nowy komp i wszystko siada. Głównie SATA z dwoma dyskami

Witam. Wraz z nowym sprzętem pojawiła się masa problemów, z którymi nigdy nie mialem do czynienia.
I tak : na płycie Gigabyte 8IPE 1000Pro3 mam zainstalowane dwa dyski SATA Seagate 80 i 120 GB. Procek P4 2,667 Ghz. Grafika Gigabyte Radeon 9600 pro, wszystko miało być ładnie wspomagane 1 GB RAM na Kingstonach 333 Mhz.
Schody zaczęły się juź na samym początku instalacji – musiałem naturalnie kombinować z biosem, by instalator XP mógł ruszyć z miejsca. Z SATA przemapowałem na IDE i tak jakoś poszło. System chodził mi kilka dni, po czym po zwykłej wymianie CDRomu za źadną cholerę nie chcial się juź zabotować. Przy próbach instalacji pojawiały się niebieskie ekrany z infem na temat podłączenia/sprawności dysku.
Tu pierwsze pytanie : czy ktoś ma podobnie ustawiony system ? Na takieu płycie z dwoma dyskami SATA. Jak powinienem teoretycznie wszystko poustawiać w biosie, co dotyczy HDD ?
Druga sprawa – przestrzegano mnie, źe te pamięci Kingstona 333 Mhz X64C25/512 mogą nie chodzić w dualu. I tak jest istotnie. Ani w bankach 1 i 3 oraz 2 i 4. Przy ładowaniu bios informuje – single channel. Czy jest w biosie jakiś włacznik, czy faktycznie zadowolić mogę się jedynie 1 GB RAMu i to wszystko ? Czy ktoś uźywa takich kości ? ( kolega na KingMaxach nie ma źadnego problemu, u Gigabajta nie ba ani słowa na ten temat )
Trzecia sprawa – uźyhwam programu speedfan do kontroli temperatur itp...Po wyłaczeniu ( teoretycznym) chłodnic w tym programie temperatura nie zmienia się w ogóle. Czy winna jest zatem temu wszystkiemu płyta główna ? I ostatnia rzecz – czym najlepiej sprawdzić pracę dysków. Program active smart inforuje mnie co jakiś czas o kłopotach dysku 120GB – Raw Read Error Data. Temperatura pracy obydwu urządzeń chyba komfortowa – średnio między 30 i 36 stopni celsjusza. Proszę o jakąkolwiek pomoc i pozdrawiam.
ps. i jeszcze jedno – po formacie nie mogę załadować bibliotek aspii. Czy mogło mieć to wpływ na taka dziwną rzecz, źe podczs kopiowania danych z CD winamp spowolnił i zniekształcił muzę. Raz na szczęście. Wyglada to tak, jakby DMA było wszędzie wyłączone. Czy ktoś stawia na walniętą płytę, bądź bios ??? Teoretycznie zaktualizować mogę go jedynie wersją dla preskotów. I nie wiem, czy to coś da ( wersja obecna F3 ) Zalewa mnie krew, bo miało być tak miło i ładnie :)... Pomocy !!!!

Odpowiedzi: 2

Standartowo w BIOS`ach stosowanych w Gigabyte przy uruchomieniu PC podawana jest informacja :

Dual Channel : Disabled ( jeśli Dual nie jest włączony lub nie pracuje w trybie Dual )

Dual Channel : Single 128 Bit ( jeśli jest włączony i pracuje poprawnie ).

Jeśli są to układy z tej samej serii o tych samych parametrach Dual powinien pracować poprawnie.

Dodatkowo w płytyach Gigabyte stosowane jest Stealth Menu ( ukryte ) które pozwala wejść do bardziej zaawansowanych ustawień Bios.
Wywołuje się je po przejściu _del do ustawień BIOS i wciśnięciu kombinacji klawiszy Ctrl+F1.
Sprawdzisz sobie czy Dual Channel jest włączony, ale jak przy bootowaniu pokazuje się Dual Channel Single 128 Bit to wtedy działa ( niestety tak Gigabyte to oznaczyło ).
Instalowaleś sterowniki do SATA gdy instalator podał info o zainstalowaniu sterowników innych firm niź systemowe.

HDD najlepiej sprawdzić aplikacjami diagnostycznymi które są dostępne na stronie producenta HDD.
McScr@by
Dodano
05.09.2004 19:35:28
Po zainstalowaniu systemu wrzuciłem steroniki Omega do tej grafiki radeona. Poniewaź obraz w grach sprawia wraźenie 3D ( GTA III ) postanowiłem wrzucić catalista. I tu kolejne cyrki, po jakichś dwóch godzinach udało mi się w końcu jej wrzucić. Nadal nie mogę jednak zainstalować sterownikow do czytnika kart IC Card Reader ( MS, MMC...) Instalator staruje, po czym następuje NIC :) Po wyłączeniu instalatora pojawia się komunikat ( ten sam pojawiał się po kombinacjach ze sterownikami do grafiki ) FILENAME IS NOT HERE – COULD NOT LOAD LANGUAGE MODULE /suf....coś tam coś tam. Cokolwiek to oznacza ( znam jezyki :) ) to i tak jest to dziwne, bowiem w poprzednim kompie instalowałem ten czytnik bez jakiegokolwiek problemu. Domyślnie instaluje się on w systemie jako urządzenie USB i oczywiście jest nieczynne. CZY ZATEM WSZYSTKO TO
THX
Dodano
05.09.2004 16:45:11
THX
Dodano:
05.09.2004 03:35:42
Komentarzy:
2
Strona 1 / 1