Niezgodność z xp

czesc

mam problem z instalacja win xp pro
kupilem nowego kompa i chcjalem zainstalowac win xp pro
jednak w trakcie instalacja została przerwana i pojawil sie niebieski ekran z ostrzezeniem ze win przerwal instalcje aby nie uszkodzic kompa bo wykryl oprogramowanie lub sprzet niezgodny z win xp
o oprogramowaniu nie moglo byc mowy bo instalowalem na czysty dysk
po zainstalowaniu win 98 (bez problemow) sprawdzilem zgodnosc z xp i pokazal ze wykryl niezgodne sterowniki do grafiki i muzyki oraz niezgodnosc portu podczerwieni irda z win xp
probowalem nainstalowac jeszcze xp na win 98 aly bylo to samo
czy to wina irdy??? bo chyba nie sterownikow i jak ja rozwiazac
mam durona 1400, as rock k7s8x, ge force 4 440, muzyka na plycie

z gory dzieki za rade

Odpowiedzi: 3

Xp jest na tyle sprystny ze przed instalacją sprawdza sprzet (RAM, spójność dysku itp). Win 98 tego nie robi i najczesciej instalacja przechodzi bez problemu. Ja stawiam na RAM – masz nowy komp wiec masz gwarancje, zrestą teraz na ramy dają wieczystą gwarancje.:]
domin_g
Dodano
21.02.2004 18:36:17
Moźe być tak jak SLAY3R napisał, ale wielokrotnie bywa teź tak, źe pamięci w kompie które bez problemu na WIN9x pracują poprawnie w XP nie chcą.
I dlatego oprócz powyźszych rad spróbowałbym na poźyczonej kostce np. gdzie XP poprawnie pracuje instalację zapodać, ew. sprawdzić tą co masz testerem pamięci.
Seeker
Dodano
21.02.2004 10:47:09
1.Wyłącz irdę na czas instalacji.
2.Jeźeli to nie pomoźe i dalej będzie wyskakiwał ten komunikat to wyjmij z komputera, karty rozszerzeń (oprócz grafiki), powyłączaj uźądzenia dodatkowe na płycie (np. dźwięk), jeźeli jest kilka układów pamięci to zostaw tylko jeden. Jeźeli instalacja się uda to stopniowo dokładaj kolejne urządzenia.
3.Moźe coś w biosie masz źle ustawione np. timingi pamięci, wgraj wartości defaultowe.
SLAY3R
Dodano
20.02.2004 17:57:15
Anonymous
Dodano:
20.02.2004 17:30:33
Komentarzy:
3
Strona 1 / 1