Niewidoczni użytkownicy
Witam. Oto mój problem:
Na Win XP HE SP2 dodałem użytkownika korzystając z "control userpasswords2". Jednak od momentu zamknięcia okienka z użytkownikami nie widać go ani w zwykłym Panel sterowania > konta użytkowników, ani w "control userpasswords2"; jakby go w ogóle nie było! Co śmieszniejsze istnieją oczywiście jego pliki i profil, a na samo konto można się zalogować, ale jedynie wtedy, gdy korzystam ze "starego" systemu logowania: wpisuję po prostu nazwę z palca (hasło puste) i już. W nowym, wybieranym nie mogę się zalogować, bo nie ma na ekranie nazwy tego użytkownika jako opcji do kliknięcia. Najlepsze, że również z palca wpisałem nazwę użytkownika jako profil domyślny do autologowania, i działa!
podsumowanie: user w systemie istnieje, można z niego korzystać, ale w żaden sposób nie można go zobaczyć/administrować nim w żadnej z obu graficznych aplikacji do zarządzania użytkownikami.
Hylfe... cokolwiek, niech chociaż CLI jakieś ktoś poda do zarządzania użytkownikami z poziomu konsoli. :(
A.
<p>Dzięki, oczywiście zadziałało. Pytanie już tylko teoretyczne, jakim cudem windows utworzył konta ukryte, skoro go o to nie prosiłem? heh...</p><p> </p><p>Pozdrawiam</p><p>A. </p>