Niewykrywa prockow 2000+

Ostanio kupilem dwa procki Athlony 2000+ jeden wstawilem ojcu do kompa drugi sobie. Ja mam plyte dosc stara Shuttle AK31 v3.1, tata nowa – Gigabyte GA–7VT600 1394. I u mnie i u taty komputer niewykrywa procka. Komp dziala ale procek jest nazywany: Unknow CPU i niejest w pelni wykorzystywany.
Na moim kompie wiem ze nalezy zaktualizowac bios, lecz na taty nowej plycie :? niemam pojecia.
Pomozcie heelp.

Odpowiedzi: 4

Na pewno sprawdzic MUsisz czy twoja Plyta obsluguje dana rodzine athlonow i zapoznaj sie z oznaczeniami na procesorach i porownaj je z TYm co Plyta Glówna wspiera, po upgradzie nowego BIOSa sytuacja moze sie zmienic na Twoja korzysc ale to tez nie jest Pewne.

poczytac jakie JAdro w procesorze jest. bo sa Athlony
z tym samym zegarem XXXX+ ale jeden na starszym jadrze drugi na nowszym i jeden dziala w plycie starszej a drugi juz nie e.
Wydaje mi sie ze Karta Graf nie ma Tu nic do powiedzenia...
MAgistrale ustawiasz tak jak na procesorze sa oznaczenia i odpowiednio:
jak pisze 266 to ustawiasz(133) jak 333 to ustawiasz 166

pozdrawiam

pozdrawiam
TzaR
Dodano
12.01.2004 11:00:35
SLAY3R:
A system reinstalowałeś??
Przy zmianie procka jest to konieczne.

Wiesz z całym szacunkiem, ale takie bzdury to ierwszy raz w źyciu słysze. Cosik Ci się pomieszało, przy zmianie płyty głównej to tak, ale przy zmianie procka konieczna instalacja systemu na nowo ? :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol:

A co do problemu, to po pierwsze czy ustawiłeś magistrale w płytach na 133 ? po drugie zobacz na stronach producentów tych płyt odnośnie nowych wersji biosów i co one za sobą niosą (w niektórych płytach epoxa, na dzień dobry trezba robić aktualizacje, bo się sypią z athlonami)
koala1
Dodano
03.01.2004 22:08:38
Na jednym kompie na tym z nowa plyta glowna – tak. Na tym moim ze stara plyta jeszcze nie ale tam jestem pewiem ze i tak musze bios zaktualizowac bo czytalem na stronie producenta tylko czekam na UPS zeby wpadki niebylo :lol:
Vegetto
Dodano
03.01.2004 20:32:07
A system reinstalowałeś??
Przy zmianie procka jest to konieczne.

Chociaź moźnaby spróbować ściągnąć sterownik procesora np. z windows update. I go zainstalować, moźe się powiedzie.
SLAY3R
Dodano
03.01.2004 19:48:46
Vegetto
Dodano:
03.01.2004 15:13:55
Komentarzy:
4
Strona 1 / 1