Nieprawidłowe wyświetlanie ikon
Witam
Problem polega na nieprawidłowym wyświetlaniu ikon na Pulpicie i w Menu Start, i dotyczy wyłącznie plików .ink - ikony aplikacji wyświetlane są prawidłowo. Problem pojawił się ok. miesiąca temu - Kaspersky wyłapał jakieś syfy i je usunął, po restarcie okazało się że nie tylko. Pliki wykonywalne .exe oraz skróty .ink wogóle nie działały, jednak zetknąłem się już dawno temu z tym problemem i sobie poradziłem, została tylko kwestia wyświetlania ikonek w plikach .ink. Obecnie ikonki są białe, takie jak przy plikach z nieznanym rozszerzeniem.
Jeśli ktoś wie w czym tkwi problem, to proszę o porade.
Odpowiedzi: 2
Sprawdzałem już zarówno ten programik jak i kilka innych, niestety bez skutku :(
próbowałem już:
- zlokalizować plik cache w systemie z ikonami czyli IconCache.db (niestety nie znalazłem, a system powinien nawet po usunięciu stworzyć nowy ???) EDIT: znalazłem i usunąłem, system stworzył nowy ale nie pomogło.
- Dodałem do rejestru wpisy w HKEY_LOCAL_MACHINE\SOFTWARE\Microsoft\Windows\CurrentVersion\Explorer
wartosc ciagu "Max Cached Icons" oraz cytat:
[HKEY_LOCAL_MACHINE\Software\Microsoft\Windows\CurrentVersion\Policies\Explorer]
"NoRun"=-
"NoClose"=-
[HKEY_CURRENT_USER\Software\Microsoft\Windows\CurrentVersion\Policies\Explorer]
"NoRun"=-
"NoClose"=-
- uruchamiałem sfc /scannow
Do tej pory nic nie działa, zastanawiam się nad reinstalacją "w miejscu" XPka, tylko boje się że coś napsoci :/ bo juz się zdarzało :/
Tak czy inaczej dzięki za chęci, ale będzie trzeba zajrzeć głębiej w rejestr :/
Polecam program TuneUp Utilities 2008. Jest to program do optymalizowania windows i do naprawiania różnych problemów również z nieprawidłowym wyświetlaniem ikon. Link [url]http://w.download.idg.pl/fannef/b9bebf8893bf06bc0a6525a8729aee61/497cc161/vol2/w95/utils/tuneuputilities/2008/pl/TU2008TrialPL.exe[/url]
Pozdrawiam
Strona 1 / 1