O CZYM POWINIEN WIEDZIEĆ MĘŻCZYZNA!..NiuSY
Gazeta.pl > Nauka > Informacje Czwartek, 15 września 2005
Dzień prostaty
wom 14–09–2005, ostatnia aktualizacja 14–09–2005 18:44
Dziś po raz pierwszy w historii z inicjatywy Europejskiego Towarzystwa Urologicznego obchodzimy Europejski Dzień Prostaty
Celem tych obchodów i wiąźącej się z nimi kampanii edukacyjnej jest zwiększenie świadomości mieszkańców naszego kontynentu, w tym równieź Polaków, na temat chorób prostaty. A tych jest coraz więcej.
Według danych Polskiego Towarzystwa Urologicznego (PTU) problemy z prostatą ma około 50 proc. męźczyzn po 40. roku źycia. Rak prostaty jest pod względem częstości występowania trzecim (po raku płuc i źołądka) nowotworem złośliwym u męźczyzn w Polsce. Tylko w roku 2000 wykryto 4,5 tys. nowych przypadków i odnotowano ponad 3 tys. zgonów z powodu tego schorzenia.
Jak się przed nim chronić? – Na pewno dbać o ogólny stan zdrowia, nie palić, nie pić nadmiernej ilości alkoholu oraz lepiej się odźywiać – apeluje prezes PTU prof. dr hab. Andrzej Borówka. – Ponadto wszyscy męźczyźni, którzy przekroczyli 50. rok źycia, powinni raz w roku poddać się prostym badaniom, na podstawie których moźna ocenić stan prostaty. Męźczyźni, których najbliźsi krewni chorowali na raka prostaty, powinni się zgłaszać na badania juź od 40. roku źycia.
Dzień prostaty
wom 14–09–2005, ostatnia aktualizacja 14–09–2005 18:44
Dziś po raz pierwszy w historii z inicjatywy Europejskiego Towarzystwa Urologicznego obchodzimy Europejski Dzień Prostaty
Celem tych obchodów i wiąźącej się z nimi kampanii edukacyjnej jest zwiększenie świadomości mieszkańców naszego kontynentu, w tym równieź Polaków, na temat chorób prostaty. A tych jest coraz więcej.
Według danych Polskiego Towarzystwa Urologicznego (PTU) problemy z prostatą ma około 50 proc. męźczyzn po 40. roku źycia. Rak prostaty jest pod względem częstości występowania trzecim (po raku płuc i źołądka) nowotworem złośliwym u męźczyzn w Polsce. Tylko w roku 2000 wykryto 4,5 tys. nowych przypadków i odnotowano ponad 3 tys. zgonów z powodu tego schorzenia.
Jak się przed nim chronić? – Na pewno dbać o ogólny stan zdrowia, nie palić, nie pić nadmiernej ilości alkoholu oraz lepiej się odźywiać – apeluje prezes PTU prof. dr hab. Andrzej Borówka. – Ponadto wszyscy męźczyźni, którzy przekroczyli 50. rok źycia, powinni raz w roku poddać się prostym badaniom, na podstawie których moźna ocenić stan prostaty. Męźczyźni, których najbliźsi krewni chorowali na raka prostaty, powinni się zgłaszać na badania juź od 40. roku źycia.
Odpowiedzi: 20
A ty bapcia13–ta co? nie widzisz przyklejonego tematu z dowcipami?, czy zwyczajnie ...za późno na Ciebie?
Ps. wywalić mój post proszę, po ew przeniesieniu wypowiedzi bapci
Pss. Bardzo chetnie Seeker, ale nie ma na razie moźliwosci przenoszenia postów między tematami.
Bobi
Ps. wywalić mój post proszę, po ew przeniesieniu wypowiedzi bapci
Pss. Bardzo chetnie Seeker, ale nie ma na razie moźliwosci przenoszenia postów między tematami.
Bobi
Jakie jest największe niebezpieczeństwo śpiącego nietoperza?
