nowy dysk, instalacja systemu i polowa dostepnych GB POMOCY!
Instaluje wlaśnie w nowym komputerze system, ale pokazuje on wolne jedyne 130 GB, a dysk ma 250... :(
Z góry dziękuję za pomoc
Z góry dziękuję za pomoc
Odpowiedzi: 13
A jesteś pewnien, źe to nie ograniczenie płyty i jej chipsetu ?
Jeźeli to jest to to po instalacji przejdź do zarządzanai dyskami i tma osbie resztę spartycjonujesz , a system będzie to widział bez przeszkód. Sprawdź tylko jeszcze czy czasem teraz dysk nie jest oznaczony jako dynamiczny – czasem przy instalacji duźych tak isę systme zachowuje i nie pozostaje nic innego jak .powtórzyć operację instalacji, by się podstawowy zrobił.
Jeźeli to jest to to po instalacji przejdź do zarządzanai dyskami i tma osbie resztę spartycjonujesz , a system będzie to widział bez przeszkód. Sprawdź tylko jeszcze czy czasem teraz dysk nie jest oznaczony jako dynamiczny – czasem przy instalacji duźych tak isę systme zachowuje i nie pozostaje nic innego jak .powtórzyć operację instalacji, by się podstawowy zrobił.
Dalej nic... a XP jest z SP2...
Albo źle dodałeś ta wartość do rejestru, albo trzeba... się przelogować.
Scignij sobie programik zrobi to za Ciebie.
BTW, instalor i narzedzia na płycie systemowej IMO i tak nie zobaczą dodatkowego miejsca, uruchomiony normalnie system – tak.
Musiałbyś scalić Windowsa z którymś z Service PAcków gdzie obsługa duźych dysków zostałą dodana.
Scignij sobie programik zrobi to za Ciebie.
BTW, instalor i narzedzia na płycie systemowej IMO i tak nie zobaczą dodatkowego miejsca, uruchomiony normalnie system – tak.
Musiałbyś scalić Windowsa z którymś z Service PAcków gdzie obsługa duźych dysków zostałą dodana.
Masz albo skopane partycjonowanie, albo – to sprawdzisz w zarządzaniu dyskami – masz tę przestrzeń nieprzydzieloną. Sformatuj ją i przypisz literę.
dodałęm wartość w rejestrze... i nic... co jeszcze moze byc nie tak... BIOS pokazuje 250 GB
Mozna to podsumowac w ten sposob:Sheriff:
bylo, masz dysk w systemie plikow FAT32.
Szybko i sprawnie przypisze nie przydzielona czesc dysku do partycji jakie chcesz sobie ustawic.

Yawn Man, wpisz tutaj –> http://forum.centrumxp.pl/search.php slowo "enablebiglba" jak sugerowal Sheriff, wybierz sortowanie Rosnace i czytaj co masz zrobic.
Wróciłem do instalatora XP, i z tego co mi zostało utworzyłem partycję ( 97GB w NTFS)... a ponad 100 GB dalej mi brakuje...
reszta jest niewidoczna spod XP :)
Yawn Man:
Wybrałem 30 GB na system a resztę na razie zostawiłem, co zrobić po instalacji systemu??
hm jedyne co mi do glowy przychodzi to partition magic. Szybko i sprawnie przypisze nie przydzielona czesc dysku do partycji jakie chcesz sobie ustawic.
Wybrałem 30 GB na system a resztę na razie zostawiłem, co zrobić po instalacji systemu??
Strona 1 / 1