num lock

hejka mam pytanko otoz chce miec wlaczony ciagle klawisz num lock
znalazlem artykul http://www.idg.pl/porada/75680.html wszedlem do rejestru okazalo sie ze jest podana wartosc 2 zdziwilo mnie bo nie dziala ten klawisz stery do klwiatury mam zainstalowane zmienilem na wartosc 0 zrestartowalem kompa i dalej nie dziala ponownie wszedlem do rejestru a tam znow wartosc 2 nie rozumiem nic z tego:(

Odpowiedzi: 3

W poradzie, którą wskazałeś jest podany klucz HKEY_CURRENT_USER\Control Panel\Keyboard. I Numlock powinien być włączony zaraz po zalogowaniu się do systemu... Natomiast musisz zmienić wartość na 2 dla wpisu InitialKeyboardIndicators w kluczu HKEY_USERS\.DEFAULT\Control Panel\Keyboard wtedy Numlock powinien być włączony przed logowaniem.
Nie ma takźe znaczenia, czy jest w biosie opcja on, czy off, bo to w Windach od NT począwszy po inne oparte na NT (2000,XP,2003...) nie powinno mieć znaczenia (i u mnie nie ma), natomiast w rodzinie Wind "DOS'owych", czyli 9x i ME, jak najbardziej i opcja w biosie włącza numlock na "cały czas" od inicjalizacji biosu począwszy po boot samego systemu.

P.S.
Ustawienie NumLocka włączonego podczas bootowania w biosie powoduje, źe klawisz jest włączony tylko do czasu pojawienia się ekranu logowania windows... później zostaje wyłączony i system juź ciągnie ustawienia z rejestru. Szczerze mówiąc, to nie mam pojęcia dlaczego Bill to tak chytrze wykombinował 8)
madman.xirtam
Dodano
19.03.2006 03:38:02
tylko ze u mnie w biosie nie ma nigdzie w nazwie slowa Num Lock bo juz szukalem:(
lukaszm
Dodano
28.11.2005 22:54:11
Nie w rejestrze musisz grzebać a w BIOSIE.
Trzeba wejść do BIOSA i tam włączyć na stałe NumLock.
Zrestartuj kompa i na tym koniec.
Marek2
Dodano
28.11.2005 22:45:36
lukaszm
Dodano:
28.11.2005 00:03:36
Komentarzy:
3
Strona 1 / 1