OC – ubezpieczenie obowiązkowe :(
Cześć .
Gnębi mnie sprawa na którą kaźdy ma inne zdanie .
Otóź kupując samochód dostałem od porzedniego właściciela jego ubezpieczenie OC i jest waźne do października tego roku(czyli jest waźne jeszcze 2miechy) i tu pojawia sie pytanie :| Czy ja moge jeździć na OC poprzednika czy musze sam sobie go juz na siebie ubezpieczyć ??
Dziekuje za zajrzenie do tego tematu :)
Gnębi mnie sprawa na którą kaźdy ma inne zdanie .
Otóź kupując samochód dostałem od porzedniego właściciela jego ubezpieczenie OC i jest waźne do października tego roku(czyli jest waźne jeszcze 2miechy) i tu pojawia sie pytanie :| Czy ja moge jeździć na OC poprzednika czy musze sam sobie go juz na siebie ubezpieczyć ??
Dziekuje za zajrzenie do tego tematu :)
Odpowiedzi: 19
Wysokość składki jest zaleźna takźe od miejsca zamieszkania ( w Warcie róźnica około 50–60% pomiędzy rejonem łódzkim a radomszczańskim, słowem – im większe zadupie tym taniej :wink: )
A zwyzka za wiek lub prawko ? Zapomniales ? 130% to tylko podstawa.
MarcinX:Nie płacisz za OC zbywcy tylko za.........latka :wink:
W jakim jesteś wieku ?
Jeźeli poniźej 25 to jest to :P
No tak ale za latka itp winien jestem płacić 130% a teraz zapałaciłem duzo więcej za 4 miechy ;/
Za pierwszym razem placi 180%, za drugim 250% :P .Seeker:A ile dokładają do tych 130% jak się stłuczka takiemu przytrafi? Kto wie?
Chyba nie znajdziesz firmy, bo musieliby Ci doplacic za taki staz :wink: .Yoda:Ile zniźek na 6 letniego X–winga dostać moźna? Wiek mój około 600 lat, prawo jazdy jak długo nie pamiętam ;)
Zreszta szukaj, nadwyzke przepijemy :mrgreen: .
EL NINO:(o ubezpieczeniach same mądrości wytnę nieco)
Szanowny EL NINO, pytanie mam. Ile zniźek na 6 letniego X–winga dostać moźna? Wiek mój około 600 lat, prawo jazdy jak długo nie pamiętam ;)
Pozdrawiam.
A ile dokładają do tych 130% jak się stłuczka takiemu przytrafi? Kto wie?
No co Ty do jakich urzędów – wspólwłaściciel dopisany jest tylko do dowodu rejestracyjnego i ksiąźki wozu.
Robi się to przy rejestracji lub dowolnym momencie .
Człowiek zwany urzednikiem wpis robi na wniosek właściciela i to wszystko, .
Nie rozumiem gdzie miałbyś jeszcze swoją matkę ciągać?
Lipton:Tylko źe maja matka miała rok samochód , i dzięki niej mógłbym mieć tylko 10% zniźek,a wszędzie musiałbym ją brać do urzędów jako współwłaściciel więc ten pomysł odpadł .
No co Ty do jakich urzędów – wspólwłaściciel dopisany jest tylko do dowodu rejestracyjnego i ksiąźki wozu.
Robi się to przy rejestracji lub dowolnym momencie .
Człowiek zwany urzednikiem wpis robi na wniosek właściciela i to wszystko, .
Nie rozumiem gdzie miałbyś jeszcze swoją matkę ciągać?
Oki wróciłem .
Tak jak mówiłem , zbywca miał OC do października tego roku , i ja musiałem tylko przepisać polise na siebie , i zostałem zapytany czy mam jakieś zniźki (nie mam źadnych i bedę pałacił 130% składki ;/ ) . I za to zapłaciłem 494zł :/ Tylko za co? Czemu dopłacałem do OC zbywcy ? I czemu akurat tak duźo ? W polisie zbywcy pisze ze składka podstawowa wynosi 1042zł (czyli 100% składki) ja będę płacił 130% czyli licząc 1354zł . Auto kupione 30 czerwca . Czy to jest normalne ?
Tak jak mówiłem , zbywca miał OC do października tego roku , i ja musiałem tylko przepisać polise na siebie , i zostałem zapytany czy mam jakieś zniźki (nie mam źadnych i bedę pałacił 130% składki ;/ ) . I za to zapłaciłem 494zł :/ Tylko za co? Czemu dopłacałem do OC zbywcy ? I czemu akurat tak duźo ? W polisie zbywcy pisze ze składka podstawowa wynosi 1042zł (czyli 100% składki) ja będę płacił 130% czyli licząc 1354zł . Auto kupione 30 czerwca . Czy to jest normalne ?
Masz kupić se auto jak skończysz 25 lat i prawko bedziesz miał dłuźej nieź 2 lata.
A do tego czasu trenuj na sucho :mrgreen:
A do tego czasu trenuj na sucho :mrgreen:
EL NINO:
Jesli w Twoim aucie motor ma pojemnosc powiedzmy 1600cm, skladka wyjsciowa moze oscylowac kolo 1300–1500 a nawet 1800 zlotych. Dodaj sobie zwyzki za wiek i prawko i spierdzielaj z autem na gielde, bo na niego nie zarobisz :mrgreen: .
