obejście aktywacji Windows XP
Witam ;)
Mam pytanie takie, na które potrzebuję szybko odpowiedzi na arsiw@poczta.fm.
Czy jeśli się kupi kompa z XP–kiem juź zainstalowanym, a bez płyty oryginalnej, bo za to trza osobno płacić, chociaz powinna ona byc wliczona w zestaw kompa, to czy moźna obejść aktywację?
Jeźeli ja potem przegram od kogoś WinXP na CD to będe miał nielegalną kopię ("pirata"), potem jak zainstaluję drugi raz to mi przez neta nie zaktywuje systemu. Wiem, źe po 30 dniach, jak nie dokonam aktywacji to nie uruchomię systemu.
Mam pytanie takie, na które potrzebuję szybko odpowiedzi na arsiw@poczta.fm.
Czy jeśli się kupi kompa z XP–kiem juź zainstalowanym, a bez płyty oryginalnej, bo za to trza osobno płacić, chociaz powinna ona byc wliczona w zestaw kompa, to czy moźna obejść aktywację?
Jeźeli ja potem przegram od kogoś WinXP na CD to będe miał nielegalną kopię ("pirata"), potem jak zainstaluję drugi raz to mi przez neta nie zaktywuje systemu. Wiem, źe po 30 dniach, jak nie dokonam aktywacji to nie uruchomię systemu.
Odpowiedzi: 13
Mojej skromnej osobie chodzi tylko o kwestie legalności wersji OEM – o nic więcej. Pomimo tego, źe następuje aktywacja w świetle prawa licencja jest dalej przypisana tylko do myszki, sprzedając tego gryzonia musisz się pozbyć windowsa.
Microsoft przewidział i takie sytacje – po pewnych "bólach" moźna zarejestrować system.
Microsoft przewidział i takie sytacje – po pewnych "bólach" moźna zarejestrować system.
leon1313:
Sprawa sprzętu, jaki moźe być sprzedawany z licencją OEM WinXp dotyczy głównie sprzedawców – i myśle, źe to oni mają tu najwięcej do powiedzenia. Skoro sprzedają w majestacie prawa – to moźna.
Aktywacja to wymysł microsoftu – gdzie jest napisane, źe jeśli nie aktywujesz, to jesteś piratem – złodziejem?
Co do pracy bez myszki....... wierze, bo muszę !!! :D
Chyba nie rozumiesz:
Windowsa OEM moźna sprzedawać z myszką, ale po instalacji i aktywacji system przypisuje sie do płyty głównej. Myszka to nie ma źadnego znaczenia.
Aktywować trzeba w ciągu 30 dni od instalacji inaczej nie uruchomisz komputera ;)
Sprawa sprzętu, jaki moźe być sprzedawany z licencją OEM WinXp dotyczy głównie sprzedawców – i myśle, źe to oni mają tu najwięcej do powiedzenia. Skoro sprzedają w majestacie prawa – to moźna.
Aktywacja to wymysł microsoftu – gdzie jest napisane, źe jeśli nie aktywujesz, to jesteś piratem – złodziejem?
leon1313:
...urządzenie wskazujące– spróbuj pracować bez niej...
A jakzesz sie nie da ??
Przez 3 dni stukałem w klawiature bo nie chciał mi sie do sklepu po gryzonia iść
Proponuję test: Zmien myszkę i sprawdź czy Windows będzie chciał sie ponownie aktywować. Poźniej zrób to samo z MOBO.
P.S: Czytaj ze zrozumieniem:
Gdzie tu mowa o myszce ?
P.S: Czytaj ze zrozumieniem:
"Całkowicie zmontowany system komputerowy powinien składać się przynajmniej z procesora, płyty głównej, twardego dysku, zasilacza i obudowy".
Gdzie tu mowa o myszce ?
chociaźby:
http://barbaraboczek.republika.pl/KURS1/OEM.htm
wpisz w szukajke: licencja OEM , jest więcej. Zawsze pozostaje pytanie do MS.
http://barbaraboczek.republika.pl/KURS1/OEM.htm
wpisz w szukajke: licencja OEM , jest więcej. Zawsze pozostaje pytanie do MS.
