ntldr i ghost
witam,
mam problemik nie tylko z ntldr. mianowice chcialem sobie zrobic obraz dysku ghostem 2003 i nagrac na plyte. Wyszedl sobie do dosa i sprobowal odpalic swoje ghostowe okno ale lipa- klepsydra, wisi. No to restart. Wynik- wybierz czy chcesz wlaczyc ghosta czy moze sama winde. wybieram ghosta wisi. restart. wybieram winde- i o dziwo wisi. Glosniczek systemowy zaczyna niemilosiernie wyc.
Dodam ze winde mam na H a ghost wlasna partycje stworzyl sobie na wirtualnym C (innych partycji nie widzi).
Wiec biore boot cd z winda, daje recovery, loguje sie do prawidlowo wskazanej partycji z winda- H:/windows
daje fixboot a on mi pisze ze partycja docelowa jest c: i czy nadpisac nowy sektor rozruchowy. no to nadpisalem- kompletnie bez sensu bo docelowa powinno byc H z winda- w kazdym razie wynikiem jest komunikat o ntldr.
Problem w tym ze ten ntldr moze brakuje na c: ale raczej nie brakuje go na H.
tylko jak zmusic winde zeby wystartowala z H?
bootcfg nie pomaga bo zglasza mi ze na conajmniej jednym dysku jest blad i nie moze scan/rebuild/add bo uszkodzony system plikow i chkdsk pomoze. wlaczam chkdsk a on pisze ze wystapil conajmniej jeden blad i koniec. Jak ten blad naprawic? O tym juz nie pisze:(
mam problemik nie tylko z ntldr. mianowice chcialem sobie zrobic obraz dysku ghostem 2003 i nagrac na plyte. Wyszedl sobie do dosa i sprobowal odpalic swoje ghostowe okno ale lipa- klepsydra, wisi. No to restart. Wynik- wybierz czy chcesz wlaczyc ghosta czy moze sama winde. wybieram ghosta wisi. restart. wybieram winde- i o dziwo wisi. Glosniczek systemowy zaczyna niemilosiernie wyc.
Dodam ze winde mam na H a ghost wlasna partycje stworzyl sobie na wirtualnym C (innych partycji nie widzi).
Wiec biore boot cd z winda, daje recovery, loguje sie do prawidlowo wskazanej partycji z winda- H:/windows
daje fixboot a on mi pisze ze partycja docelowa jest c: i czy nadpisac nowy sektor rozruchowy. no to nadpisalem- kompletnie bez sensu bo docelowa powinno byc H z winda- w kazdym razie wynikiem jest komunikat o ntldr.
Problem w tym ze ten ntldr moze brakuje na c: ale raczej nie brakuje go na H.
tylko jak zmusic winde zeby wystartowala z H?
bootcfg nie pomaga bo zglasza mi ze na conajmniej jednym dysku jest blad i nie moze scan/rebuild/add bo uszkodzony system plikow i chkdsk pomoze. wlaczam chkdsk a on pisze ze wystapil conajmniej jeden blad i koniec. Jak ten blad naprawic? O tym juz nie pisze:(
bootcfg /list dziala ale nie wykrywa zadnego ini.
bede wdzieczny za wszelkieinfo bo nie mam kompletnie czasu na pelna reinstalke i na ustawianie wszystkiego od poczatku:(
pzdr
Anax
bede wdzieczny za wszelkieinfo bo nie mam kompletnie czasu na pelna reinstalke i na ustawianie wszystkiego od poczatku:(
pzdr
Anax
Odpowiedzi: 1
Nie wiem co to jest wirtualny c:
Wiem za to, że pliki rozruchowe - w tym i ten ntldr - musza być na pierwszej partycji pierwszego dysku, a wyglada, że coś udąło Ci się właśnei z ukłądem partycji namieszać. W konsekwencji i tkaie zachowanie.
To czy błąd na dyksu jest rzeczywiście tylko Ty mozesz sprawdizć, bo może ot być kwestia jakichś znaczników, które - w konsekwencji mieszania się poprzestawiały.
Tak czy inaczej zabawa czeka Cie przednia by układ pierwotny partycji odtworzyć. Tylko najpierw ustal jaki jest obecnie i sprawdź co sie w nim zmieniło w stosunku do teog co miałeś.
Strona 1 / 1
<p>na tyle co zauwazylem to roboczy ktory byl I: jest D:, windowsowy byl H a jest I; cdrom tez sie przestawil. mam dostep do c: , rowniez do kart pamieci z czytnika, cd, D:/, w zasadzie do wszystkich dyskow. TYlko co zrobic zeby komputer chcial odpalic poprawna instalacje windowsa?</p><p>moge recznie stworzyc boot.ini? tak zeby wskazywal na dysk z windowsem?</p><p>kurcze jak to najprosciej obejsc...mam ten komfort ze czyta karty i mam drugiego kompa tez z winda, wiec moge bez problemu stworzyc cos i przeniesc... tylkko gdzie i co :(</p><p> </p><p>Anax </p>
<DIV>Gdzieś w archiwum forum jamy mastaha jest temat, w ktorym jakiś użytkownik borykał się z podobnym kłopotem przestawienia liter i doszedł do rozwiązania dzięki któremuś z tekstów w bazie wiedzy Microsoftu - nie mam jednak zdrowia walczyć z tamtejszą ( tzn. jamy ) wyszukiwarką, ale może Tobie sił starczy, by się w niej grzebać.</DIV> <DIV>Czy da radę to inaczej obejść ? </DIV> <DIV>W świetle tego co napisąłes o błędzie na dysku mam wątpliwości, bo nie iwem czy i jak się konsola odzyskiwania zachowa przy fixboot i bootcfg /rebuild - możesz spróbowąc, ale czy to sprawy nie pogorszy nie iwem.</DIV>
dalem rade...na szczescie ciagle dzialal czytnik kart. Z drugiego komputera wrzucilem pliki startowe i boot.ini na dysk c:- ktory okazal sie nowo stworzona partycja 8 MB przez ghosta. i odpalil... ciekawe co sie tylko stanie jak zlikwiduje wogole te partycje c...<br><br>pzdr<br>Anax