O CZYM POWINIEN WIEDZIEĆ MĘŻCZYZNA!..NiuSY

Gazeta.pl > Nauka > Informacje Czwartek, 15 września 2005

Dzień prostaty

wom 14–09–2005, ostatnia aktualizacja 14–09–2005 18:44

Dziś po raz pierwszy w historii z inicjatywy Europejskiego Towarzystwa Urologicznego obchodzimy Europejski Dzień Prostaty

Celem tych obchodów i wiąźącej się z nimi kampanii edukacyjnej jest zwiększenie świadomości mieszkańców naszego kontynentu, w tym równieź Polaków, na temat chorób prostaty. A tych jest coraz więcej.

Według danych Polskiego Towarzystwa Urologicznego (PTU) problemy z prostatą ma około 50 proc. męźczyzn po 40. roku źycia. Rak prostaty jest pod względem częstości występowania trzecim (po raku płuc i źołądka) nowotworem złośliwym u męźczyzn w Polsce. Tylko w roku 2000 wykryto 4,5 tys. nowych przypadków i odnotowano ponad 3 tys. zgonów z powodu tego schorzenia.

Jak się przed nim chronić? – Na pewno dbać o ogólny stan zdrowia, nie palić, nie pić nadmiernej ilości alkoholu oraz lepiej się odźywiać – apeluje prezes PTU prof. dr hab. Andrzej Borówka. – Ponadto wszyscy męźczyźni, którzy przekroczyli 50. rok źycia, powinni raz w roku poddać się prostym badaniom, na podstawie których moźna ocenić stan prostaty. Męźczyźni, których najbliźsi krewni chorowali na raka prostaty, powinni się zgłaszać na badania juź od 40. roku źycia.

Odpowiedzi: 20

kietek:
Dlatego zachowajmy wlasne opinie dla siebie i nie tworzmy atmosfery "wrogosci" ;)
zadne liczby juz tu nie pomoga.

Nawet mi do głowy nie przyszło zeby taka atmosfere tworzyć.
Jesli wygłaszasz opinie to chyba spodziewasz sie ze bedzie odpowiedz.
z tego co słyszałem to tam wyjechał jej samochód z naprzeciwka (niestety nie widziałem zadnych materiałów na ten temat) i jesli tak faktycznie było to tu wykazała juz trzezwość myslenia ze nie zesztywniała i nie władowała sie na czołowe, bo w takim przypadku ofiar było by znacznie wiecej.

Głupotą jej natmiast była brawurowa jazda przy złych warunkach drogowych i dlatego prokurator chce jej zarzucić nieumyslne spowodowanie wypadku drogowego ze skutkiem śmiertelnym, ale jaki wyrok by nie zapadł dla niej na 100% gorszej kary niz śmierć brata juz nie bedzie.
cybull
Dodano
04.10.2005 19:33:03
kietek:
... mam wyobraznie wiec przestudiuj sobie jak ten wypadek prawdobodobnie wygladal – wtedy mozesz wdac sie w polemike. Wjezdzajac w pole na pewno jej brat mialby wieksze szanse na przezycie...

Wyjątkowo bujna musi być Twoja wyobraźnia skoro widzisz moźliwość wyjazdu w pole przez rów przy tej prędkości. Zastanów się trochę i nie pisz głupot. Po zjeździe do rowu totalnie nie masz kontroli nad wozem. A to źe próbowała ratować samochód zamiast brata – to juź jest całkiem poniźej pasa. Skręca mnie jak czytam takie pierdoły. Weź się chłopie trochę zastanów.
Corben
Dodano
04.10.2005 19:20:07
cybull:
Ale co inne go studiowanie wypadku po fakcie, bez emocji tak jak ty mówisz. A co innego ułamki sekund podczas wypadku.
Dlatego zachowajmy wlasne opinie dla siebie i nie tworzmy atmosfery "wrogosci" ;)
zadne liczby juz tu nie pomoga.
kietek
Dodano
04.10.2005 19:12:59
cybull:
dlaczego uwazasz ze próbowała ratowac samochód? Byłes kiedyś w takiej sytuacji ze jestes takim autorytetem w tej dziedzinie? skąd wiesz ze wjerzdzająć w pole nie zgineli by obydwoje. To sa ułamki sekund i naprawde to co zrobiła Otylia było jedną z najzdrowszych reakcji, zjechała z jezdni zeby nie uzerzyc czołowo w inny samochód co napewno pociągneło by więcej ofiar, jesli na drodze były by jeszcze inne samochody to one tez prawdopodobnie dostały by sie do karambolu. Smutene jest to ze zginoł człowiek ale prawda jest taka ZE JESLI CZŁOWIEK WIEDZIAŁBY ZE SIE PRZEWRUCI TO NA PEWNO BY SIE WCZESNIEJ POLOZYŁ.
Za autorytet sie nie uwazam ale mam wyobraznie wiec przestudiuj sobie jak ten wypadek prawdobodobnie wygladal – wtedy mozesz wdac sie w polemike. Wjezdzajac w pole na pewno jej brat mialby wieksze szanse na przezycie. Ponad 160km/h, brak doswiadczenia i pogoda zrobily swoje.
Zreszta niejedna Otylia zginela w przeciagu tygodnia :?
kietek
Dodano
04.10.2005 18:45:05
kietek:
Zamiast zjechac w pole to probowala ratowac samochod i teraz sa tego skutki :?
A zarzuty podobno maja jej postawic.

