No big enough continuous memory. Problem!!!!

Czesc.
W jednym programie ktorego uzywam czasami pojawia sie taki komunikat, ktory uniemozliwia mi prace.

"No big enough continuous memory for computation
Allocation failed
Requested memory block : 175398 KBYTES
Max memory block available 140898 KBYTES"

Te wartosci oczywiscie sie zmieniaja.

Co jest?
Mam 2Gb RAMu.

Prosze o pomoc!!!

Odpowiedzi: 20

Pewnie tak.
Trudno.
Chyba wielkosc modelu przerasta mozliwosci mojego kompa.
Dzieki za pomoc.
dziewul
Dodano
11.01.2006 07:59:12
Wygląda, źe to jednak coś w samym programie jest zwalone. Dlaczego? – Nie nam rozstrzygać.
W warunkach domowych bym bydlę zdjął , wyczyścił "z palca" odwołania w rejestrze – o ile zostały. Sprawdził czy gdzieś w podkatalogach nie ma resztowek i .postawił ponownie – moze na zdefragmentowanym dysku, ale w sytuacji, którą opisąłeś to pewnie nie przejdzie.
Rebe
Dodano
11.01.2006 07:49:46
Niestety.
Srobilem pafe file 3 Gb w jednym kawalku.
Uzylem memturbo.
Odzyskalem 1Gb RAMU i zdefragmentowalem a on mi pisze, ze nie moze znalezc ciaglego kawalka pamieci w ilosci 175Mb.
Nie rozumiem.
Trudno sie mowi.
dziewul
Dodano
10.01.2006 21:17:24
Czyli ustawic wiekszy niz 2Gb, tak?
OK.
Dam znac czy w koncu ruszy z tymi obliczeniami.
dziewul
Dodano
10.01.2006 13:58:11
Przykro, źe na niczym się ksończyło, bo te dwa linki o problemach z pamięcią były martwe, ale ja nie o tym.
Jeźlei zdecydujesz się na ktoregoś z tych "czyscicieli" RAM–u to zadbaj by swap miał odpowiednią wielkość*, bo bez tego mogą kolejne schody sie zacząć.

* był większy niź te 2GB, bo gdzieś te dane trzeba przepchnąć, a swap z reguły sam z siebie pusty nie bywa.
Rebe
Dodano
10.01.2006 12:23:33
Spoko.
Nie ma problemu. Zle Cie zrozumialem.
W google jak wpiszesz ten komunikat pojawia sie link do anglojezycznego forum na ktorym ktos mial ten sam problem.
Juz z nim koresponduje ale tez zabardzo nie wie o co chodzi. Ludzie z CATII poradzili mu zainstalowac system win xp bo mial 2000.
Niestety ja mam XP na uczelni i nie dziala.
Dzisiaj przetestuje memturbo bo on defragmentuje pamiec.
Komunikat moglbym polubic jesli umozliwialby prace.
Jak sie pojawia konczy sie robota w tym programie. Nie moge nic policzyc.
Dzieki za pomoc.
dziewul
Dodano
10.01.2006 12:03:43
dziewul – jeźlei o mnie chodzi, a łasciwe mój tekst poprzedni to o ile w ogole z ironią miał coś wspólnego to nie pod Twoim adresem kierowaną.
Tyle OT.
Wracając do tematu – po sieci jest parę wątków, w których o tym komunikacie wspominają. Jednak na solucję nie trafiłem. Wszystko zaś kręci się jednak w koło fizycznej pamięci, choć akurat to na co trafiłem dotyczy mniejszej niz2GB jej ilości.
Zaś wyniki, które by coś mogły więcej powiedzieć owocują martwymi linkami.

Wygląda, źe albo komunikat polubić będziesz musiał, albo jakoś z tym co się ładuje w systemie, przed uruchomienie "Kasi", pokombinować i na efekty zerknąć.
Rozwiązania typu : przychodzenie z własnym RAM–em nie będe nawet sugerował. :wink:
Rebe
Dodano
10.01.2006 11:20:41
dziewul – jeźlei o mnie chodzi, a łasciwe mój tekst poprzedni to o ile w ogole z ironią miał coś wspólnego to nie pod Twoim adresem kierowaną.
Tyle OT.
Wracając do tematu – po sieci jest parę wątków, w których o tym komunikacie wspominają. Jednak na solucję nie trafiłem. Wszystko zaś kręci się jednak w koło fizycznej pamięci, choć akurat to na co trafiłem dotyczy mniejszej niz2GB jej ilości.

