niski transfer plików

Witam. Pytanie... Mam plyte Asus P4B 533 i Celeron 1.8, dysk Barracuda 80 GB i Win XP.

Problem w tym ze kopiując duze pliki – pomiedzy partycjami (na jednym kablu) transfer wynosi maximum 4 MB/s...

Jezeli kopiuje z jednego dysku na drugi (róźne kable) to jest lepiej... ale tylko przez kilka pierwszych sekund – wtedy jest nawet 20 MB/s... po kilku sekundach dysk zaczyna rzęzic i transfer spada do góra 7 MB/s... Czy to normalne osiagi dla tego sprzetu?

Druga sprawa (powiązana) – przy takim kopiowaniu nie ma mowy o JAKIEJLWIEK innej czynnosci... komputer muli tak ze NIC się nie da zrobic...

Mam siec LAN – jezeli ktos ciągnie ode mnie – nawet z predkoscia 1 MB/s takze komputer muli...

Bios jest aktualny, wszystko poinstalowane... Dyski (podobno) pracują jako UDMA...

Prosze o porade, moze ktos cos wie...

Odpowiedzi: 11

Pamieci mam 512 MB – przyspieszenia nie ma, moze nieiwelka poprawa, bo nie rzęzi tak bardzo dysk ale podczas prac dyskowych nie ma szans na jakiekolwiek większe manipulacje...

nie mam w ogóle zakładki "ustawienia zaawansowane" w PODSTAWOWYM KANALE IDE w menedźerze urządzen... wiec nie moge tego zmienic... (nigdy nie mialem – problem jest od dawna i trwa kilka kadencji XP z róźnych zródeł)

Podobnie jak nie mam tez mozliwosci ustawienia buforu zapisu (Write Cache) – w ogóle nie mam tej funkcji (i to jest najdziwniejsze) w ustawieniach dysków...

dziwna sprawa... wie ktos cos??
marcinek79
Dodano
17.12.2004 11:44:00
dokładnie na 20 sekund przed przeczytaniem Twojej odpowiedzi – napisalem smsa do kolesia – czy moge wpasc po pamiec...:)

Dam znac później o wynikach...
marcinek79
Dodano
16.12.2004 12:25:13
A sprawdź jeszcze jedno – poźycz od kolegi dodatkową kość pamięci i zobacz co bedzie wtedy.
W ten sposób mozna do jakichś wniosków dojść równieź.
Rebe
Dodano
16.12.2004 12:19:27
próbowalem podpinac... jest szybciej... podejrzewam ze moze to byc płyta.

to naprawde denerwuje, bo podczas kopiowania kilku filmów (np) – nawet okienko GG nie reaguje... tak muli.
marcinek79
Dodano
16.12.2004 12:11:17
A moźe to nie płyta tylko dysk – zwalony cache np.
Sprzwdź transfer HDTach–em u siebie, a potem podepnij ten sam dysk u jakiegoś kolegi i powtórz operację.
Rebe
Dodano
16.12.2004 12:02:20
w takim razie problem nierozwiązany – bo wszystko co wypuscil Asus i Intel – poinstalowalem... Niestety – nic nie pomaga...

jest jakas mozliwosc sprawdzenia czy plyta nie jest wadliwa? moze w tym tkwi problem...
marcinek79
Dodano
16.12.2004 12:00:52
marcinek79:
tez myslalem o tych procesach, ale jest tak nawet na świezym systemie!

czy sa jakies sterowniki do płyty głównej? bo intelowskie infy mam najnowsze – i nie pomaga...

Tylko to co daje Asus lub bezpośrednio Intel.
Rebe
Dodano
16.12.2004 11:36:35
tez myslalem o tych procesach, ale jest tak nawet na świezym systemie!

czy sa jakies sterowniki do płyty głównej? bo intelowskie infy mam najnowsze – i nie pomaga...
marcinek79
Dodano
16.12.2004 11:32:27
Spróbuj uźyć jakiegoś programu do zarządzania pamięcią – nazwy i oceny znajdziesz w archiwum, ale sam musisz stwierdzić , kóry błby najlepszy dla Ciebie.
Jest jeszcze jedna kwestia – XP – miał od urodzenia kłopot z utrzymywanie transferu, duzych tak od 600MB w górę, plików. Jednak nie do takiego stopnia jaki opisujesz.
Bym się ew. zastanowił czy nie masz zbyt duźo procesów uruchamianych w systemie i w konsekwencji praktyczniej uź przy starcie operacji RAM–u brakuje i wszystko przez swap idzie.
Rebe
Dodano
16.12.2004 11:22:26
(myslalem ze moze byc to kwestia systemu XP– wiec temat poszedl tez tam...:) )

pamieci mam 256 MB DDR... Dysk pracuje jako UDMA...

Te wartosci powinny byc duzo wyzsze. Myslalem ze to moze kwestia malego cache (bo Celeron) ale znajomy na starszej plycie i C 900 osiaga duzo lepsze wyniki)

I nurtuje mnie kwestia strasznego zwalniania systemu podczas operacji dyskowych...
marcinek79
Dodano
16.12.2004 11:15:43
Nie napisąłeś ile masz pamięci, a to dość istotna kwestia.
Sprawdź najpierw czy dysk pracuje w trybie UDMA, a nie PIO – mój komputer – sprźet – kontrolery IDE/ATAPI – podstawowy/pomocniczy kanał IDE – właściwości – ustawienia zaawansowane – bieźący tryb transferu.
Transfer między partycjami tego samego dysku jest zawsze owlniejszy niz zmiędzy dyskami, ale podane przez Ciebie wyniki nie moga być tym usprawiedliwione ( są zbyt niskie ).
Podaj informacje , o których wyźej i bedziemy dalej się zastanawiać.

PS.
Twój drugi post poleciał, poniewaź tematy zakłada się tylko w jednym dziale.
Rebe
Dodano
16.12.2004 11:01:57
marcinek79
Dodano:
16.12.2004 10:56:30
Komentarzy:
11
Strona 1 / 1