dlaczego uwazasz ze próbowała ratowac samochód? Byłes kiedyś w takiej sytuacji ze jestes takim autorytetem w tej dziedzinie? skąd wiesz ze wjerzdzająć w pole nie zgineli by obydwoje. To sa ułamki sekund i naprawde to co zrobiła Otylia było jedną z najzdrowszych reakcji, zjechała z jezdni zeby nie uzerzyc czołowo w inny samochód co napewno pociągneło by więcej ofiar, jesli na drodze były by jeszcze inne samochody to one tez prawdopodobnie dostały by sie do karambolu. Smutene jest to ze zginoł człowiek ale prawda jest taka ZE JESLI CZŁOWIEK WIEDZIAŁBY ZE SIE PRZEWRUCI TO NA PEWNO BY SIE WCZESNIEJ POLOZYŁ.
cybull
Dodano
03.10.2005 14:32:52
Zamiast wykonać manewr stawiający samochód na dwóch kołach i prześliznąć się środkiem jezdni (jak w filmach) to Ona w bok pojechała...zupełny brak profesjonalizmu... – takie są skutki nie oglądania telewizji.
Nikogo z nas nie było na miejscu wypadku, a tym bardziej w głowie Otylii więc moźe przestańmy opowiadać takie bzdury sugerujące źe samochód był waźniejszy od źycia własnego brata.
Wątpię źeby chwila przed wypadkiem była na tyle długa by pozwoliła snuć rozwaźania jaki manewr wykonać by uniknąć kraksy. Tu bierze górę instynkt.
Nie chce usprawiedliwiać Otylii (bo z pewnością bez winy nie jest), ale nie ośmielam się jej tak jednoznacznie oceniać. Skąd pewność, źe gdybyśmy byli w takiej sytuacji jak Otylia (oczywiście moźemy robić wszystko by do tego nie dopuścić) potrafilibyśmy uratować siebie i pasaźerów swojego pojazdu?
ryba2004
Dodano
03.10.2005 13:39:16
Zamiast zjechac w pole to probowala ratowac samochod i teraz sa tego skutki :?
A zarzuty podobno maja jej postawic.
kietek
Dodano
02.10.2005 22:25:07
Lucky:
Ok, popełniła błąd którego napewno bedzie źałować, no ale źeby traktować ją jako bezwzgledna morderczynie? a takich komentarzy na portalach nie brakuje. ale tak swoja droga to zeszlo lekko z tematu

Powinna dostać taką karę jaką dostał by 'Kowalski' – bez patrzenia na sukcesy.
Głupota powinna być karana.
Update:
Teraz zasłyszałem w TVP1 – Od roku miała prawo jazdy. Cóź.. czego moźna sie nauczyć w rok.
Anonymous
Dodano
02.10.2005 20:23:48
gusioo:

http://wiadomosci.onet.pl/1173096,11,item.html:
Otylia Jędrzejczak trafiła do płockiego szpitala w sobotę wieczorem po wypadku samochodowym, do którego doszło w miejscowości Miączyn koło Czerwińska na drodze krajowej nr 62 Płock–Warszawa. Wyprzedzając sznur pojazdów, zjechała na lewy pas jezdni, a następnie do rowu. Jej samochód uderzył w drzewo. Na miejscu zginął 19–letni brat Otylii, Szymon.