To według Ciebie mam nigdy w źyciu nie kupywać samochodu a jesli juz to z slilnikiem o pojemnosci 10cm3? lub czekać z tym aź OC będzie bezpłatne ?
Aby pojawiły się zniźki trzeba im przez jakiś czas płacić . To prawda opłaty są niesamowite , do tego jeszcze paliwo wariuje :(
Jutro się wszystko wyjaśni :)
Jedz nie tylko po "aneks", ale i sprawdz ile zaplacisz w Samopomocy. Z tego co sie orientuje, jest to jedna z najtanszych firm. Warta jest stosunkowo droga.
To co firmy ostatnio doliczaja do standardowych skladek za OC, w Twoim przypadku moze wygladac tak:
– +50% za Twoj wiek (do 25 lat)
– +20% za okres posiadania prawa jazdy (do 2 lat)
Jesli w Twoim aucie motor ma pojemnosc powiedzmy 1600cm, skladka wyjsciowa moze oscylowac kolo 1300–1500 a nawet 1800 zlotych. Dodaj sobie zwyzki za wiek i prawko i spierdzielaj z autem na gielde, bo na niego nie zarobisz :mrgreen: .
To co firmy ostatnio doliczaja do standardowych skladek za OC, w Twoim przypadku moze wygladac tak:
– +50% za Twoj wiek (do 25 lat)
– +20% za okres posiadania prawa jazdy (do 2 lat)
Tylko źe maja matka miała rok samochód , i dzięki niej mógłbym mieć tylko 10% zniźek,a wszędzie musiałbym ją brać do urzędów jako współwłaściciel więc ten pomysł odpadł .
PS Udałem sie do Biura Ubezpieczeniowego Warta i okazało się ze tak jak mówił wyźej kolega do 30 dni musze jechać i rekalkulować OC, jednak ja o tym nie wiedziałem i dzis mniął 33dzien od kupna,i kazali mi jechać do mojego ubezpieczyciela (SamoPomoc;/)który jest w KRakowie po jakiś ANEKS :| Dopiero po otrzymniu jego będę mógł jedzić na OC zbywcy samochodu do czasu wygaśnięcia jego OC (październik) Chore jest to źe nawet nie moge ubezpieczyć teraz w innym towarzystwie poniewaź nie mam tego ANEKSU :( Jutro jade po to coś :)
PS Udałem sie do Biura Ubezpieczeniowego Warta i okazało się ze tak jak mówił wyźej kolega do 30 dni musze jechać i rekalkulować OC, jednak ja o tym nie wiedziałem i dzis mniął 33dzien od kupna,i kazali mi jechać do mojego ubezpieczyciela (SamoPomoc;/)który jest w KRakowie po jakiś ANEKS :| Dopiero po otrzymniu jego będę mógł jedzić na OC zbywcy samochodu do czasu wygaśnięcia jego OC (październik) Chore jest to źe nawet nie moge ubezpieczyć teraz w innym towarzystwie poniewaź nie mam tego ANEKSU :( Jutro jade po to coś :)
Lipton:EL NINO:
Lipton, popytaj w kilku firmach az znajdziesz najlepsza propozycje dla siebie – jesli mlody jestes (wiek) i prawo jazdy masz krotko (staź), slono zaplacisz.
Tak :( mam 19 lat a prawo jadzy od października ;(
To zedrą z Ciebie skóre :P
Ja mam 22 lata, prawo jazdy od 4 lat, a auto mam wspólnie zarejestrowane z ojcem, który ma 60% zniźki (bezwypadkowa jazda i ciągłe ubezpieczenie w PZU). Ty teź tak spróbuj zrobić.
EL NINO:
Lipton, popytaj w kilku firmach az znajdziesz najlepsza propozycje dla siebie – jesli mlody jestes (wiek) i prawo jazdy masz krotko (staź), slono zaplacisz.
Tak :( mam 19 lat a prawo jadzy od października ;(
EL NINO:Czyli mama dla Warty robi :P .coyote:Z tego co wiem to ludzie najczęściej wybierają Wartę.
A właśnie źe nie :P Ma kilka towarzystw :wink:
EL NINO:Czyli mama dla Warty robi :P .coyote:Z tego co wiem to ludzie najczęściej wybierają Wartę.
I do 25 roku źycia będzie płacił.
Czyli mama dla Warty robi :P .coyote:Z tego co wiem to ludzie najczęściej wybierają Wartę.
Lipton:
A czy moglibyście mi poradzić gdzie ubezpieczyć autko ?
Z tego co wiem to ludzie najczęściej wybierają Wartę.W domu mamy w niej ubezpieczone 3 pojazdy to chyba dobra jest :)
Rozumiem i dziekuje za odpowiedź , jednak postanowiłem juz go ubezpieczyć na siebie , bo tak czy tak bede musiał za to zapłacić , a prędzej czy później nie robi mi to róźnicy :)
Tak moźna spokojnie :) Do 30 dni moźesz jeździć z polisą wypisaną na nazwisko sprzedającego , po tym terminie udajesz się do biura tego towarzystwa ubezpieczeniowego i dokonujesz bezpłatnej rekalkulacji (przepisanie polisy na twoje nazwisko)
p.s. Porady zaciągnołem u mamy która jest agentem ubezpieczeniowym 8)
p.s. Porady zaciągnołem u mamy która jest agentem ubezpieczeniowym 8)
Strona 1 / 1