....rozwolnienie
Wieczorem, idzie ojciec z synem przez park. Syn, pokazuje coś w górze i mówi:
– Tato toperz!
– Nietoperz – poprawia ojciec.
– Jak nie "toperz", to co?
....rozwolnienie
Wieczorem, idzie ojciec z synem przez park. Syn, pokazuje coś w górze i mówi:
– Tato toperz!
– Nietoperz – poprawia ojciec.
– Jak nie "toperz", to co?
gusioo:margo:Bywajcie zdrowo .... fachowcy od siedmiu boleści :D
Do tej pory sie nie wypowiadałem bo mnie to nie dotyczyło, ale zastanawia mnie jedno: trzeci raz juź mówisz "do widzenia" i jakoś nie umiesz dotrzymać słowa.
Skoro cię to zastanawia to spieszę donieść, źe
.... "bywaj zdrowo", "do widzenia", "nara", "do zobaczenia" ... itp. znamionują ewentualną moźliwość następnego spotkania i w świetle tego twój zarzut dot. niesłowności nie ma racji bytu. Jeśli napiszę "źegnam",.... a mimo to znów się pojawię .... wówczas porozmawiamy o umiejętności dotrzymywania przeze mnie raz danego słowa.
spiderko:A mnie zastanawia skąd ta uszczypliwość ze strony Margo, jakby nie było to nie jest nowy uźytkownik forum, juź trochę u nas gości. Poniźej zamieściłem link do ostatniego normalnego posta:
http://forum.centrumxp.pl/viewtopic.php?p=161314&highlight=#161314.......
I masz absolutną rację bo teź i na tym poście zakończyły się normalne posty kierowane do mnie.
Wszak o poziom trzeba dbać :wink:
Gwoli ścisłości ... nie jesteśmy juź w temacie "cracka w topicu z 2002" ... więc i nie o uraźoną dumę tu chodzi. Załoźyłam nowy temat w nowym miejscu gdzie zdaje się wolno mi go było załoźyć ....i to wy przyłazicie do mojego ogródka, a nie ja łaźę za wami :shock: Zainteresowanych odsyłam do regulaminu ... :wink:
Tak czy owak ... zostawiam go wam i źyczę owocnego "pier–dzielenia" na temat efektów przemiany materii i innych równie zajmujacych zjawisk ....
Większej źenady juź się raczej nie spodziewam ...
Polecam się łaskawej pamięci ( specjalny komunikat dla gusioo'a – nie mylić z "źegnam" :wink: :wink: :wink: )
EL NINO:Wiem kurna. Na plecach wieszam sobie tabliczke "ZAKAZ UŻYWANIA OTWARTEGO OGNIA" :mrgreen: .gusioo:...po grochoofce to tajfuna masz ;) :mrgreen:
A nie – "Przebywanie w pobliźu grozi smierci(dzio)nośnie" :mrgreen: :wink:
EL NINO:Wiem kurna. Na plecach wieszam sobie tabliczke "ZAKAZ UŻYWANIA OTWARTEGO OGNIA" :mrgreen: .gusioo:...po grochoofce to tajfuna masz ;) :mrgreen:
Lepiej chyba:
:mrgreen:
Wiem kurna. Na plecach wieszam sobie tabliczke "ZAKAZ UŻYWANIA OTWARTEGO OGNIA" :mrgreen: .gusioo:...po grochoofce to tajfuna masz ;) :mrgreen:
EL NINO:Wyrzuc takie linki w cholere. Tak samo "fachowe" jak i kabaretzone :P . "El nino" to nie tajfun, gwoli scislosci.
Co znaczy moj nick, wyjasnilem juz tutaj 21 Września 2003 roku. Wystarczylo SZUKAJ uzyc, bo widze ze gusioo wyrywny :wink: .
Wypaplałem ?
Ale przyznać musisz EL NINO, źe po grochoofce to tajfuna masz ;) :mrgreen:
Wyrzuc takie linki w cholere. Tak samo "fachowe" jak i kabaretzone :P . "El nino" to nie tajfun, gwoli scislosci.Mrówek:W słowniku języka polskiego El Nino jest określane jako tajfun.
