Nieoczekiwane spolszczenie boot menu
Mam WinXP Pro SP2 w wersji anglojęzycznej, ale kiedyś mnie coś podkusiło by bawić się w tekstowym trybie naprawczym z bootowalnej płyty XP ale w wersji polskiej. Nie pamiętam co tam zrobiłem, ale od tego czasu opis menu wyboru systemu (tego na czarnym tle zaraz po ekranach BIOSu) jest w języku polskim. Nie było by to jeszcze takie złe, gdyby nie brak polskiej czcionki i ohydne kszaczory w miejscu znaków diakrytycznych. Dokonałem szeregu testów i zauwaźyłem, iź wszystkie informacje np. o nieprawidłowym pliku boot.ini czy nieprawidłowej partycji systemowej są teraz w języku polskim.
Jaki plik jest odpowiedzialny za te komunikaty? Co zrobić by przywrócić język angielki?
Jaki plik jest odpowiedzialny za te komunikaty? Co zrobić by przywrócić język angielki?
Odpowiedzi: 2
Super! Obydwa rozwiązania działają. Pozostaje mi jedynie zdecydować się na język.
Wielkie dzięki.
Wielkie dzięki.
Jeźeli chcesz powrócić do wersji angielskiej, przywróć plik NTLDR z płyty instalacyjnej anglojęzycznego systemu (znajduje się w katalogu \i386); jeźeli natomiast chciałbyś pozostać przy polskiej, ale denerwują cię przekłamania ortografii i pisowni, podmień plik Bootfont.bin na polski odpowiednik (zapewne poleceniem expand; skompresowana wersja tgo zbioru takźe znajduje się w katalogu \i386, oczywiście na płycie z systemem w rodzimym języku).
Być moźe naleźałoby takźe nadpisać kody startowe w MBR i bootsectorze partycji, jeźeli te takźe zostały zamienione na polskie, w co jednak wątpię.
Być moźe naleźałoby takźe nadpisać kody startowe w MBR i bootsectorze partycji, jeźeli te takźe zostały zamienione na polskie, w co jednak wątpię.
Strona 1 / 1