Nieprawidlowe domyslne uprawnienia dla katalogów

Hej wszystkim, pojawił mi się taki problem ostatnimi czasy. W momencie gdy tworzę nowe foldery pod kontem domyślnego użytkownika utworzonego przy instalacji systemu, nie posiadają one ani żadnej grupy ani żadnego użytkownika przypisanego jako posiadający prawa dostępu czy modyfikacji ich zawartości. Np mogę utworzyć katalog i umieścić w nim jakieś pliki, od tego momentu są one niemożliwe do odczytania, albo jak umieszczę w nowym katalogu jakiś inny katalog to tracę zupełnie możliwość dostępu do niego i jest on wyświetlany jako pusty folder. Jedynym sposobem na odzyskanie dostępu jest zalogowanie sie na administratora w trybie awaryjnym i ręczne przypisanie grupy albo użytkownika do folderu np grupy Administratorzy. Dopiero wtedy jest możliwy dostęp do zawartości katalogu. Dzieje się tak z wszystkimi nowo tworzonymi katalogami. Ktoś kojarzy o co może chodzić ?

Odpowiedzi: 2

Nie napisałeś - czy tak samo dzieje się po zalogowaniu jako Admin.
XanTyp
Dodano
11.04.2008 00:44:00
  • neonism 11.04.2008 01:04:16

[quote=XanTyp]Nie napisałeś - czy tak samo dzieje się po zalogowaniu jako Admin.[/quote] Admin nie ma wogóle dostępu do nowych katalogów utworzonych przez innych użytkowników (użytkownicy są typu administrator). Jedynym rozwiązaniem jest uruchomienie kompa w trybie awaryjnym, zalogowanie na admina i ręczne przypisanie folderu do uzytkownika/grupy. Ciekawe, zauważyłem teraz że dzieje sie tak tylko na partycji D, na pozostałych znaczy C i E wszystko jest ok O_o. Może przerzuce całą D na inną i sprawdze czy format czystej D coś pomoże.

Nie bardzo, ale jeśli jesteś właścicielem kompa, to w zaloguj się na Admina i usuń to konto.
XanTyp
Dodano
10.04.2008 15:55:58
  • neonism 10.04.2008 22:39:00

[quote=XanTyp]Nie bardzo, ale jeśli jesteś właścicielem kompa, to w zaloguj się na Admina i usuń to konto.[/quote] Niestety raczej niewiele to pomoże, dla sprawdzenia utworzyłem dziś nowe konto i na nim jest tak samo - każdy utworzony przez użytkownika folder nie ma przypisanych uprawnień i jedyną rzeczą , jaką można zrobić to powrzucać do niego pliki, do których traci sie przez to dostęp ;p. Co dziwne foldery tworzone automatycznie przez aplikacje nie mają takich problemów.

neonism
Dodano:
09.04.2008 22:33:26
Komentarzy:
2
Strona 1 / 1