nLite
Pewnie wiekszosc z Was miala do czynienia lub slyszala o nLite, czyli programiku do tworzenia wlasnych plytek instalacyjnych Windowsa 2000, 2003 czy XP.
Mam pytanie, przy odchudzaniu instalki winda, ktore opcje mozna bezproblemowo powylaczac ??
Jeszcze nie wypalalem na CD tego co sam stworzylem, wole sie upewnic czy wszystko bedzie ok.
Kumpel mi powiedzial ze podczas instalacji nie skopiwoaly mu sie 2 wazne pliczki: autoexec.nt i config.nt
Wie ktos jak to rozwiazac?
Mam pytanie, przy odchudzaniu instalki winda, ktore opcje mozna bezproblemowo powylaczac ??
Jeszcze nie wypalalem na CD tego co sam stworzylem, wole sie upewnic czy wszystko bedzie ok.
Kumpel mi powiedzial ze podczas instalacji nie skopiwoaly mu sie 2 wazne pliczki: autoexec.nt i config.nt
Wie ktos jak to rozwiazac?
Odpowiedzi: 20
http://infojama.pl/sections.php?op=viewarticle&artid=149 O tym mówisz :?: Szkoda śmecić w necie pełno jest opisów na ten temat.
Nieprawda instalacja nienadzorowana jest bardzo przydatna, nie ślęczysz nad kompem tylko idziesz oglądać film w TV.
Ale zrobie niej to wyźsza szkoła jazdy
jeśli ktos chce zrobie tutorial :!:
pisac na pigers@wp.pl
Ale zrobie niej to wyźsza szkoła jazdy
jeśli ktos chce zrobie tutorial :!:
pisac na pigers@wp.pl
A nie lepiej zasatnowić się nad jakims programem do robienia obrazów dysku? Np Ghost (ten akurat płatny ale sa podobne darmowe) Instalujesz winde+service packi+uaktualnienia+sterowniki+programy jakie tylko dusza zapragnie (z Officem włącznie) robisz obraz takiej partycji, nagrywasz na DVD badz kilka CD (w zalezności od ilości softu) badz kopiujesz na inna partycje na dysku. Po awari systemu stawiasz go w kilka /kilkanaście minut wraz z wszystkim programami.
Witam !!
Wszyscy tutaj piszą o odchudzaniu Windy ale ja mam inne pytanko chciałbym dodać jakiś program tak aby po instalacji był on juź zainstalowany.Czy moźna to zrobić nLITEM ??
Wszyscy tutaj piszą o odchudzaniu Windy ale ja mam inne pytanko chciałbym dodać jakiś program tak aby po instalacji był on juź zainstalowany.Czy moźna to zrobić nLITEM ??
Ja się bawiłem tym programikiem ...
Ktoś napisał, źe wszystko, co nie jest na czerwono, moźna spokojnie usunąć, ale ja bym nie był taki pewien. Sporo rzeczy usunąłem ( tych na czerwono oczywiście nie ruszałem ) – system zainstalował się bez problemu i wszystko ładnie śmigało, tyle źe np. przy instalacji Office'a dostałem komunikat, źe oryginalne pliki windowsa zostały zastąpione tam jakimiś i źebym włoźył cd z windowsem xp, ale to nic nie pomogło i office'a po prostu zainstalować nie mogłem. Nie wiem, co miało na to wpływ.
Ale mam pomysł ...
Moglibyśmy wypisać wszystkie opcje do usunięcia z nLite ( włącznie z czerwonymi ), opisać je i przedyskutować, co moźna spokojnie usunąć, a czego wywalać się nie powinno. Ogólnie w ten sposób moźna by było stworzyć spolszczenie dla nLite, bo to, które jest obecnie ... sami wiemy, jakie jest ;) ...
Jeśli jest ktoś chętny do realizacji tego pomysłu, niech da znać – zaczniemy wszystko wypisywać, a inni będą starali się to opisywać i sprawdzać na tle przydatności / niezbędności dla systemu / innych programów :) ...
Ktoś napisał, źe wszystko, co nie jest na czerwono, moźna spokojnie usunąć, ale ja bym nie był taki pewien. Sporo rzeczy usunąłem ( tych na czerwono oczywiście nie ruszałem ) – system zainstalował się bez problemu i wszystko ładnie śmigało, tyle źe np. przy instalacji Office'a dostałem komunikat, źe oryginalne pliki windowsa zostały zastąpione tam jakimiś i źebym włoźył cd z windowsem xp, ale to nic nie pomogło i office'a po prostu zainstalować nie mogłem. Nie wiem, co miało na to wpływ.
Ale mam pomysł ...
Moglibyśmy wypisać wszystkie opcje do usunięcia z nLite ( włącznie z czerwonymi ), opisać je i przedyskutować, co moźna spokojnie usunąć, a czego wywalać się nie powinno. Ogólnie w ten sposób moźna by było stworzyć spolszczenie dla nLite, bo to, które jest obecnie ... sami wiemy, jakie jest ;) ...
Jeśli jest ktoś chętny do realizacji tego pomysłu, niech da znać – zaczniemy wszystko wypisywać, a inni będą starali się to opisywać i sprawdzać na tle przydatności / niezbędności dla systemu / innych programów :) ...
Robisz odchudzanie normalnie, ale jeden minus jest tego. Nie będzie moźliwości późniejszego doinstalowania aplikacji którą z systemu usunąłeś.