>>Licencja OEM przypisuje sie do płyty głównej, a nie do myszki.
a niby skad masz taka informacje(bledna)
wersja oem moze byc sprzedawana jak napisal micrososft z zestawem komputerowym lub elementem niezbednym do dzialania komputera i moze byc to myszka...
od kiedy microsoft dostarcza wersje windowsa na dyskach twardych??czyli co micrososft sprzedaje talerz z dyskiem czy jak to widzisz ??a moze handluja sprzetem??
bzdura
kazdy system jest na cd lub obraz dotyczy notebookow.
http://sklep.komputronik.pl/katalog.php?kat=304
a niby skad masz taka informacje(bledna)
wersja oem moze byc sprzedawana jak napisal micrososft z zestawem komputerowym lub elementem niezbednym do dzialania komputera i moze byc to myszka...
od kiedy microsoft dostarcza wersje windowsa na dyskach twardych??czyli co micrososft sprzedaje talerz z dyskiem czy jak to widzisz ??a moze handluja sprzetem??
bzdura
kazdy system jest na cd lub obraz dotyczy notebookow.
http://sklep.komputronik.pl/katalog.php?kat=304
I tu się, drogi kolego, mylisz. Licencja OEM jest przypisywana do tego komponentu, który jest wymagany i nieodzowny do pracy w środowisku Windows. Moźe to być zarówno płyta głowna komputera, jak i dysk twardy, jak i myszka ( w rozumieniu:urządzenie wskazujące– spróbuj pracować bez niej). Temat ten był juź wielokrotnie poruszany przez wiele firm jak i ich prawników.
leon1313:
(szczególnie w wersji OEM "przywiązanej" do myszki), to moźesz zrobić wszystko, aby zakupiony system działał ( w obrębie zakupionej licencji).
Licencja OEM przypisuje sie do płyty głównej, a nie do myszki.
Dobrze wiecie o co gosciowi chodzi , wiec przestancie mydlic oczy wyjasnianiem sprawy. Dajcie mu klucz i juz po sprawie !!!
Pozdrawiam
=============
Pozdrawiam
=============
Nie do kaźdej legalnej wersji xp oem jest dodawana płyta cd. Często instalka znajduje się drugiej partycji dysku twardego: i tu rodzi się pytanie......co wtedy? Ani płyta cd, ani hologram oraz inne gadźety wizulano–festyniarskie nie są podstawą do stwierdzenia legalności systemu. Liczy się tylko dowód zakupu konkretnej licencji na uźytkowanie systemu. Co do aktywacji: jeśli jesteś legalnym uźytkownikiem, a np. microsyf nie chce ci zarejestrować produktu i robi jakieś dziwne problemy (szczególnie w wersji OEM "przywiązanej" do myszki), to moźesz zrobić wszystko, aby zakupiony system działał ( w obrębie zakupionej licencji).
jezeli zakupiles wina oem czyli wersje z kompem plyte cd powinienes dostac od sprzedawcy, natomiast jezeli jest to pirat zostawiony przez sprzedawce to nic nie zrobisz legalnymi srodkami...
placiles za windowsa??na f vat lub paragoni emusi byc wyszegoniony system operacyjny jako osobna pozycja lub musi byc zapis :zestaw komp z sytsemem operacyjnym windows ... lub cos w tym stylu.
placiles za windowsa??na f vat lub paragoni emusi byc wyszegoniony system operacyjny jako osobna pozycja lub musi byc zapis :zestaw komp z sytsemem operacyjnym windows ... lub cos w tym stylu.
Zejdz chlopie z tych Tarnowskich Gor na ziemie , walinj glowa w zmrozony beton i sie obudz. Nie zadawaj kretynskich pytan na tym forum.
Pozdrawiam
===========
Pozdrawiam
===========
Strona 1 / 1