NTLDR komunikat przy prubie instalacji XP

Witam wszystkich. Mam Dell Mini9 z 8gigowym dyskiem w postaci karty. Mam problem zwiazany z instalacja Xp na tym kompie. Sformatowałem dysk do zera i utwozylem patrycje FAT32. Nie mam napedu optycznego wiec przygotowalem pendriva na ktorego wgralem XP. Podczas pruby instalacji na wstepie odrazu dostaje komunikat brak pliku NTLDR i kazuje zresetowac kompa. Dodam ze sprawdzalem czy mam taki plik i mam w folderze i386. Jak to mozna naprawic??? Acha wczesniej na tym kompie był orginalnie Ubuntu.

Odpowiedzi: 3

To teraz wylewnie:D Jeśli sformatowałeś kartę i sprawdziłeś jak sugerowałem poprawną bootowalność pendriv`a oraz jak doradził kolega wyżej - bootowanie w biosie (choć myślę że skoro instaluje z pena to powinno grać) - uruchom instalator windows aby naprawić instalację systemu Windows przy użyciu Konsoli odzyskiwania. Wpisz liczbę odpowiadającą instalacji systemu Windows, którą chcesz naprawić, a następnie naciśnij klawisz ENTER. Na przykład wpisz liczbę 1, a następnie naciśnij klawisz ENTER. Jeśli posiadasz wpisz hasło administratora, potwierdź wciskając ENTER: Potem wpisz map, znów ENTER. Sprawdź literę dysku przypisaną do stacji CD/USB, w której znajduje się dysk systemu Windows. Następnie wpisz następujące polecenia, naciskaj ENTER po wpisaniu każdego z nich. Pamiętaj że tutaj podaję przykładowo dysk c:\ może u ciebie być pod inną literą. Gdy spyta o zastąpienie pliku kliknij Y - ewentualnie T oraz potwierdź wciskając enter "copy dysk:\i386\ntldr c:\" (ważne - pomiędzy ntldr a c:\ ma być spacja - analogicznie z ntdetect.com itd. "copy dysk:\i386\ntdetect.com c:\" Na koniec sprawdź plik Boot.ini wpisując "type c:\Boot.ini" Jeśli wyświetli to gra jeśli nie utwórz go przy pomocy notatnika wpisując poniższe i zapisując jako .ini (nie txt) na dyskietce ewentualnie czystym pendrivie [quote][boot loader] timeout=30 default=multi(0)disk(0)rdisk(0)partition(1)\WINDOWS [operating systems] multi(0)disk(0)rdisk(0)partition(1)\WINDOWS="Microsoft Windows XP Professional" /noexecute=optin /fastdetect[/quote] Potem skopiuj na dysk wpisując w konsoli odzyskiwania "copy b:\Boot.ini c:\ gdzie b:\ jest dyskietką/pendrivem z plikiem boot.ini a c:\ jest dyskiem systemowym - w twoim przypadku kartą systemową.
Antarin
Dodano
18.02.2009 13:40:41
Ja bym przystawał przy tym że system woluminu tutaj nie ma za dużo do gadania. Jednakże NTFS jest bardziej zalecany. Miałem kiedyś taki problem to jego sedno leżało w konfiguracji bootu w BIOSie.
Razorek
Dodano
18.02.2009 12:36:40
Sformatuj partycję w NTSF i nie powinno być problemu. Ps. Pod warunkiem że dobrze spreparowałeś pendriv`a do bootowania...
Antarin
Dodano
18.02.2009 11:46:47
planet1a
Dodano:
15.02.2009 00:22:45
Komentarzy:
3
Strona 1 / 1