nieprawidłowy plik boot.ini
Witam,
Wiem źe juź do tego tematu przyklejona jest łatka, ale mi to niewiele pomogło, poniewaź ja nie mogę sie zalogować na swój dysk, a teraz pisze z innego dysku umieszczonego na tym samamy kompie.
Więc pojawia mi sieinformacja "nieprawidłowy plin BOOT.INI i oczywiście estart kompa, tudzieź włóź CD z "oryginalnym Windowsem" i nacisnąćR w celu naprawy instniejaćej instalacji. Otóź nawet przy naprawianiu instalacji nic się nie dzieje. Na dodatek pokazuje się informacja, aby zalogować się na D: Windkows, gdzie nie ma w ogóle tej instalacji.
Próbowałam teź pujść na łątwiznę i skopiowaćcały folder boot z densku zainstalowanego na tym samym kompie.. nie pomogło.
co począć dobrzy ludzie??
Wiem źe juź do tego tematu przyklejona jest łatka, ale mi to niewiele pomogło, poniewaź ja nie mogę sie zalogować na swój dysk, a teraz pisze z innego dysku umieszczonego na tym samamy kompie.
Więc pojawia mi sieinformacja "nieprawidłowy plin BOOT.INI i oczywiście estart kompa, tudzieź włóź CD z "oryginalnym Windowsem" i nacisnąćR w celu naprawy instniejaćej instalacji. Otóź nawet przy naprawianiu instalacji nic się nie dzieje. Na dodatek pokazuje się informacja, aby zalogować się na D: Windkows, gdzie nie ma w ogóle tej instalacji.
Próbowałam teź pujść na łątwiznę i skopiowaćcały folder boot z densku zainstalowanego na tym samym kompie.. nie pomogło.
co począć dobrzy ludzie??
Odpowiedzi: 6
Format C: załątwił wszytki prawie problemy.. moźe nie jestem wytrwała ale dzięki WAm człoweik cały czas sie uczy.. moźe kiedyś będę wytrwalsza.. a tymczasem dziei i wesołych świąt
jadzia:
Oba dystki mają odrębne systemy XP. Działają niezaleźnie, przełączenia dysków dokonuje się przez wciskanie klawisza F8 (wybiera się spośród: dyskietki i CD–ROM + te dwa dystki, czyli raczej nieskomplikowane). Moźna dokonywa operacji między dyskami (np kopiowanie)
Dyski nigdy wcześniej nie sprawiały problemów.
DZisiaj pojawiła sie informacja na juź uszkodzonym dysku naleźy uruchomić program CHKDSK, niestety juź nie zdąźyłam tego zrobić. Dysk juź nie dał się uruchodzić. Ale uruchomiłam CHKDSK z drugiego dysku (tego sprawnego) aby skanował i naprawił mój C: z mojego dysku i zadziałało, jednak nie zmieniła sie sytuacja na uszkodzonym dysku mimo wszystko:( Ciągle nie mogę go uruchomić.
1. Jeśli dobrze zrozumiałem informację o konfiguracji to uruchomiłaś chkdsk na sprawnym dysku. Uruchom go na dysku d:.
2. Jak ten topic ma się do topicu boot.ini, który załoźyłaś ?
Po zastosowaniu siedo opcji bootcfg /rebuild, i próbie zalogowania się na SWOIM (naprawianym) dysku nastąpiło zalogowanie na dysku Dobrym, czyli drugim a nie moim. Dlaczego tak się stało i dlaczego nie mogę wejść teraz wogóle na swój dysk. Albo jeźeli wcodzę juź na swój dysk to dlaczego jest on "odbiciem" dysku drugiego (w tym przypadku mojego brata).
Czy to moźliwe aby dysk się mechanicznie rozłaczył w jednostce centralnej? Bo nie wiem jak to wytłumaczyć??
Poratujecie
Czy to moźliwe aby dysk się mechanicznie rozłaczył w jednostce centralnej? Bo nie wiem jak to wytłumaczyć??
Poratujecie
Oba dystki mają odrębne systemy XP. Działają niezaleźnie, przełączenia dysków dokonuje się przez wciskanie klawisza F8 (wybiera się spośród: dyskietki i CD–ROM + te dwa dystki, czyli raczej nieskomplikowane). Moźna dokonywa operacji między dyskami (np kopiowanie)
DZisiaj pojawiła sie informacja na juź uszkodzonym dysku naleźy uruchomić program CHKDSK, niestety juź nie zdąźyłam tego zrobić:(. Dysk juź nie dał się uruchodzić. Ale uruchomiłam CHKDSK z drugiego dysku (tego sprawnego) aby skanował i naprawił mój C: z mojego dysku i zadziałało, jednak nie zmieniła sie sytuacja na uszkodzonym dysku mimo wszystko:( Ciągle nie mogę go uruchomić.
Nie pomogło teź skopiowanie pliku"boot" z dysku spawnego na niesprawny.
DZisiaj pojawiła sie informacja na juź uszkodzonym dysku naleźy uruchomić program CHKDSK, niestety juź nie zdąźyłam tego zrobić:(. Dysk juź nie dał się uruchodzić. Ale uruchomiłam CHKDSK z drugiego dysku (tego sprawnego) aby skanował i naprawił mój C: z mojego dysku i zadziałało, jednak nie zmieniła sie sytuacja na uszkodzonym dysku mimo wszystko:( Ciągle nie mogę go uruchomić.
Nie pomogło teź skopiowanie pliku"boot" z dysku spawnego na niesprawny.
jadzia:
po wpisaniu komendy bootcfg /list nie wyświetlająsięźadne pliki więc stajęw miejscu
Przejdź do następnego punktu – bootcfg /rebuild.
Dobra – jak te dyski są względem siebie zorganizowane i jakie są na nich systemy?
To się stało nagle czy przy jakiejś okazji ?
Rzuć prosze troche iwęcej informacji, bo tak to będziemy do .... śmierci zgadywać, a w końcu okaźe isę, źe to jakaś para SATA/ATA w BIOS–ie źle zestawiona.
To się stało nagle czy przy jakiejś okazji ?
Rzuć prosze troche iwęcej informacji, bo tak to będziemy do .... śmierci zgadywać, a w końcu okaźe isę, źe to jakaś para SATA/ATA w BIOS–ie źle zestawiona.
Strona 1 / 1