkowicie przypdkowej osoby to nie zachodzą ;) jak się gdzieś ogłaszasz w necie, albo w sieci lokalnej, albo jeśli ktoś od Ciebie z sieci lokalnej się ogłasza w necie, to wtedy dopiero teoretycznie mogą "zczyścicć" całą sieć, uźytkownik po uźytkowniku.

a jak juź przyjdą to nie stawiaj oporu – tym bardziej, źe jak sam mówisz :
powiedzmy nie mam zadnych płyt ani nagrywary tylko linuxa

teraz trochę prawa (ostatnio miałem z tego koło :D) :

Kodeks postępowania karnego :

Art. 217. (98) 1. Rzeczy mogące stanowić dowód w sprawie lub podlegające zajęciu w celu zabezpieczenia kar majątkowych, środków karnych o charakterze majątkowym albo roszczeń o naprawienie szkody naleźy wydać na źądanie sądu lub prokuratora, a w wypadkach niecierpiących zwłoki – takźe na źądanie Policji lub innego uprawnionego organu.
2. Osobę mającą rzecz podlegającą wydaniu wzywa się do wydania jej dobrowolnie.
3. W razie zatrzymania rzeczy stosuje się odpowiednio przepis art. 228. (to przepis o przechowywaniu tej rzeczy).
Protokołu moźna nie sporządzać, jeźeli rzecz załącza się do akt sprawy.
4. Jeźeli wydania źąda Policja albo inny uprawniony organ działający we własnym zakresie, osoba, która rzecz wyda, ma prawo niezwłocznie złoźyć wniosek o sporządzenie i doręczenie jej postanowienia sądu lub prokuratora o zatwierdzeniu zatrzymania, o czym naleźy ją pouczyć. Doręczenie powinno nastąpić w terminie 14 dni od zatrzymania rzeczy.
5. W razie odmowy dobrowolnego wydania rzeczy moźna przeprowadzić jej odebranie.

i

Art. 229. (104) Protokół zatrzymania rzeczy lub przeszukania powinien, oprócz wymagań wymienionych w art. 148, zawierać oznaczenie sprawy, z którą zatrzymanie rzeczy lub przeszukanie ma związek, oraz podanie dokładnej godziny rozpoczęcia i zakończenia czynności, dokładną listę zatrzymanych rzeczy i w miarę potrzeby ich opis, a nadto wskazanie polecenia sądu lub prokuratora. Jeźeli polecenie nie zostało uprzednio wydane, zamieszcza się w protokole wzmiankę o poinformowaniu osoby, u której czynność przeprowadzono, źe na jej wniosek otrzyma postanowienie w przedmiocie zatwierdzenia czynności.

podsumowując – jak przyjdzie policja to wydajesz rzecz bez gadania, bo i tak mogą ją odebrać siłą :) A gdybyś stawiał opór to mógłbyś przypadkowo naruszyć nietykalność funkcjonariusza :

Kodeks Karny :
Art. 222. 1. Kto narusza nietykalność cielesną funkcjonariusza publicznego lub osoby do pomocy mu przybranej podczas lub w związku z pełnieniem obowiązków słuźbowych,
podlega grzywnie, karze ograniczenia wolności albo pozbawienia wolności do lat 3.
The_judge
Dodano
26.02.2004 21:24:27
MATRIX5000
Dodano:
26.02.2004 17:24:52
Komentarzy:
8
Strona 1 / 1