Nowa klawiatura, ACPI, INTERNAL_POWER_ERROR
Witam.
Jestem posiadaczem komputera z płytą ECS K7S5A na której zainstalowany jest Windows XP SP2.
Ostatnio zmieniłem sobie klawiaturę ze standardowej 101/102 key na klawiaturę z dodatkowymi
przyciskami power off, hibernate itd (CHICONY KB-9810). Problem powstaje kiedy przycisnę
jeden z tych trzech dodatkowych klawiszy. Wyskakuje mi wtedy Blue screen z błędem
INTERNAL_POWER_ERROR i zrzutem ekranu.
Na stronie producenta klawiatury znalazłem informację że klawiatura działa z systemami z
interfejsem ACPI. Wgłębiłem się w temat i ustaliłem że:
- Windows XP zainstalowany u mnie posiada interfejs ACPI ( w menedżerze urządzeń widnieje
wpis "Komputer PC z interfejsem ACPI")
- W Panelu sterowania w Opcjach zasilania brak jest zakładki APM,
- Jeśli w opcjach zasilania włącze aby komputer wchodził w stan hibernacji po 1 minucie,
zamiast wejść w stan hibernacji system pokazuje komunikat: "Nie udało sie przejść w stan
hibernacji: Sterownik urządzenia "Standardowa klawiatura 101/102 klawisze (...)"
uniemożliwia przejśćie w stan hibernacji. (...)"
- Komputer ma płytę K7S5A z najnowszym oficjalnym BIOSem z 08-11-2003
- Na komputerze jest zainstalowany Windows 98 - tam wszystko działa bez problemu i klawisze
dodatkowe działają
- W Windows XP w menadzerze urządzeń w Urządzeniach systemowych mam następujące wpisy które
dotyczą ACPI:
Przycisk ACPI Fixed Feature
Przycisk Uśpienia ACPI
System zgodny ze standardem ACPI
W Windows 98 było więcej wpisów dotyczących ACPI.
W związku z tym mam prośbę aby ktoś kto ma pomysł jak to rozwiązać nie instalując gołego
systemu od nowa pomógł mi w rozwiązaniu tej łamigłowki.
Nawet nie wiem czy ponowne zainstalowanie systemu coś by zmieniło :(