Ok, popełniła błąd którego napewno bedzie źałować, no ale źeby traktować ją jako bezwzgledna morderczynie? a takich komentarzy na portalach nie brakuje. ale tak swoja droga to zeszlo lekko z tematu
Lucky
Dodano
02.10.2005 19:22:46
Lucky:
niektorzy prowadza zdrowy tryb zycia, sa mistrzami świata, działaja silnie charytatywnie – a spotyka ich taki los(chodzi o Otylie). Juz nie chce dochodzic czy jest niedoswiadczonym kierwoca czy nie. Ale ludzie mogli by powstyrzmać emocje i nie robić z niej morderczyni. Hmm, zobaczcie sami(komentarze na onet.pl), oni juz chcą ja na 15 lat wsadzic. Mowie oni myslac o ludziach zazdroszczacych jej sukcesu i okazujacych to tak w perfidny sposob, źe jest mi wstyd sie przyznawać źe to polacy. Pomogła tylu dzieciom, nie wspominajac o sportowych emocjach ktore nam dostarczyla a ludzie sa gotowi pisać komentarze typu "Powinna kupić sobie malucha wtedy napewno nie zabiłaby brata. A tak cóź chłopak nieźyje a jej koncerny zafundują nowe cacko do zabicia następnego człowieka." n/c

Tak szybko ludzie potrafią oceniać innych. Wszystko wiedzący i tacy moralni jak o sobie myślą. W obliczu tragedii nie potrafią się powstrzymać od przykrych uwag. To przykre i wynika z niskich pobudek jakimi w źyciu kierują się tacy ludzie. Nikczemni i podli. Bo nikczemność czyni się takźe słowami. Nie rozumieją, czy nie chcą rozumieć, źe chłopiec, który poniósł śmierć jest ofiarą, ale Otylia jest nią takźe.
Wstyd mi za tych krzykaczy.
margo
Dodano
02.10.2005 17:56:43
Mrówek:
Najśmieszniejsi są "super kierowcy", którzy mówią, ze jeźdźą od iluś tam lat i nie mieli ani jednej stłuczki. Oczywiście krytykują ją za przekroczenie dozwolonej prędkości. A wiecie dlaczego to robią? bo sami boją się przekroczyć 100 km/h, a jak to zrobią, to cali są spoceni.

Twoja wypowiedź wskazuje na to, źe takiej stłuczki czy czegoś bardziej powaźnego jeźdźąc samochodem nie doświaczyłeś. Ci którzy – jak to napisałeś boją się przekroczyć jakąś tam prędkość – dlatego tak się zachowują, bo mają wyobraźnię lub wiedzą z doświadczenia jak wszelka niefrasobliwość na drodze się kończy.
Nie źyczę Ci wypadku z ofiarami w ludziach , ale niestety często dopiero takie doświadczenie budzi w ludziach refleksję i kaźe się zastanowić nad kruchością źycia.
Seeker
Dodano
02.10.2005 17:47:19
Według mnie cała ta sprawa nie powinna być komentowana przez Onet'owców oraz tych z komentujących z wp.pl
Nie byli w tym samochodzie, więc nie mogą powiedzieć jak doszło do wypadku. Przypuszczenia telewizji niekoniecznie odwzorowują rzeczywistość, więc niech ludzie sie nei wtryniają i nie gadają o karze pozbawienia wolności. Najpierw jej kibicują i wielce sie podniecają, a innym razem chcą jej wbić nóź plecy. Taki jest obraz tych, co dają takie komentarze. Są fałszywi i obłudni, bo sami zazdroszczą jej tylu sukcesów.

P.S. Najśmieszniejsi są "super kierowcy", którzy mówią, ze jeźdźą od iluś tam lat i nie mieli ani jednej stłuczki. Oczywiście krytykują ją za przekroczenie dozwolonej prędkości. A wiecie dlaczego to robią? bo sami boją się przekroczyć 100 km/h, a jak to zrobią, to cali są spoceni.

