Numer telefonu :)

Czy to prawda i jeśli tak to jak wygląda w pratkyce, źe jeśli zmieniam operatora sieciowego , wówczas mam prawo zachować stary numer :)
Czy tak jest we wszystkich sieciach ?
Np jestem w Heyah i chciałbym przejść do Orange ale chciałbym pozostać przy starym numerze , czy to jest moźliwe ?.

Odpowiedzi: 5

Jak na razie będzie to co prawda program pilotaźowy, ale obecni na rynku polskim operatorzy sieci komórkowych zapowiadają, źe klienci, którzy się do nich zgłoszą, mają szansę na zmianę sieci.

Niestety, w pierwszych miesiącach trzeba liczyć się z niedogodnościami, ostrzega rzecznik prasowy zarządu Polskiej Telefonii Cyfrowej Era Witold Pasek. Bo jak tłumaczy, to nie zadziała za pomocą przełączenia magicznego guzika, tylko trzeba wykonać kilka operacji.

Rzecznik Plus GSM Elźbieta Sadowska podkreśliła, źe pewnych procedur nie da się ominąć. I tak, klient będzie musiał iść do operatora, z którym chce nawiązać współpracę, później wrócić do swojego, by rozwiązać umowę i znów do tego, którym jest zainteresowany.

W sieci Orange moźna od poniedziałku składać wnioski z prośbą o zmianę operatora. Rzecznik PTK Centertel Jacek Kalinowski poinformował, źe przejść do nowej sieci będzie moźna po zakończeniu okresu bilingowego. Przy czym, jak zastrzegł, nie od razu wszystko będzie funkcjonować tak jak trzeba. Klient będzie mógł dzwonić bez przeszkód, przeszkody mogą zaś wystąpić przy rozmowach przychodzących, takźe z telefonów stacjonarnych.

Numery przenosić będą mogli tylko ci, którzy mają wykupiony abonament. Przy tłumaczeniu dyrektywy unijnej zapomniano bowiem o telefonach na kartę, zwrócił uwagę Witold Pasek. Słowo "user" przetłumaczono jako "abonent", a według naszego prawa telekomunikacyjnego, abonent to osoba, która opłaca abonament.

Operatorzy sieci komórkowych mają za złe Urzędowi Regulacji Telekomunikacji i Poczty, źe nie uzgodnił wspólnych wymagań technicznych. Co więcej, na wprowadzenie usługi przygotował krótkie terminy. Witold Pasek podkreślił, źe regulatora tak naprawdę nic nie interesowało.

Rzecznik URTiP–u Jacek Strzałkowski poinformował, źe w sprawie przenoszenia numerów będzie się wypowiadał dopiero po zakończeniu kontroli u operatorów.

Z kolei redaktor naczelny miesięcznika "Twoja Komórka" Piotr Rabiej podkreślił, źe czasu na wprowadzenie usługi było duźo, tylko operatorzy się ociągali. Ekspert przewiduje, źe z usługi przenoszenia numerów skorzystają ci, którzy są przyzwyczajeni do swojego numeru, a nie są zadowoleni z sieci.

Tymczasem, jak poinformowała Elźbieta Sadowska z Plus GSM, operatorzy sieci nie spodziewają się duźej migracji na rynku numerów. W krajach, w których usługę wprowadzono, na zmianę sieci zdecydowało się od pół do 2 procent uźytkowników.

Program pilotaźowy na wprowadzenie usługi ma się zakończyć dopiero w połowie stycznia. Dla porównania – w sieci stacjonarnej od 2004 roku trwają próby wdroźenia podobnego systemu.
Doktor X
Dodano
08.11.2005 10:17:37
MetaVirus:
Ja słyszałem źe od jakiegoś czasu operatorzy mają obowiązek takie coś zapewnić za darmo.
(Tak słyszałem)

nie maja obowiazku poniewaz zadne prawo nie nakazuje posiadania tel.komurkowego w takiej czy innej firmie. Taka usługa jak przeniesienie nr.telefonu do innego operatora na swiecie istnieje juz kupe lat i wszedzie jest płatna, według zasady chcesz przechodzic gdzie indziej przechodz chcesz zabrac nr. fona zabieraj ale płać albo nie płac i nie bierzesz numeru.
cybull
Dodano
08.11.2005 09:48:57
Dokladnie 120 zł. ale to dopiero jest w okresie próbnym i nie zawsze działa w 100% poprawnie. Np dla bramek internetowych SMS nr rozpoczynający sie na 600 nalezy do Ery i wydaje mi sie ze nie ma mozliwosci narazie sprawdzic, do jakiego operatora faktycznie nalezy ten nr biorąc pod uwage mozliwosc przenoszenia nr. Według mnie byłoby to całkowicie mozliwe, i nawet sprawdzałoby sie w praktyce, gdyby polskie sieci były ujednolicone, niejako współpracowały ze sobą, a walka o klienta jest niestety brutalna. I stąd mamy tansze rozmowy w obrębie sieci:) a bramka Plusa ma darmowe SMSy tylko do Plusa a do innych juz platne. +, Era i Orange... wszystkie po jednych "piniądzach".
Bejkrools
Dodano
08.11.2005 01:19:06
Ja słyszałem źe od jakiegoś czasu operatorzy mają obowiązek takie coś zapewnić za darmo.
(Tak słyszałem)
MetaVirus
Dodano
08.11.2005 01:06:38
Jest mozliwe, ale z tego co slyszlem tylko dla klientow abonamentowych i odplatnie,chyba cos troche ponad 100zł...
mettal
Dodano
07.11.2005 17:28:55
Lipton
Dodano:
07.11.2005 17:25:39
Komentarzy:
5
Strona 1 / 1