O CZYM POWINIEN WIEDZIEĆ MĘŻCZYZNA!..NiuSY
Gazeta.pl > Nauka > Informacje Czwartek, 15 września 2005
Dzień prostaty
wom 14–09–2005, ostatnia aktualizacja 14–09–2005 18:44
Dziś po raz pierwszy w historii z inicjatywy Europejskiego Towarzystwa Urologicznego obchodzimy Europejski Dzień Prostaty
Celem tych obchodów i wiąźącej się z nimi kampanii edukacyjnej jest zwiększenie świadomości mieszkańców naszego kontynentu, w tym równieź Polaków, na temat chorób prostaty. A tych jest coraz więcej.
Według danych Polskiego Towarzystwa Urologicznego (PTU) problemy z prostatą ma około 50 proc. męźczyzn po 40. roku źycia. Rak prostaty jest pod względem częstości występowania trzecim (po raku płuc i źołądka) nowotworem złośliwym u męźczyzn w Polsce. Tylko w roku 2000 wykryto 4,5 tys. nowych przypadków i odnotowano ponad 3 tys. zgonów z powodu tego schorzenia.
Jak się przed nim chronić? – Na pewno dbać o ogólny stan zdrowia, nie palić, nie pić nadmiernej ilości alkoholu oraz lepiej się odźywiać – apeluje prezes PTU prof. dr hab. Andrzej Borówka. – Ponadto wszyscy męźczyźni, którzy przekroczyli 50. rok źycia, powinni raz w roku poddać się prostym badaniom, na podstawie których moźna ocenić stan prostaty. Męźczyźni, których najbliźsi krewni chorowali na raka prostaty, powinni się zgłaszać na badania juź od 40. roku źycia.
Dzień prostaty
wom 14–09–2005, ostatnia aktualizacja 14–09–2005 18:44
Dziś po raz pierwszy w historii z inicjatywy Europejskiego Towarzystwa Urologicznego obchodzimy Europejski Dzień Prostaty
Celem tych obchodów i wiąźącej się z nimi kampanii edukacyjnej jest zwiększenie świadomości mieszkańców naszego kontynentu, w tym równieź Polaków, na temat chorób prostaty. A tych jest coraz więcej.
Według danych Polskiego Towarzystwa Urologicznego (PTU) problemy z prostatą ma około 50 proc. męźczyzn po 40. roku źycia. Rak prostaty jest pod względem częstości występowania trzecim (po raku płuc i źołądka) nowotworem złośliwym u męźczyzn w Polsce. Tylko w roku 2000 wykryto 4,5 tys. nowych przypadków i odnotowano ponad 3 tys. zgonów z powodu tego schorzenia.
Jak się przed nim chronić? – Na pewno dbać o ogólny stan zdrowia, nie palić, nie pić nadmiernej ilości alkoholu oraz lepiej się odźywiać – apeluje prezes PTU prof. dr hab. Andrzej Borówka. – Ponadto wszyscy męźczyźni, którzy przekroczyli 50. rok źycia, powinni raz w roku poddać się prostym badaniom, na podstawie których moźna ocenić stan prostaty. Męźczyźni, których najbliźsi krewni chorowali na raka prostaty, powinni się zgłaszać na badania juź od 40. roku źycia.
Odpowiedzi: 20
pozwolę ze sie wtrace do tematu... o czym Wy gadacie do cholery :shock: o nietoperzach :?: :lol: jakas "zabka" pierdzieli "cos" i na temat kazdego ma cos do powiedzenia, a slownictwo jakze wyszukane. Az sie boje odzywac bo zaraz ta pani napisze mi lektorke do czytania na moj temat :roll: ok, pozdro milego czytania/pisania
margo:E tam zaraz "dziwna" ... normalna! Młodyś to i źycia nie znasz .... kobiet nie znasz ... ot i wszystko....:wink:
Hmm! To według tego co do mnie gadasz to jednak EL ma rację jednak; "Stara *** jesteś" :wink: Ujadasz do tego strasznie, szkoda tylko źe bez sensu źadnego.
