NTLDR komunikat przy prubie instalacji XP
Witam wszystkich. Mam Dell Mini9 z 8gigowym dyskiem w postaci karty. Mam problem zwiazany z instalacja Xp na tym kompie. Sformatowałem dysk do zera i utwozylem patrycje FAT32. Nie mam napedu optycznego wiec przygotowalem pendriva na ktorego wgralem XP. Podczas pruby instalacji na wstepie odrazu dostaje komunikat brak pliku NTLDR i kazuje zresetowac kompa. Dodam ze sprawdzalem czy mam taki plik i mam w folderze i386. Jak to mozna naprawic??? Acha wczesniej na tym kompie był orginalnie Ubuntu.
Odpowiedzi: 3
To teraz wylewnie:D
Jeśli sformatowałeś kartę i sprawdziłeś jak sugerowałem poprawną bootowalność pendriv`a oraz jak doradził kolega wyżej - bootowanie w biosie (choć myślę że skoro instaluje z pena to powinno grać) - uruchom instalator windows aby naprawić instalację systemu Windows przy użyciu Konsoli odzyskiwania.
Wpisz liczbę odpowiadającą instalacji systemu Windows, którą chcesz naprawić, a następnie naciśnij klawisz ENTER. Na przykład wpisz liczbę 1, a następnie naciśnij klawisz ENTER.
Jeśli posiadasz wpisz hasło administratora, potwierdź wciskając ENTER:
Potem wpisz map, znów ENTER.
Sprawdź literę dysku przypisaną do stacji CD/USB, w której znajduje się dysk systemu Windows.
Następnie wpisz następujące polecenia, naciskaj ENTER po wpisaniu każdego z nich.
Pamiętaj że tutaj podaję przykładowo dysk c:\ może u ciebie być pod inną literą.
Gdy spyta o zastąpienie pliku kliknij Y - ewentualnie T oraz potwierdź wciskając enter
"copy dysk:\i386\ntldr c:\"
(ważne - pomiędzy ntldr a c:\ ma być spacja - analogicznie z ntdetect.com itd.
"copy dysk:\i386\ntdetect.com c:\"
Na koniec sprawdź plik Boot.ini wpisując "type c:\Boot.ini"
Jeśli wyświetli to gra jeśli nie utwórz go przy pomocy notatnika wpisując poniższe i zapisując jako .ini (nie txt) na dyskietce ewentualnie czystym pendrivie
[quote][boot loader]
timeout=30
default=multi(0)disk(0)rdisk(0)partition(1)\WINDOWS
[operating systems]
multi(0)disk(0)rdisk(0)partition(1)\WINDOWS="Microsoft Windows XP Professional" /noexecute=optin /fastdetect[/quote]
Potem skopiuj na dysk wpisując w konsoli odzyskiwania "copy b:\Boot.ini c:\ gdzie b:\ jest dyskietką/pendrivem z plikiem boot.ini a c:\ jest dyskiem systemowym - w twoim przypadku kartą systemową.
Ja bym przystawał przy tym że system woluminu tutaj nie ma za dużo do gadania. Jednakże NTFS jest bardziej zalecany. Miałem kiedyś taki problem to jego sedno leżało w konfiguracji bootu w BIOSie.
Sformatuj partycję w NTSF i nie powinno być problemu.
Ps. Pod warunkiem że dobrze spreparowałeś pendriv`a do bootowania...
Strona 1 / 1