Norton Ghost 9.0 + obraz xp
hej, mam taki problem związany z ghostem (albo z tym jak go uźyłem):
zrobiłem obraz partycji systemowej SPOD tejźe partycji na inną. następnie spod innego systemu (i partycji) próbuję tą pierwszą przywrócić (na sformatowaną czystą partycję). i nic. przywrócony system owszem ładuje się, ale nie mam moźliwości zalogowania się, gdy próbuję to zrobić pisze mi 'wylogowywanie' i wracam do punktu wyjścia. tak jest dla wszystkich uźytkowników. czy coś zrobiłem źle ?
zrobiłem obraz partycji systemowej SPOD tejźe partycji na inną. następnie spod innego systemu (i partycji) próbuję tą pierwszą przywrócić (na sformatowaną czystą partycję). i nic. przywrócony system owszem ładuje się, ale nie mam moźliwości zalogowania się, gdy próbuję to zrobić pisze mi 'wylogowywanie' i wracam do punktu wyjścia. tak jest dla wszystkich uźytkowników. czy coś zrobiłem źle ?
Odpowiedzi: 14
Więc pokrótce opiszę:
Jest to "WindowsXP" uruchamiany z płyty, na której zawarte są programy, jakie dołączyła osoba tworząca ją, np: Norton Ghost, Total Commander itd.....
Idealna do diagnostyki, naprawy chociaź nie tylko.
Więcej szczegółów na stronie podanej post wyźej.
Moźna ją zdobyć w sieciach P2P, lub wykonać samemu.
Jest to "WindowsXP" uruchamiany z płyty, na której zawarte są programy, jakie dołączyła osoba tworząca ją, np: Norton Ghost, Total Commander itd.....
Idealna do diagnostyki, naprawy chociaź nie tylko.
Więcej szczegółów na stronie podanej post wyźej.
Moźna ją zdobyć w sieciach P2P, lub wykonać samemu.
Slyszelismy. Na nu2.nuZIYO:
A slyszeliście o taliej płytce jak Bart Pe Boot CD?
opisz ten wynalazek
Poszukaj, wypróbuj lub sam zrób. SUPER SPRAWA.
Nie bedę się rozpisywał, ale to jedna z nieocenionych pozycji w moim "warsztacie". :D
Nie bedę się rozpisywał, ale to jedna z nieocenionych pozycji w moim "warsztacie". :D
Coś mi się wydaje źe moszesz mieć rację :D więc zaopatrzę się w tego Ghost Boot Wizard'a i zadziałam
No i *** zbita :cry: Nie pójdzie spod dosa, nawet Ghost Boot Wizard'em a dlaczego a no dlatego źe ten programik nie obsługuje formatu *.v2i . Obraz moźna przywrócić jedynie spod windowsa, ale problem w tym co będzie jak padnie winda i nie będzie moźna wejść na jej pokład.
No i *** zbita :cry: Nie pójdzie spod dosa, nawet Ghost Boot Wizard'em a dlaczego a no dlatego źe ten programik nie obsługuje formatu *.v2i . Obraz moźna przywrócić jedynie spod windowsa, ale problem w tym co będzie jak padnie winda i nie będzie moźna wejść na jej pokład.
wiedom:
Kompresję zastosowałem ale i tak trzebabyło zastosować 3 płytki. Obraz zajmuje ok.1800 MB. Płytke startową umiem zrobić ale chodzi o to źe skoro ghost robi obraz na płytach to powinno sie dać z nich zabootować a nie robic dodatkowo kolejnych płyt.
Oczywiscie ze sie da robisz sobie dyskietke Ghost Boot Wizard'em, w BIOSIE First Boot z Floopy wczytuje Ci sie program i odpowidnia opcja i juz masz przywrocona kopie
Kompresję zastosowałem ale i tak trzebabyło zastosować 3 płytki. Obraz zajmuje ok.1800 MB. Płytke startową umiem zrobić ale chodzi o to źe skoro ghost robi obraz na płytach to powinno sie dać z nich zabootować a nie robic dodatkowo kolejnych płyt.
