nowa płyta główna a znikający cd rom

wymieniłam płytę główną w moim laptopie i okazało się ze zniknął mi napęd cd rom, czytałam info na Waszej stronie, ale ja nie instalowałam nic na tym kompie po przywiezieniu z serwisu (no moźe poza programem do ściągania, ale z cd ten program nie ma wiele wspólnego) czy po wymianie płyty takie rzeczy mogą się zdarzyć w systemie, czy raczej coś "popsuli" w srodku komputera fachowcy? sprawdzalam klucze i faktycznie w HKEY_CURRENT_USER\Software\Microsoft\Windows\CurrentVersion\Policies\Explorer jest wartość "no drive type auto run" ale w przypadku drugiego w ogole nie mam końcówki klucza tzn "explorer" wiec wartości teź źadnej nie odczytałam. zgroza z tymi komputerami:)

Odpowiedzi: 6

rady sie przydaly, okazalo sie ze instalka windowsa nie reaguje (tzn kreci sie chwile ale nic sie nie dzieje) laptop wroci do serwisu, szkoda ze nie mozna tu uzywac inwektyw, bo kilka by polecialo w strone tego serwisu, kurcze 2 kola za naprawe i zapomnieli mi podlaczyc cd romu??!! i jeszcze gosc mi wmawial ze to wina systemu... mam nadzieje ze nie wszystkie serwisy sa takie, nie napisze jaki to bo ktos mnie tu o cos zaraz oskarzy

napisze tyle – z hp nie jedzcie na junikowo w poznaniu:)

dzieki raz jeszcze!
mondym
Dodano
08.02.2006 02:16:55
sh@dow:
Jeźeli nie moźesz znaleść tej opcji w BIOSie to moźesz wziąść płytę CD bootowalną np. XP i spróbować uruchomić komputer z tej płyty (tak jak byś instalowała windowsa) jeźeli uruchomi sie płyta przy starcie to będzie znaczyło, źe to coś w systemie a naped jest OK. Tylko sprawdź źeby jako First Device był uruchomiony CD–ROM w BIOSie w bootowaniu.

jak by w/w porada pomogła, to wejdz do menadzera urządzeń=>> Kontrolery IDE/ATA ATAPI=>> Pomocniczy Kanał IDE Usuń
kamaa
Dodano
30.01.2006 00:19:40
Jeźeli nie moźesz znaleść tej opcji w BIOSie to moźesz wziąść płytę CD bootowalną np. XP i spróbować uruchomić komputer z tej płyty (tak jak byś instalowała windowsa) jeźeli uruchomi sie płyta przy starcie to będzie znaczyło, źe to coś w systemie a naped jest OK. Tylko sprawdź źeby jako First Device był uruchomiony CD–ROM w BIOSie w bootowaniu.
sh@dow
Dodano
29.01.2006 16:22:55
mam laptopa hp compaq nx 9020, probowalam zerknac w roznych przewodnikach jak tam sprawdzic biosa a propos tego napedu, ale moj bios to jakis hardkor, fakt ze ogolnie bios to dla mnie wielki znak zapytania, ale tam nie ma nic takiego, jak to pokazuja w roznych przewodnikach po biosach:( w menedzerze nie czyta, dzwonilam do serwisu ale twierdza ze to tylko wina systemu, czemu mnie to nie dziwi... czy ktos mi poda linka na jakis przewodnik po biosie do mojego kompa, szukalam, ale nic nie ma:( prosze o wyrozumialosc dla baby przy kompie:)
mondym
Dodano
29.01.2006 16:05:22
Czy napęd ma zasilanie (czy wysuwa sie podajnik)?
No i sprawdź czy jest widoczny w BIOSie, moźliwe, źe bedzie tam wyłączony lub wogóle niewidoczny, wtedy laptop bedzie musiał wrócić do serwisu.
sh@dow
Dodano
26.01.2006 16:26:12
Sprawdziłeś czy w mendzerze urzadzeń masz ten napęd? Być moze w serwisie zle go podłączyli.
Jesli jest to sprobuj go odinstalować, zresetowac system i wtedy powinien go na nowo wykryc.
Inna opcja to "UPPERFILTERS" i "LOWERFILTERS", wiećej w przyklejonym FAq w tym dziale.
Bobi
Dodano
26.01.2006 15:17:15
mondym
Dodano:
26.01.2006 14:39:04
Komentarzy:
6
Strona 1 / 1