A co jesli mam plytke Winda Xp z zintegrowanym Service Packiem 2 ?? A chcialem plytke odchudzic jak najwiecej, no ale nigdy nie wiadomo co bedzie mi w windzie potrzebne. A bezsensem jest pozniej doinstalowywac jakies kawalki windowsa z ktorych odchudzilem instalke :?
to jest mozliwe, tylko ze nie instaluje sie od razu, tylko wsadzasz instalator. tak jak pisalem wczesniej, w $OEM$ tworzymy katalog tylko nie $$ tylko $1 i tam wsadzamy instalator. Moze idzia jakos zrobic zeby bylo od razu zainstalowane ale nie wiem jak
PS office sie chyba nie zmieści
to jest mozliwe, tylko ze nie instaluje sie od razu, tylko wsadzasz instalator. tak jak pisalem wczesniej, w $OEM$ tworzymy katalog tylko nie $$ tylko $1 i tam wsadzamy instalator. Moze idzia jakos zrobic zeby bylo od razu zainstalowane ale nie wiem jak
A słyszałem źe moźna dodatkowo doinstalowywać programy w tym nLite, tj np. winam tak aby był juź zainstlowany razem z windą... Robiło się to chyba jako sterowniki czy jak.... kolo mi mówił źe tak robił ale jakoś nie chce mi się wierzyć :)
Offica nie dodasz...
A moźna by dodać do tego od razu M$ Office??
gtasaman:
coyote_xp:
gtasaman – nie źebym sie czepiał ale opis chyba z eksperta przepisany ? :wink:
no tak ale to chyba nic złego co?
jasne źe nie :) tak tylko byłem ciekaw czy mi się dobrze wydaje :wink:
coyote_xp:
no tak ale to chyba nic złego co?
Ze spokojem mozesz usunąc wszyskto co jest zaznaczone na zielono te czerwone usuwasz na wlasne ryzyko!!!
uzyj opcji recommended a wielkosc i tak ci drastycznie spadnie
Program w porzadku I tyle smieci usuwa z sytemu :P
uzyj opcji recommended a wielkosc i tak ci drastycznie spadnie
Program w porzadku I tyle smieci usuwa z sytemu :P
no nie...tak ekspercko zalatuje :wink:
niezbędne jest tylko to:
z Application – Charmap
z Internet Utilities – Internet Explorer, Internet Explorer Core, Outlook Express, Network Monitor
z Language support – central european
z Multimedia – windows sounds, windows media codecs, windows media player,
z Operating system – Printer Support, Shell Media Handler
z options – Task Sheduler, Web Viev
z services – alerter, autoupdate, background intelligent transfer, imapi, quality of service packet, scheduler, secondary logon, shell services
z directories – docs, support, valueadd
zintegruj sobie SP 2
Nie wylaczej nlite!!!
unattended – lepszy jest program microsoftu – jest na plycie windows wypakuj go z support/tools/deploy.cab (setupmgr.exe)
ustaw sobie wszystko po swojemu, zapisz utwozony plik w plyta_windows(albo jak se tam nazwales)I386winnt.sif
zmodyfikuj plik winnt.sif
UnattendedInstall="Yes"
troche dalej
UnattendedSwitch="yes"
pod tym dopisz
WaitForReboot=No
naprawa zaginionych plików
w folderze plyta_windows(albo jak se tam nazwales) utwórz folder $OEM$ , utwórz tam folder $$, a w tym system32 i przekopiuj z C:windowssystem32 przekopiuj tam pliki AUTOEXEC.NT i CONFIG.NT
dokończ robienie plyty w nlite w razie problemów pisz na gtasaman@poczta.fm :)
z Application – Charmap
z Internet Utilities – Internet Explorer, Internet Explorer Core, Outlook Express, Network Monitor
z Language support – central european
z Multimedia – windows sounds, windows media codecs, windows media player,
z Operating system – Printer Support, Shell Media Handler
z options – Task Sheduler, Web Viev
z services – alerter, autoupdate, background intelligent transfer, imapi, quality of service packet, scheduler, secondary logon, shell services
z directories – docs, support, valueadd
zintegruj sobie SP 2
Nie wylaczej nlite!!!
unattended – lepszy jest program microsoftu – jest na plycie windows wypakuj go z support/tools/deploy.cab (setupmgr.exe)
ustaw sobie wszystko po swojemu, zapisz utwozony plik w plyta_windows(albo jak se tam nazwales)I386winnt.sif
zmodyfikuj plik winnt.sif
UnattendedInstall="Yes"
troche dalej
UnattendedSwitch="yes"
pod tym dopisz
WaitForReboot=No
naprawa zaginionych plików
w folderze plyta_windows(albo jak se tam nazwales) utwórz folder $OEM$ , utwórz tam folder $$, a w tym system32 i przekopiuj z C:windowssystem32 przekopiuj tam pliki AUTOEXEC.NT i CONFIG.NT
dokończ robienie plyty w nlite w razie problemów pisz na gtasaman@poczta.fm :)
poochacz:
ktore opcje mozna bezproblemowo powylaczac ??
To zaleźy co Ci jest potrzebne. Pezcieź nikt oprócz Ciebie nie wie których komponentów potrzebujesz do pracy z Windą.
Proponuje tak:
Odinstalowanie komponentów usatw na "bezpiecznie", zintegruj sobie Service Packi, poprawki, sterowniki, ustaw Unattend, a wywaleniem np. kalkulatora, aktówki, ipt. z płyty instalacjnej nie zaoszczędzisz wiele miejsca.
nlite – jest caly czas oprogramowaniem ktore jest dosc przydatnym narzedziem, natomiast radze po wypaleniu plytki przetestowac czy skompilowana wersja dziala , zdarzaja sie czesto problemy z instalacja sporzadzanych przez ta aplikacje windowsow...