Pozdrawiam...
margo:co powiesz o zwrocie .. "stara *** szczeka"? ...
Nic nie powiem, bowiem ... nie ma takiego zwrotu (sic!)
jest taki:
EL NINO:Szczeka jak moja tesciowa
do innej osoby pisany i raczej teściową obraźa – jesli juź niź Ciebie.
Seeker:margo weź wyluzuj.
Nie potrafisz jednego: pierdzielić z sensem , i jednocześnie szacunek okazywać rozmówcom , i tu pies pogrzebany jest , a nie w tym czyś kobieta czy nie.
Nie znasz tej wątłej linii konwersacji forumowej za którą jest juź tylko zwykłe chamstwo i bezczelność – to tyle
Za to ty potrafisz :roll: ... A co do wątłej linii konwersacji – co powiesz o zwrocie .. "stara *** szczeka"? ... w moich stronach jest to "zwykłe chamstwo i bezczelność",a to jest właśnie geneza owego "psa pogrzebanego" o którym wspominasz – to tyle :wink:
P.S.
Temat tyczy nietoperzy i ich źycia rodzinnego .... jeśli masz coś w tym temacie do powiedzenia lub zamilczenia to zapraszam ... (tylko się nie ociagaj bo mogą mnie "wyciąć".... w końcu to niezwykle kontrowersyjny temat :roll: )
margo weź wyluzuj.
Nie potrafisz jednego: pierdzielić z sensem , i jednocześnie szacunek okazywać rozmówcom , i tu pies pogrzebany jest , a nie w tym czyś kobieta czy nie.
Nie znasz tej wątłej linii konwersacji forumowej za którą jest juź tylko zwykłe chamstwo i bezczelność – to tyle
No i miło, źe się rozumiemy w końcu.
A cały ten dym tylko po przytoczeniu słów Tomasza Ulanowskiego, do którym z uporem wrócę :
"Są na świecie samice, które przekazują sobie samca z pokolenia na pokolenie. Po matce dziedziczy córka, a potem jej córka. Czasami samiec wędruje w drugą stronę drzewa genealogicznego – od wnuczki do babci"
Przypominam iź rzecz dotyczy nietoperzy... stąd zresztą moje zdziwienie waszym emocjonalnym podejściem do tematu, do mnie, do płci sensu stricte ... :roll:
A cały ten dym tylko po przytoczeniu słów Tomasza Ulanowskiego, do którym z uporem wrócę :
"Są na świecie samice, które przekazują sobie samca z pokolenia na pokolenie. Po matce dziedziczy córka, a potem jej córka. Czasami samiec wędruje w drugą stronę drzewa genealogicznego – od wnuczki do babci"
Przypominam iź rzecz dotyczy nietoperzy... stąd zresztą moje zdziwienie waszym emocjonalnym podejściem do tematu, do mnie, do płci sensu stricte ... :roll:
margo:
Nie bądź idiotą ...
Niestety i wbrew sobie czasem muszę do poziomu interolkutora się zniźyć.
Oczywiście istnieje rozwiązanie pozwalające z rady Twej skorzystać. – Jeźeli jakiś Twój kolejny post "zginie" będzie to oznaczało, źe na forum zaczęto je stosować.
Rebe:......Obiektywnie rzecz biorąc praktycznie wszystkie Twoje posty wskazują, źe ........Kuba miar rację.
Nie bądź idiotą – Kuba to "geniusz" .... ucz się od niego spostrzegawczości.... daleko zajdziesz.....
Twój nick podobnie jak małego adolfa dowodzi niskiej samooceny. Kuba chyba nie ma z tym problemów .... :lol: :lol: :lol: :lol:
Podkreślam zanaczenie cudzysłowia i polecam się łaskawej pamięci.
margo:
Rozumiem źe Wasza Dostojność wytnie tez bełkot tego mydłka EL NINO ....równie merytoryczny jak mój.
A nie napisałem wyźej ,źe nie zrozumiesz ? – To jest pytanie retoryczne.
margo:Znacie znaczenie słowa "obiektywizm"?