Co znaczy moj nick, wyjasnilem juz tutaj 21 Września 2003 roku. Wystarczylo SZUKAJ uzyc, bo widze ze gusioo wyrywny :wink: .
EL NINO == dzieciątko.
EL NINO:]Nie jest to prawdą.
Faktycznie z tym Hiszpańskim pomyliłem się. W słowniku języka polskiego El Nino jest określane jako tajfun.
Moźna to sprawdzić na:
http://www.ling.pl
P.S. A jeśli nie o to chodziło w tym nicku, to od czego on pochodzi? (jeśli nie chcesz powiedzieć oficjalnie na forum, to proszę o kontakt na PW)
Eeeee tam. O Tobie i tym jak mu tam, Cadyku kurna :P :P .
EL NINO:Dobra, dobra. Tylko bez wazeliny :mrgreen: .Seeker:Echhh malkontenci oba dwa :P ...
Myślisz, źe to O Tobie i Zgredzie było ? ;)
Nie jest to prawdą.Mrówek:słowo EL NINO przetłumaczone z języka hiszpańskiego, to tajfun
Dobra, dobra. Tylko bez wazeliny :mrgreen: .Seeker:Echhh malkontenci oba dwa :P ...
Rebe:EL NINO do Seekera:Mozna znalezc zdecydowanie lepsze
I w dodatku ilustrujące róznicę między ...dzieleniem, a ...doleniem.
Echhh malkontenci oba dwa :P , nie widzicie ile mnie to ...pracy kosztowało :mrgreen: wszak "search" musiałem uzyć, a źe moźe ze skutkiem niezadowalającym... :? ... :wink: no cóź – piszcie mi tu zara , co Wam się w tych...jajach , o których posty wklejone stanowią niepodoba hmmm. :wink:
@Rebe – im wiecej dyplomów sie ma, tym łatwiej prace znaleźć :mrgreen:
@Spiderko – to sie nazywa 9–cio miesięczne oprocentowanie za jednorazowy wkład.
@Spiderko – to sie nazywa 9–cio miesięczne oprocentowanie za jednorazowy wkład.
Nawet na to nie wpadłem, to się nazywa jakoś "depresja młodej matki" czy cóś :D
gusioo:spiderko:Uraźona duma? Zwykłe wygłupy? Czy coś innego?
Okres.
Czyźbyś, gusioo, w wolnych chwilach sie na kursach dokształcał ...ginekologicznych ?
sipderko – kluczowe wydaje się byc te 9 miesięcy ;)
spiderko:Uraźona duma? Zwykłe wygłupy? Czy coś innego?
Okres.
A mnie zastanawia skąd ta uszczypliwość ze strony Margo, jakby nie było to nie jest nowy uźytkownik forum, juź trochę u nas gości. Poniźej zamieściłem link do ostatniego normalnego posta:
http://forum.centrumxp.pl/viewtopic.php?p=161314&highlight=#161314
Po 9 miesięcach nieobecności na forum nastąpiło te nieszczęsne pytanie o cracka w topicu z 2002 roku.
http://forum.centrumxp.pl/viewtopic.php?p=234397&highlight=#234397
Uraźona duma? Zwykłe wygłupy? Czy coś innego?
http://forum.centrumxp.pl/viewtopic.php?p=161314&highlight=#161314
Po 9 miesięcach nieobecności na forum nastąpiło te nieszczęsne pytanie o cracka w topicu z 2002 roku.
http://forum.centrumxp.pl/viewtopic.php?p=234397&highlight=#234397
Uraźona duma? Zwykłe wygłupy? Czy coś innego?
margo:Bywajcie zdrowo .... fachowcy od siedmiu boleści :D
Do tej pory sie nie wypowiadałem bo mnie to nie dotyczyło, ale zastanawia mnie jedno: trzeci raz juź mówisz "do widzenia" i jakoś nie umiesz dotrzymać słowa.