Pozdrawiam.
Mrówek
Dodano
02.10.2005 16:58:35
Trudno źeby wyprzedzała z prędkością 40 km/h. Inną sprawą jest brak wyobraźni, której chyba kaźdemu z nas czasem brakuje. :cry:
ryba2004
Dodano
02.10.2005 16:27:59
Lucky:
"Powinna kupić sobie malucha wtedy napewno nie zabiłaby brata. A tak cóź chłopak nieźyje a jej koncerny zafundują nowe cacko do zabicia następnego człowieka." n/c

I bardzo dobrze:
http://wiadomosci.onet.pl/1173096,11,item.html:
Otylia Jędrzejczak trafiła do płockiego szpitala w sobotę wieczorem po wypadku samochodowym, do którego doszło w miejscowości Miączyn koło Czerwińska na drodze krajowej nr 62 Płock–Warszawa. Wyprzedzając sznur pojazdów, zjechała na lewy pas jezdni, a następnie do rowu. Jej samochód uderzył w drzewo. Na miejscu zginął 19–letni brat Otylii, Szymon.

Załoźe sie źe miała wiecej niź 100 km/h.
Anonymous
Dodano
02.10.2005 14:45:28
niektorzy prowadza zdrowy tryb zycia, sa mistrzami świata, działaja silnie charytatywnie – a spotyka ich taki los(chodzi o Otylie). Juz nie chce dochodzic czy jest niedoswiadczonym kierwoca czy nie. Ale ludzie mogli by powstyrzmać emocje i nie robić z niej morderczyni. Hmm, zobaczcie sami(komentarze na onet.pl), oni juz chcą ja na 15 lat wsadzic. Mowie oni myslac o ludziach zazdroszczacych jej sukcesu i okazujacych to tak w perfidny sposob, źe jest mi wstyd sie przyznawać źe to polacy. Pomogła tylu dzieciom, nie wspominajac o sportowych emocjach ktore nam dostarczyla a ludzie sa gotowi pisać komentarze typu "Powinna kupić sobie malucha wtedy napewno nie zabiłaby brata. A tak cóź chłopak nieźyje a jej koncerny zafundują nowe cacko do zabicia następnego człowieka." n/c
Lucky
Dodano
02.10.2005 13:42:27
Lucky:
....
jeden bedzie palił i pił w cholere a dozyje nawet do 80, a taki co zdrowy tryb zycia uprawia w wieku 45 ma wypadek i jest kaleka lub nie zyje. sprawiedliwosci nie ma, ale takie jest zycie

cholera ... muszę zacząć palić i pić ... inaczej zginę marnie w kwiecie wieku na jakimś źle oświetlonym skrzyźowaniu ...
margo
Dodano
01.10.2005 20:34:38
Mrówek:
Mi prostata ani kazirodztwo nie grozi, bo:
–nie jestem nietoperzem (:P).
–Nie jestem po 40.
–Nie palę "Mocnych", ani teź "Fajrantów". U nas w poznaniu teź są popularne "Poznańskie", ale ja i tak nie biorę tego białego syfu do pyska (choć niektórzy lubią).
–Pijusem nie jestem :P

Wiem, wiem... jestem "szowinistyczną świnią" :lol: :D

jeden bedzie palił i pił w cholere a dozyje nawet do 80, a taki co zdrowy tryb zycia uprawia w wieku 45 ma wypadek i jest kaleka lub nie zyje. sprawiedliwosci nie ma, ale takie jest zycie
Lucky
Dodano
01.10.2005 11:21:06
EL NINO:
margo:
Wreszcie miła perspektywa Panowie :)
Cieszymy sie, chociaz ta radosc bylaby o niebo wieksza, gdybys podala jakiegos njusa o leku na obwisly biust.....

Masz cycki??? O Matkooo.... Zdarza się ! Ale jeśli obijają ci się o kolana to je ochlastaj zwyczajnie ... po kiego ci niusy z gazet?
margo
Dodano
01.10.2005 01:22:28
EL NINO:
margo:
Cieszymy sie, chociaz ta radosc bylaby o niebo wieksza, gdybys podala jakiegos njusa o leku na obwisly biust. Lysy facet jest jeszcze seksi, ale kobitka z cyckami na pepku to tragedia. Nie mow tylko, ze Ciebie to nie dotyczy.

Znaczy jak siedzi to ma je na kolanach ?
Najs... 8)
Anonymous
Dodano
30.09.2005 21:04:18
margo:
Cieszymy sie, chociaz ta radosc bylaby o niebo wieksza, gdybys podala jakiegos njusa o leku na obwisly biust. Lysy facet jest jeszcze seksi, ale kobitka z cyckami na pepku to tragedia. Nie mow tylko, ze Ciebie to nie dotyczy.
EL NINO
Dodano
30.09.2005 20:44:46
margo
Dodano:
15.09.2005 14:20:42
Komentarzy:
20
Strona 1 / 6