nieoczekiwane resety komputera
witam! od pewnego momentu na komputzerze zaczely mi sie dziac dziwne rzeczy. mianowicie chodzi o to ze przy pracy ok. 15min [czasami dluzej] komputer sie poporstu... uruchamia ponownie. naprawde nie mam pojecia czym to jest spowodowane. niemodyfikowalem w nim nic od ponad 2m-cy. cczy ktos jest w stanie mi pomoc? :)
pozdrawiam!
ps. szukajka na forum nie dziala:)
Odpowiedzi: 11
wszystkie dostepne na stronie ms pokazuja mi ten sam komunikat...:/
BiosVersion 3.11.01.24MB4
zaraz sciagne jakiegos odpowiedniego do xpka.
wszystkie dostepne na stronie ms pokazuja mi ten sam komunikat...:/
1.Upewnij się co do zgodności wersji debugera z systemem.
2. BIOS jest najnowszy z dostępnych ?
To co powyżej to jednak tylko "pytania pomocnicze" - sam napisąłeś, że nic nie modyfikowąłeś bezpośrednio przed wystąpieniem problemów - wracamy do punktu wyjścia w postaci .. śrubokrętu i metody organoleptycznej.
ten deburger wygenerowal mi tylko cos takiego:
Microsoft (R) Windows Debugger Version 6.5.0003.7
Copyright (c) Microsoft Corporation. All rights reserved.
Loading Dump File [C:\WINDOWS\MEMORY.DMP]
Could not open dump file [C:\WINDOWS\MEMORY.DMP], Win32 error 1006
"Wolumin pliku został zewnętrznie zmieniony w taki sposób, że otwarty plik nie jest już prawidłowy."
a pozycje zaznaczone jako bledy wygladaja nastepujaco:
Typ zdarzenia: Błąd
Źródło zdarzenia: ACPI
Kategoria zdarzenia: Brak
Identyfikator zdarzenia: 4
Data: 2007-09-29
Godzina: 18:01:30
Użytkownik: Brak
Komputer: STA-5C07E1
Opis:
AMLI: System BIOS ACPI dokonuje próby odczytu z niedozwolonego adresu portu We/Wy (0x71), który znajduje się w chronionym zakresie adresów 0x70 - 0x71. To może prowadzić do niestabilności systemu. Skontaktuj się z dostawcą systemu w celu uzyskania pomocy technicznej.
Aby znaleźć więcej informacji, zobacz http://go.microsoft.com/fwlink/events.asp w Centrum pomocy i obsługi technicznej.
Dane:
0000: 00 00 00 00 04 00 52 00 ......R.
0008: 00 00 00 00 04 00 05 c0 .......A
0010: 00 00 00 00 00 00 00 00 ........
0018: 00 00 00 00 00 00 00 00 ........
0020: 00 00 00 00 00 00 00 00 ........
^ to wszystko. jezeli czegos brakuje, albo o czyms istotnym nie powiedzialem to zroc mi uwage.
pozdrawiam!
ps. etc. tego "chcenia" to chodzilo mi o w/w sposob o tajemniczej nazwie "wywolywanie bsoda"
Tak to sobie mozesz chcieć - a gdzie cały log debugera?
A gdzie konkrety z danymi dot błedów ( acpi rzeczywiście odnosi sięm oze do biosu i jego współpracy z systemem )?
Jeżeli w taki sposob będziesz informacjami cykał to pewnie doczekasz się, aż ktos zaproponuje sprawdzenie czy to nie błedy software'owe poprzez . format partycji.
jezeli chodzi o logi to bledow jest bardzo duzo.
w zakladce "system" wszyskie dotycza niejakiego "acpi" wydaje mi sie ze to cos zwiazane z biosem. natomiast w zakladce "aplikacje" to kazda dotyczy praktycznie czego innego. jedno gg, drugie explorera kolejne jeszcze jakiejs gry itp...
hm... rozkrecanie komputera traktuje jako ostatecznosc. narazie chcialbym sprawdzic jakies metody wewnatrz systemu.
pozdrawiam!
narazie zrobilem to co bylo w jednym z przyklejonych tematow. gdzie pewien podpunkt dotyczyl niejakiego debugginga tools for win.
zrobilem to jak nalezalo i wyskoczylo mi okno z nastepujaca trescia:
Microsoft (R) Windows Debugger Version 6.5.0003.7
Copyright (c) Microsoft Corporation. All rights reserved.
Loading Dump File [C:\WINDOWS\MEMORY.DMP]
Could not open dump file [C:\WINDOWS\MEMORY.DMP], Win32 error 1006
"Wolumin pliku został zewnętrznie zmieniony w taki sposób, że otwarty plik nie jest już prawidłowy."
czy mozna cos z tego wywnioskowac?
zaraz sprawdze te "logi":)
pozdrawiam!
w zakladce "system" wszyskie dotycza niejakiego "acpi" wydaje mi sie ze to cos zwiazane z biosem. natomiast w zakladce "aplikacje" to kazda dotyczy praktycznie czego innego. jedno gg, drugie explorera kolejne jeszcze jakiejs gry itp...
hm... rozkrecanie komputera traktuje jako ostatecznosc. narazie chcialbym sprawdzic jakies metody wewnatrz systemu.
pozdrawiam!
Staruszek więc warto - poza tym o czym wojtt napisął zajrzeć do logów - eventvwr.msc w uruchom wpisz - i sprawdzić czy są w nich jakieś błedy ( sekcje system i aplikacje ).
Warto obejrzeć dokładnie płytę łowną, by się kondensatorom przyjrzeć, a skoro juz do etapu rozkręcenia skrzynki doszliśmy to i dokładnie oczyścić wszystkie styki kart rozszerzeń i pamięci oraz ich gniazda, a przy okazji i odkurzyć wiatraki i radiatory.
Dobrze by bło gdybyś sprawdził napięcia - czy w BIOS-ie, czy progrmaowo to za jedno, bo i tka to tylko dla orientacji, bo baz miernika nie da rady ich faktycznych wartosci ustalić.
To z grubsza i na poczatek będzie doś jako "praca domowa".
PS.
Oczywiście przyczyną moga być jacyś goście w systmeie, ale to już kwestia Twego rozeznania.
jezeli chodzi o opis komputera (bo tylko o tym w sumie zapomnialem) to posiadam PIII 800MHz, 512MB RAM postawiony jest na systemie WinXP HomeEdition. jezeli o czyms zapomnialem to prosze poinformujcie mnie.
pozdrawiam!
Nie, wojtt - na poczatek to mój topic w dziale "Portal Centrum.xp, o tym "jak przedstawiać problemy" - o ile oczywiście Autor oczekuje pomocy na forum.
Na początek zajrzyj do przyklejonych tematów w dziale XP, tj. o Debugerze Windows oraz do FAQ Bobiego i do wąteku o wywołaniu BSDa.
Strona 1 / 1