Nowe DDR'ki

Czolem. Skladam machine i chcialbym kupic jakis dobry ram. Oczywiscie pod Dual Channel. Ciekawi mnie bardzo sprawa pamieci od razu dobranych. Co myslicie o Twinmos 2*256. I jeszcze, o co chodzi z Twinmos TWISTER??

Moze proponujecie zakupic po prostu 2 kosci 256MB DDR kingstona, ale one juz nie sa dobrane. Czytalem cos, ze najlepiej jak kosci beda z tego samego tygodnia :roll:

Odpowiedzi: 7

Winchester:
No pod koniec czerwca mam zamiar zlozyc kompa no i do tego oczywiscie wlasnie ddr. Dlugo sie zastanawialem nad procem i doszedlem do wniosku ze wezme jednak Athlona. Wlasnie tak myslalem, zeby juz olac to dual channel.

Jak najbardziej prawidłowo ;) Athlonki da się bardzo łądnie kręcić, a poza tym mają duźą pamięć cache ;)
Mrówek
Dodano
25.04.2004 17:20:12
Winchester:
No pod koniec czerwca mam zamiar zlozyc kompa no i do tego oczywiscie wlasnie ddr. Dlugo sie zastanawialem nad procem i doszedlem do wniosku ze wezme jednak Athlona. Wlasnie tak myslalem, zeby juz olac to dual channel.

Prawidłowo :)
darek_dade
Dodano
25.04.2004 15:41:20
Winchester
Dodano
25.04.2004 14:59:03
Powiedz jakiego masz procka, jeźeli athlona to dual chanell nic nie da, lepiej kupic 1 kość 512 i taniej wyjdzie, na twoim miejscu wziąłbym kość kingstona na dobrych pamięciach (hynix, samsung) bo jak mówią kingston kingstonowi nie równy.

PS
Nienajlepszy jest teraz moment na kupno pamięci, są bardzo drogie a w najbliźszym czasie przewidywany jest duźy spadek cen sprawa do przemyślenia...
darek_dade
Dodano
25.04.2004 13:52:33
Raczej nie powinno być problemu z współpracą pamięci tego samego producenta o tych samych właściwościach (model, timingi, taktowanie), czasami nawet pamięci róźnych producentów współpracują w dualu bez problemów. Kupno pamięci w jednym module jest w sumie dobrym pomysłem, dual daje niewiele więcej wydajności, a w przyszłości nie będziesz miał problemów z rozbudową do 1 GB. Ja polecam Hynixa 512MB.
spiderko
Dodano
25.04.2004 13:29:30
A czy moze byc tak, ze teraz kupie 512MB, a za powiedzmy rok znowu 512 i nie bac sie, ze to bedzie dzialac w dual channel?
Winchester
Dodano
25.04.2004 13:20:34
Twinmosy były bardzo dobrymi pamięciami do OC jeszcze jakiś rok temu, teraz są nadal dobre, ale nie bardzo się je da podkręcić. Twistery to seria pamięci o podwyźszonych parametrach pracy m.in. wytrzymują większe napięcia zasilania i pracują na lepszych timingach. Jeśli nie interesuje cię mocne OC wybierz zwykłe Twinmosy, bo za Twistery zapłacisz jakieś 100zł więcej, przy braku gwarancji na jakieś większe osiągnięcia przy OC są nieopłacalnym zakupem.

Na początku tego roku bardzo się opłacało kupować Hynixy, pamięci kręcą się jak diabli i były tanie, ja wyrwałem swoje za 400zł (2x256), teraz nawet nie moźna ich zabardzo kupić, są jakieś Hynixy w Arest ale kosztują juź 530zł i niewidomo czy to ta sama seria HY5DU56822BT–D43.
spiderko
Dodano
25.04.2004 13:00:19
Winchester
Dodano:
24.04.2004 15:16:01
Komentarzy:
7
Strona 1 / 1