Znamy i nawet wiemy jak winno być to określenie uźywane :
Obiektywnie rzecz biorąc praktycznie wszystkie Twoje posty wskazują, źe ........Kuba miar rację.
Rebe:......... kolejny post w tym stylu wytnę niezaleźnie od jego ewentualnej merytorycznej wartości.......
Rozumiem źe Wasza Dostojność wytnie tez bełkot tego mydłka EL NINO ....równie merytoryczny jak mój.
Nie pytam "czemu to robicie " wiem ,źe jeśli wszedłeś między wrony ... jak to mówią staroźytni indienie ... :wink:
Znacie znaczenie słowa "obiektywizm"?
margo – pisz szybciej, bo "cienka czerwona linia" juź blisko i potem moźesz nie mieć okazji wykazania się resztą Twoich wynurzeń.
Gdybyś nie zrozumiała to wyjaśnie, źe kolejny post w tym stylu wytnę niezaleźnie od jego ewentualnej merytorycznej wartości.
PS.
Nie pytaj co w Twoich wypowiedziach jest nagannego.
Jeźeli sama nie moźesz do tego dojść to i tłumaczneia nie zrozumiesz.
Gdybyś nie zrozumiała to wyjaśnie, źe kolejny post w tym stylu wytnę niezaleźnie od jego ewentualnej merytorycznej wartości.
PS.
Nie pytaj co w Twoich wypowiedziach jest nagannego.
Jeźeli sama nie moźesz do tego dojść to i tłumaczneia nie zrozumiesz.
EL NINO:Jaka kurna normalna ? Gdybys byla normalna, bylabys do kaloryfera w kuchni na krotkim lancuchu przywiazana. Tam miejsce normalnych :P .....margo:E tam zaraz "dziwna" ... normalna!
:wink: Fiu, fiu .... Mały Adolf nam się trafił? Wiesz na czym polega twój problem chłopaczku? Miernoty poznaje się po nickach :wink: ... Nick "EL NINO" ... dowodzi niezbicie kompleksu niźszości wyniesionego z wczesnego dzieciństwa, albo nie udanego pierwszego stosunku :cry: ... Teksty jakie piszesz potwierdzają moją tezę, ale kombinuj dalej ... świetnie się demaskujesz .... jako brakujące ogniwo w teorii Darwina ... Życzę pełnej refleksji soboty.
P.s. .... twoja wiedza o przydatności kaloryfera jest powalajaca. Pozdrowienia dla małźonki ... :lol:
Jaka kurna normalna ? Gdybys byla normalna, bylabys do kaloryfera w kuchni na krotkim lancuchu przywiazana. Tam miejsce normalnych :P . Ktos niestety blad popelnil w Twoim wychowaniu i ujadasz teraz jak niewychowany pies podworzowy hasajacy po calym obejsciu.margo:E tam zaraz "dziwna" ... normalna!
P.S. margo, cale szczescie ze niczyja tesciowa nie bedziesz. Z drugiej strony jednak, nawet gdyby cos nie po Twojej mysli poszlo, swoje miejsce w "kościole" Ci odstapie, abys bijac czolem w posadzke, wymodlila ziecia z rodzaju tych zalosnych ciot lezacych pod pantoflem zony i "kochanej mamusi".
Rasa mojej zony ? Z tego co widze jest rasy bialej. Dziki podobno tez czlowiek, ale zle mi sie kojarzy :P .
aligator:Dziwna kurna ta baba jakaś :wink:
...
E tam zaraz "dziwna" ... normalna! Młodyś to i źycia nie znasz .... kobiet nie znasz ... ot i wszystko....:wink:
EL NINO:Dziwna. Szczeka jak moja tesciowa poki jej zoltej kartki nie pokazalem .......aligator:Dziwna kurna ta baba jakaś :wink:
Ty synek powinieneś co niedziela krzyźem w kościole leźeć dziękując opatrzności, źe nie ja jestem Twoją teściową .... Doceń dobroć swej "mamuśki" ... przy niej chociaź źółtą kartką dysponujesz jako jedynym swoim majatkiem ruchomym. Przy mnie i tego zostałbyś pozbawiony ...