Poopracuje jescze w domku nad tym tematem i dam znać o efektach.
Poopracuje jescze w domku nad tym tematem i dam znać o efektach.
Nie wiem jak to bedzie z tymi trzema plytami
Zastosowales jakas kompresje ??
Tu masz artykul jak zrobic taka plytke:
:arrow: http://www.searchengines.pl/phpbb203/index.php?showtopic=1870#TWORZENIE%20PLYTY%20STARTOWEJ
Zastosowales jakas kompresje ??
Tu masz artykul jak zrobic taka plytke:
:arrow: http://www.searchengines.pl/phpbb203/index.php?showtopic=1870#TWORZENIE%20PLYTY%20STARTOWEJ
marcel25:
wiedom:
To teraz ja. Czy moźna ghostem 9 zrobić obraz partycji bootowany z płyty cdr? Mam taki obraz na trzech płytkach i spod dosa nie chce ruszyć.
Przeczytaj ten artykuł http://www.cdrinfo.pl/cdr/artykuly/ghost/ghost.php
Pozdrawiam
No i co? Ten artykuł nie porusza mojego problemu. Moźe ktoś ma inne pomocne wskazówki?
Sporóbuję jeszcze zadzialć tym "Ghost Boot Wizard'em" jednak jego nie ma w wersji 9. No ale mieć go z innego źródła to nie problem.
sn0wman: Automatycze wylogowywanie po zalogowaniu bylo poruszane na forum zajrzyj do archiwum byc moze wskazowki tam zamieszczone pozwola rozwiazac problem
Wystartuj Ghosta spod dyskietki ktora utworzysz przez GhostBootWizard i z tego poziomu odtworz obraz partycji
Wystartuj Ghosta spod dyskietki ktora utworzysz przez GhostBootWizard i z tego poziomu odtworz obraz partycji
wiedom:
To teraz ja. Czy moźna ghostem 9 zrobić obraz partycji bootowany z płyty cdr? Mam taki obraz na trzech płytkach i spod dosa nie chce ruszyć.
Przeczytaj ten artykuł http://www.cdrinfo.pl/cdr/artykuly/ghost/ghost.php
Pozdrawiam
jeśli chodzi o mój system, to dalej nie działa, ale chyba po prostu źle robiłem obraz partycji, część plików była uźywana i nie skopiowana...chyba.
wiedom: na pewno da się zapisać obraz (output) na cdr, ale nie wiem jak się go potem odtwarza, czy tak po prostu bootuje z płyty i wybiera partycję docelową czy najpierw potrzebna jest do tego płyta/dyskietki nortona. tyle ja.
wiedom: na pewno da się zapisać obraz (output) na cdr, ale nie wiem jak się go potem odtwarza, czy tak po prostu bootuje z płyty i wybiera partycję docelową czy najpierw potrzebna jest do tego płyta/dyskietki nortona. tyle ja.
no więc tak, spod, znaczy źe spod systemu D:WINDOWS robiłem obraz partycji D: . wydaje mi się źe jak partycja nie byłaby aktywna to by chyba wogóle system nie wystartował ? ale spróbuję jeszcze raz przywrócić z opcją ustawienia partycji na rozruchową. z dyskietkami natomiast jest taki problem źe ich nie mam, a co więcej nie mam pojęcia jak zrobić. jak backupowałem 2 pierwsze obrazy to pluł się o utworzenie nowych, ale myśląc źe zawsze jest taka moźliwość dawałem 'anuluj'. potem okazało się źe takiej opcji nie ma. co więcej przy próbach tworzenia nowych obrazów pluć się przestał. a po zainstalowaniu ghosta pod innym systemem od razu wiedział źe pluć się nie powinien (złośliwiec) i tym sposobem źadnych dyskietek nie mam.
a wersja to 9.0.0.2583.
wcześniej próbowałem uźyć dyskietek z wersji 2003 ale nie działały (błąd).
ok przywróciłem, restart.
a wersja to 9.0.0.2583.
wcześniej próbowałem uźyć dyskietek z wersji 2003 ale nie działały (błąd).
ok przywróciłem, restart.
Strona 1 / 1