Ochrona haslem

Mam pytanie czy w windowsie xp profesjonal jest opcja ustawienia na dany folder haslo. Jezle nie to czy zna kros z was jakis program do tworzenia hasla na folder ???

Odpowiedzi: 12

roman1:
Dobrym rozwiązaniem jest programik GN Ukryacz do pobrania tu: http://www.grzegorz.net/download.html
Fajny programik ukrwya cały folder [folder jest niewidoczny na dysku] ukrywasz go hasłem i dopiero po podaniu hasła folder staje się widoczny

zpomniałeś dodać – "tylko w środowisku graficznym" w linii poleceń juz nie bardzo
Seeker
Dodano
31.03.2005 13:06:47
Dobrym rozwiązaniem jest programik GN Ukryacz do pobrania tu: http://www.grzegorz.net/download.html
Fajny programik ukrwya cały folder [folder jest niewidoczny na dysku] ukrywasz go hasłem i dopiero po podaniu hasła folder staje się widoczny
roman1
Dodano
31.03.2005 12:55:53
Rebe – mi się udało złamać mały folder– natchnęło mnie właśnie po dyskusji na forum. Nie znam mechanizmu i być moźe przy większej ilości danych i dłuźszym haśle właściciela szlag trafia cały proceder lub odkłada to się w czasie. A grzebać –grzebałem :D :D :D .
leon1313
Dodano
31.03.2005 12:21:10
leon1313 – swego czasu EL NINO podawał – jest gdzieś w archiwum – przy podobnej dyskusji o EFS – fragment informacji dot takiego "łamacza" – moźe warto byś się do tego dogrzebał i się z tym kawałkiem zapoznał.
Rebe
Dodano
31.03.2005 12:14:36
http://www.elcomsoft.com/aefsdr.html
ale to chyba juź było na tym forum
osobiście teź wierzyłem w "siłę" tego zabezpieczenia i to bezgranicznie....
fakt jest taki, źe pojawiły się narzędzia do łamania EFS.
Według mnie najlepszą ochronę daje kombinacja sprzętowo – programowa.
Pozdrawiam :D
leon1313
Dodano
31.03.2005 12:09:05
leon1313:

to usłysz o mnie... pierwsze narzędzia do łamania EFS powstały we współpracy z M$.

Przykro mi , ale Ciebie nie znam i nie słyszałem – interesujące jest to co piszesz.
Seeker
Dodano
30.03.2005 23:31:50
Seeker:
Poza tym to bardzo skuteczny sposób zabezpieczenia swoich danych i nie słyszałem by ktos odczytał dysk, folder czy pliki zaszyfrowane w XP Pro w systemie NTFS

to usłysz o mnie... pierwsze narzędzia do łamania EFS powstały we współpracy z M$.Warunek – nie naruszony plik SAM.
http://www.tedium.co.uk/bookmarks.htm
sekcja "encryption"
ale do domowych zastosowań wystarczy...
poza tym trzeba zrobić kopię certyfikatów – a to juź niebezpieczeństwo.
leon1313
Dodano
30.03.2005 23:16:28
t0bi:
Seeker:
Tak jest taka opcja – nazywa się szyfrowanie katalogów i dysków , działa tylko w systemie NTFS

hmmm nie wiem czy mam rację, ale w win xp chyba nie ma ochrony hasłem :? :shock:

Chyba jest tylko szyfrowanie :idea:

To jak piszesz "tylko szyfrowanie" – jesli się postąpiło "zgodnie ze sztuką" polega przy kliknieciu na zaszyfrowany plik , folder czy dysk na tym źe wszystko się odbywa w tle. Windows po wykryciu źe obiekt jest zaszyfrowany wyszukuje Twój certyfikat stosuje prywatny klucz odszyfrowywując dane podczas odczytu z dysku – wszystko się odbywa automatycznie pod warunkiem źe masz do danego obiektu uprawnienia, przez co komfort pracy jest zachowany i nic poza tym nie trzeba uźywać. Jedynie wtedy gdy chcesz na trwale odszyfrować trzeba przejść całą procedurę zapytań systemu i odpowiedzi na pokazujące sie komunikaty.
Poza tym to bardzo skuteczny sposób zabezpieczenia swoich danych i nie słyszałem by ktos odczytał dysk, folder czy pliki zaszyfrowane w XP Pro w systemie NTFS
Seeker
Dodano
30.03.2005 23:09:13
t0bi:
Seeker:
Tak jest taka opcja – nazywa się szyfrowanie katalogów i dysków , działa tylko w systemie NTFS

hmmm nie wiem czy mam rację, ale w win xp chyba nie ma ochrony hasłem :? :shock:

To jak piszesz "tylko szyfrowanie" – jesli się postąpiło "zgodnie ze sztuką" polega przy kliknieciu na zaszyfrowany plik , folder czy dysk na tym źe wszystko się odbywa w tle. Windows po wykryciu źe obiekt jest zaszyfrowany wyszukuje Twój certyfikat stosuje prywatny klucz odszyfrowywując dane podczas odczytu z dysku – wszystko się odbywa automatycznie pod warunkiem źe masz do danego obiektu uprawnienia, przez co komfort pracy jest zachowany i nic poza tym nie trzeba uźywać. Jedynie wtedy gdy chcesz na trwale odszyfrować trzeba przejść całą procedurę zapytań systemu i odpowiedzi na pokazujące sie komunikaty.
Seeker
Dodano
30.03.2005 23:09:13
Seeker:

A co do ochrony na hasło, polecam program Folder Guard 8)
t0bi
Dodano
30.03.2005 17:11:57
Racovia:
jakis program do tworzenia hasla na folder ???

np.Folder Guard
maq123
Dodano
30.03.2005 17:11:02
Seeker
Dodano
30.03.2005 16:19:42
Racovia
Dodano:
30.03.2005 16:04:34
Komentarzy:
12
Strona 1 / 1