Notorycznie zmniejszająca się ilość miejsca na dysku systemowym
Od jakiegoś czasu zaczyna mi brakować tam miejsca. Pamiętam, ze z pcozątku było wolne jakies giga, potem pół giga. Później wprowadziłem metode kompresji plików na dysku. A teraz wystarczy, ze kilka minut poserfuję po internecie i już się zapełnia dysk, muszę czyścić historię w przeglądarkach. Nic nie instalowałem na dysk systemowy - specjalnie.
A mimo to bez mojej reakcji miejsce się zmniejsza, zmniejsza i zmniejsza, co chwilę wywalając ten denerwujący dymek. Co zrobić?
Odpowiedzi: 3
Antarin dziękuję za ten stos pomocnych informacji. Usunąłem ta zawartość z "C:\WINDOWS\SoftwareDistribution\Download ". Przywracanie mam w ogóle wyłączone, kosz zmniejszony. Ale zauwazyłem, ze podczas przegląania stron internetowych takich jak YouTube i oglądaniu filmików na Operze ilość miejsca spada, tak jakby zapisywało gdzieś w pamięci filmiki, by potem móc je szybciej otworzyć (co i tak nie pomaga bo szybkość buforu jest nadal taka sama). Nie mam wirusów.
Zalecam akcję czyszczenie ;)
Jest dobry darmowy polski program Odkurzacz - przeleć niem dysk, potem użyj zawartego w nim modułu "Usuwanie zbędnych folderów" (ustawienia->Dodatkowe moduły) - ta opcja usunie foldery poprawek zainstalowanych przez windowsa. Po restarcie komputera - jeśli wszystko gra (a powinno) usuń kopie bezpieczeństwa i raporty - ewentualnie możesz je nagrać na jakąś płytkę RW lub pena.
Dodatkowo możesz zmniejszyć wielkość kosza klikając PP myszy na jego właściwości - zaznacz konfiguruj dyski niezależnie i przesuń suwak.
Możesz podobnie zrobić z przywracaniem systemu - pamiętaj jednak że zmniejszy to ilość punktów przywracania - Menu start - pp myszy na mój komputer - właściwości - karta "Przywracanie systemu" - wybierasz dysk - ustawienia - przesuwasz suwak.
Ponadto możesz użyć innych narzędzi do czyszczenia - CCleaner, itp. mimo to czasem foldery tymczasowe nie zwalniają danych - więc lepiej rób to zaraz po starcie komputera. Pamiętaj że po czyszczeniu systemu zawsze powinno się robić sprawdzanie rejestru pod kątem błędnych\pustych wpisów.
Dodatkowym rozwiązaniem może być dokupienie pamięci RAM i późniejsze zmniejszenie pliku stronicowania - ale to już wydatek finansowy więc jak uważasz.
Jeśli masz miejsce na innym dysku możesz przenieść (bez reinstalacji) dane programy - ładnie to robi System Mechanic - po prostu przeszuka komputer i przenosi cały program na wybrany dysk oraz wprowadza odpowiednie poprawki do rejestru - niestety też nie jest darmowy - ale w pełni działający Trial jest na 30 dni więc można się pobawić - niestety brak polskiego interfejsu.
Ps. Jeszcze jedno - jeśli masz\miałeś włączone aktualizacje automatyczne zobacz w lokalizacji:
C:\WINDOWS\SoftwareDistribution\Download - tam możesz spokojnie usunąć wszystkie katalogi - są to ściągnięte HotFixy z microsoftu i jeśli nawet któryś nie jest zainstalowany ściągnie się ponownie :)
Nic nie bylo instalowane tak ? Czyli antywira tez brak? czy na innej partycji. Jesli tylko ubywa miejsca, czyli zapelniane jest przez pliki nie przez znikajace megabajty, to moze to byc oznaka wirusa. Jednak moze troszke wiecej infa ? Moze porostu system robi kopie zapasowe? lub zasysa poprawka/aktualizacje? pamiec wirtualna tez moze smienijszac ilosc miejsca na danej partycji
Strona 1 / 1