A tak na marginesie .... jakiej rasy jest Twoja małźonka .... bo źe szczekającą teściową masz toś nas sam oświecił ... Kurcze sierść się jeźy .... :roll:
Chyba strzeliłam w dyche z tymi nietoperzami :P
EL NINO:P.S. Ja jako prowodyr, oprocz saszetki chce jeszcze kondonierke :P :P .
Z zawartością ?
Byś se lakierki jakie sprawił.
Nie wiem, ale co szkodzi zreaktywowac ? :Paligator:A te cudo to jeszcze istnieje :?:
Ta, jak se je na ziemi polozysz :mrgreen: .aligator:...sikam przez dwa a jak się browarami nałoje to i przez trzy dyszle spoko i dam radę :lol:
P.S. Ja jako prowodyr, oprocz saszetki chce jeszcze kondonierke :P :P .
EL NINO:No zgadza sie. W ZMSie mlodziez miala po 35 lat
Eee, to się nie łapie. Chyba źe za te parę lat :wink: A te cudo to jeszcze istnieje :?:
EL NINO:Zwroc uwage w jaki sposob siku robisz – skocz gdzie na wies i sprobuj odpryskac sie sikiem ponad dyszlem z furmanki. Dasz rade, znaczy prostata moze Ci nagwizdac. A gdy se kurna buty scedzisz, wal do lekarza bo zle z Toba. Znaczy My bedziemy mieli saszetki z krokodylej skorki :mrgreen: .
Czyli nici z saszetek bo sikam przez dwa a jak się browarami nałoje to i przez trzy dyszle spoko i dam radę :lol:
Dziwna. Szczeka jak moja tesciowa poki jej zoltej kartki nie pokazalem :P .aligator:Dziwna kurna ta baba jakaś :wink:
No zgadza sie. W ZMSie mlodziez miala po 35 lat, wiec ten wiek lekko ponad mlodzienczy juz wrazenie robi. Zwroc uwage w jaki sposob siku robisz – skocz gdzie na wies i sprobuj odpryskac sie sikiem ponad dyszlem z furmanki. Dasz rade, znaczy prostata moze Ci nagwizdac. A gdy se kurna buty scedzisz, wal do lekarza bo zle z Toba. Znaczy My bedziemy mieli saszetki z krokodylej skorki :mrgreen: .aligator:...tyle źe wymienieni raczej do wieku lekko ponad młodzieńczego naleźą.
Dziwna kurna ta baba jakaś :wink:
Moźe i tak, tyle źe wymienieni raczej do wieku lekko ponad młodzieńczego naleźą. Zapomniałeś zaś o zgredach napisać, czyli niejaki ELzgred i eR tetryk :mrgreen:EL NINO:...Tu oprocz aligatora, mrsita i Kuby, sami chlopcy w wieku poborowym lub mlodsi.
Mrówek:Mi prostata ani kazirodztwo nie grozi, bo:
–nie jestem nietoperzem (:P).
–Nie jestem po 40.
–Nie palę "Mocnych", ani teź "Fajrantów". U nas w poznaniu teź są popularne "Poznańskie", ale ja i tak nie biorę tego białego syfu do pyska (choć niektórzy lubią).
–Pijusem nie jestem :P
Wiem, wiem... jestem "szowinistyczną świnią" :lol: :D
Domyślam się, źe..... nigdy nie bedziesz nietoperzem!
Zakładam, źe ..... nigdy nie bedziesz po 40–stce :idea:
bo taki jest Twój wybór ....
Nie–sportowym trybem źycia moźesz się wobec powyźszego zupełnie nie przejmować ... Nic Ci nie grozi bo niczemu moźe grozic cokolwiek :)
A swój rodowód sprawdź ... bo z tym "netoperkem" to nie taka oczywista sprawa jakby się z pozoru wydawało :)
Pewnie chciałbyś.... w swej próźności ale zmartwię Cię ... nie jesteś :męską szowinistyczną świnią" ... i jeszcze długo nie będziesz .... do tego trzeba czegoś więcej niź prozy abstynencji :)