Wygląda, źe albo komunikat polubić będziesz musiał, albo jakoś z tym co się ładuje w systemie, przed uruchomienie "Kasi", pokombinować i na efekty zerknąć.
Rozwiązania typu : przychodzenie z własnym RAM–em nie będe nawet sugerował. :wink:
Rebe
Dodano
Tyle OT.

Rebe
Dodano
Ten program to CATIA V5R11.
Mam go na uczelni.
Wywala sie w czasie przygotowywania do obliczen.
Jak juz to przejdzie to obliczenia same ida mimo, ze sa bardzo pamiecio i procesoro zerne.
Przy obliczeniach przez kilka godzin jest 100% wykorzystania procesora i ponad 2Gb RAMu w menedzerze zadan Windowsa.
dziewul
Dodano
10.01.2006 10:40:54
Pewnie ktoś by Ci coś poradził konkretnego gdyby choć nazwa programu kłopot sprawiającego padła.
moze się bowiem okazać, ze to jakieś specyficzne dzieło wymagające rezerwowania pamieci "dosowej" i wystarczy w opcjach wiersza polecenia zmian dokonać.
Lisowczyk
Dodano
10.01.2006 10:12:52
Zrozumialem ironie.
Gdybym wszystko wiedzial nie pytalbym.
Ale dzieki. Jak narazie Wasze rady nie dzialaja.
Ale w koncu to takie proste wiec sobie poradze.
dziewul
Dodano
10.01.2006 10:05:36
kierofca:
Propozycja Rebego brzmi:
Start > Panel Sterowania > System > Zaawansowane >
Ustawienia (Wydajność) > Zaawansowane > Zmień (Pamięć Wirtualna) i tam ustawienie na wybranym dysku pliku wymiany stałej wielkośći, czyli "niestandardowa" minimum=maksimum= np. 2048.
(to w drugim przypadku)

Uźycie programu do defragemntacji pamięci (poszukaj)
np. RAMBooster czy jakoś tak. (to w pierwszym przypadku).

Pzdr.

Kurna, znowu wyszło, źe w jidisz napisąłem i translatora naleźało uzyc. :wink:
Rebe
Dodano
10.01.2006 08:55:41
OK.
Dziekuje. Sprobuje.
dziewul
Dodano
10.01.2006 07:53:53
Propozycja Rebego brzmi:
Ustawienia (Wydajność) > Zaawansowane > Zmień (Pamięć Wirtualna) i tam ustawienie na wybranym dysku pliku wymiany stałej wielkośći, czyli "niestandardowa" minimum=maksimum= np. 2048.
(to w drugim przypadku)

Pzdr.
kierofca
Dodano
09.01.2006 21:08:57
Propozycja Rebego brzmi:
(to w drugim przypadku)

Pzdr.
kierofca
Dodano
09.01.2006 21:08:57
chetnie bym przeczytal.
tylko nie iwem co.
jak w wyszukiwarkw wpiszesz to co ja chce znalezc wyjdzie ***.
Skoro juz zabierasz glos napisz cos co mi pomoze.
Uzywalem programow do optymalizacji i kiszka.
Nic nie pomaga.
dziewul
Dodano
09.01.2006 20:54:35
Jak się nie chce szukać – czytać.
damiancore
Dodano
09.01.2006 20:00:17
czyli co mam zrobic?
dziewul
Dodano
09.01.2006 19:55:43
Brak wolnej pamięci "w jednym kawałku". Nie będę rozstrzygał czy komunikat dotyczy RAM–u czy swapa.
W pierwszym wypadku pewnie trzeba się jakimś programem do zarządzania pamiecią posłuźyc, by RAM do swapa "przepakować", w drugim zaś moźw wystarczy ustawienie stąłego rozmiaru pliku wymiany, by nie podlegał on fragmentacji.
Rebe
Dodano
09.01.2006 08:09:22
dziewul
Dodano:
08.01.2006 20:41:43
Komentarzy:
20
Strona 1 / 1