Nieprawidłowe uruchamianie i coś jeszcze.

Witam, Mam dwa problemy z XP Home PL. 1. Przy uruchamianiu komputera zdarza się, że na monitorze widoczna jest sama tapeta (tło) bez żadnych ikon i pasków. Po upływie około dwóch minut wskakują brakujące elementy. Dodam, że system nie jest specjalnie zaśmiecony, próbowałem wykrywac błędy w rejestrze i je naprawiać lub usuwać np programem jv16 Power Tools. Wydaje się, że to jak się uruchomi system jest kwestią przypadku, ale od czegoś musi to przecież zależeć. Gdzie szukać przyczyn? Co robić? 2. Drugi problem: po naciśnięciu klawiszy Ctrl + Alt + Del wyświetla się niepełne okno tej konsoli czy jak to okreslć...? [img][/img] Pokazują się tylko same procesy. Nie mogę podejrzeć zużycia procesora i pamięci, albo wykresu dla karty sieciowej bo nie ma żadnych przycisków. Tylko sama lista procesów i jeden jedyny przycisk "zakończ proces". Być może przyczyną obu usterek jest jedna i ta sama rzecz. Proszę mądre głowy o pomoc w rozwiązaniu problemu. P.S. Nie wiem jak tu sie zdjęcia dodoaje to bym zrzut ekranu zrobił do tego drugiego problemu.

Odpowiedzi: 4

Z tym błedem od IP to trudno coś orzec, bo nie wiadomo po czyjej stronie - Ty czy dostawca leży przyczyna zrywow. Co do ATAPI tu sprawa jest prostsza(?) - to problem z komunikacją z czytnikiem CD/DVD czy co tma masz. Tyle błąd oznacza, ale czym jest konkretnie powodowany to juz cięzko stwierdzić - to moze być zarówno coś ze złączem, ale również objaw próby uzyci porysowanej płyty czy brudnej soczewki lasera - możliwości kupa, a konkretną zdalnie wybrać trudno ( tak czy inaczej na wszelki wypadek odinstaluj w managerze urzadzeń kontrole z czytnikiem i zrestartuj system - przynajmniej "zresetujesz licznik" błedów do przjeścia w tryb PIO ).
Rebe
Dodano
31.05.2008 09:11:33
Uruchamiasz komputer z płyty - tak jak przy instalacji systemu i na ekranie z pytaniem czy dokonać naprawy przy użyciu konsoli odzyskiwania potwierdzasz tę opcję ( klawisz R ). Po wyborze numeru instalacji - zwykle "1" , i wpisaniu hasła - tego dla konta wbudowanego Administrator - wciskasz enter ( jezeli hasło było "puste" to od razu enter). pojawi sie sciezka ze znakiem zachęty ( migający kursor ) - wpisujesz expand x:\i386\explorer.ex_ y:\windows\explorer.exe - ew. potwierdzasz chęć zamiany i po tej operacji wpisujesz exit, restart komputera , wyjęcie płyty i sprawdzenie efektu. Pod literę x podstaw tę, którą ma Toj napęd cd/dvd, w kórym jest płyta, a pod y partycję, na kórej jest windows. Nim jednak do tego się zabierzesz, o ile uda Ci się zabierzesz wejdź do systemu i w uruchom wpisz eventvwr.msc - w oknie kóre isę otworzy sprawdź czy i jakie łedy są wyświetlane w sekcjach System i ew. Aplikacja - moze to ktoryś z programów/ któraś z usług przy starcie ładowanych powoduje takie "zahaczenie" explorera. Over - rada ma brzmi: mierz "zamiar podług sił" dzięki temu będziesz mógł "dowcipkować" z równymi sobie ( bez obawy o urażoną niewinność ), a może nawet Expertem zostaniesz.
Rebe
Dodano
29.05.2008 09:16:22
  • lesstar 31.05.2008 01:10:32

Uruchomiłem eventvwr.msc i okazało się, że w zakładce system jest całe mnóstwo błędów, ostrzeżeń i komunikatów. Tak na oko to będzie tego wsztskiego .... może i z tysiąc. Ale przy żadnym nie znalazłem informacji żeby wpływał na explorera. Najczęsciej występują dwa błedy: 1 związany z utratą połączenia z IP - laptop łączy się z siecią bezprzewodowo i czasem zrywa sie połączenie na kilka sekund. 2 błąd o źródle atapi - jakieś urządzenie nie odpowiedziało w limicie wyznaczinego czasu. Moje tłumaczenie nei jest może zbyt jasne, może nawet bezużyteczne, ale może ktoś coś bedzie umiał powiedzieć na ten temat. Pozdrawiam i dziękuję za dotychczasową pomoc.

Oczywiście, że tak Over - bo puste to potrafią tylko nieudolnie silić się na dowcip lekuchny jak gwiazda neutronowa.
Rebe
Dodano
28.05.2008 08:41:00
  • Over 28.05.2008 22:04:52

[quote=Rebe]Oczywiście, że tak Over - bo puste to potrafią tylko nieudolnie silić się na dowcip lekuchny jak gwiazda neutronowa.[/quote] Nie ma potrzeby, żeby od razu rzucać wyzwiskami.

1. Pewnei warto sprawdzić jakie procesy się ładują przy starcie i który z nich blokuje start explorera. Ew. spróbowac sam plik expolrer.exe podmienić ( np. poprzez expand z konsoli odzyskiwania ). 2. Ustaw kursor na ramce okna managera i kliknij ( ze 2x).
Rebe
Dodano
27.05.2008 08:43:29
  • Over 27.05.2008 22:58:57

[quote=Rebe]1. Pewnei warto sprawdzić jakie procesy się ładują przy starcie i który z nich blokuje start explorera. Ew. spróbowac sam plik expolrer.exe podmienić ( np. poprzez expand z konsoli odzyskiwania ). 2. Ustaw kursor na ramce okna managera i kliknij ( ze 2x).[/quote] połasił się na "mądre głowy" ;)

• lesstar 29.05.2008 00:46:41

1. Pewnei warto sprawdzić jakie procesy się ładują przy starcie i który z nich blokuje start explorera. Ew. spróbowac sam plik expolrer.exe podmienić ( np. poprzez expand z konsoli odzyskiwania ). [b]Jak tego dokonać?[/b] 2. Ustaw kursor na ramce okna managera i kliknij ( ze 2x). [b]Genialne. Zawsze wierzyłem, że najprostrze rozwiązania są najskuteczniejsze :).[/b]

lesstar
Dodano:
27.05.2008 01:05:49
Komentarzy:
4
Strona 1 / 1