Obraz windows XP od Toshiba
Mam mały problem i związane z nim dwa pytania. Otóż zakupiłem jakiś czas temu laptopa toshibe satelite pro. W związku z tym, że jest to laptop w kancelarii, zakupiony na firmę, musiałem kupić oryginalne oprogramowanie. Toshiba niestety zamiast oryginalnego windowsa, za którego zresztą zapłaciłem, daje płytkę dvd recovery na której jest obraz partycji zainstalowanego juz windowsa z mnóstwem starych sterowników i niepotrzebnych programów <SKANDAL!!!!>. Chciałbym zainstalować windowsa swojego, a nie obraz partycji z uzytkowniekiem "aaa test" i starymi sterami do chipstu i grafiki itp. Pytanie czy moge z tego obrazu "wyciągnąć" tego windowsa <obrazy są zapisane jako pliki *.GHO i *.GHS> a jeśli sie nie da, to czy moge zainstalować ściągniętego z neta xp'ka i wpisać swój klucz produktu i będzie ok?? W sumie ta opcja bardziej by mi pasowała :)
Z góry dzięki za opodowiedź!!
Odpowiedzi: 2
michal_banszel:
Toshiba niestety zamiast oryginalnego windowsa, za którego zresztą zapłaciłem,
Można by z przekorą napisać : widziały gały... , ale to oczywiście żart.
Co do pytania . Jakoś nie widzę problemu , by po instalacji sterowniki uaktualnić. Zresztą podobnie czynią właściciele stacjonarnych komputerów , którzy również po instalacji z reguły maja sterowniki , które "dał" system. Jest to własciwie chwila moment . W związku z tym, i moim skromnym zdaniem , nie ma sensu wyciaganie , czy instalacja ściągniętych systemów z internetu. Rownież posiadam laptopa , który ma płytke z systemem zmodyfikowaną przez producenta i jakoś mi to nie przeszkadza.
Ba, uważam to raczej za zaletę , niż wadę. Z systemem instalowane są li tylko te rzeczy które są potrzebne , - bez zbędnego balastu . Czy ściągnięty system przyjmie numer seryjny który posiadasz ? Hmm pewnie tak,...lub nie, ale pamiętac musisz że dodatkowo będziesz musiał sciągać sterowniki do tego laptopa i je instalować - IMO strata czasu.
-
To co moge zrobić?? :/
Można by napisać ale laptopa kupowała mama (ona jest prawnikiem, ja dopiero jestem na pierwszym roku) :p :)<br />Owszem, taki obraz szybciej się instaluje, sprawniej, nawet update sterowników faktycznie nie jest problemem, ale:<br />1. Program z pod dosa od Toshiby do zgrywania tego obrazu jest tak "mało czytelny", że nie wiem czy nie potrace innych partycji.<br />2. Standardowo cały system zaśmiecony firmowymi narzędziami od Toshiby, kozystam może z 1/10 tych narzędzi.<br />3. Skoro kupiłem Windowsa to powinienem mieć swobode działania..a co jakbym chciał np. przerobić go nlite'm? Zonk...<br />4. Microsoft zgadza sie na robienie kopii płyt na właśny użytek, a ja nawet nie mam oryginału za który zapłaciłem<br />5. Steroniki już mam, a i tak musiałbym je zainstalować bo te w obrazie to bardzo stare wersje<br />6. Każdy windows jest IDENTYCZNY czy różnią się gdzies jakimś "wbudowanym" numerem seryjnym? Pytam w ramach jeszcze tej opcji wgrać pirata a podczas instalacji wpisać mój numer seryjny i czy będzie wtedy tak jak oryginał? Mam przecież znaczek z kodem i homologację z tyłu na laptopie :D<br /><br />
<p>Tylko ad3. Ci odpowiem . Na resztę już odpowiedź padła .</p><p>Otóż nie kupiłeś Windowsa . Kupiłes prawo do uzywania systemu , który Toshiba za zgodą Microsoftu zmodyfikowała dla potrzeb własnego produktu , a Ty zawierając umowę kupna, na te warunki się zgodziłeś ( no...mama Twoja się zgodziła , by dokładnie rzecz przedstawić) </p><p>I tyle w tym temacie. </p><p>Zresztą Toshiba pewnie dołozyła , - jak kazdy porządny producent - książeczkę w której rozumienie licencji na system , który dodała przedstawia , a i na stronach MS sporo o tym.</p><p>Moge tylko jeszcze dodać tyle : jak uda Ci się "normalnego" (wg Ciebie) Windowsa zainstalować i aktywację przeprowadzić , to więcej bedziesz miał z tym problemów niż Ci się wydaje . Ale to tylko moje osobiste zdanie jako sybarty i nie musi nic oznaczać.<br /></p>
No spoko, dzięki wielkie :) W takim razie biorę się za instalowanie obrazu :)<br />Dobrze że przynajmniej autopatchera można legalnie używać :p<br />Pozdrawiam<br />