Niekontrolowane wyłączanie się karty sieciowej oraz dźwiękowej.
Witam.
Mój problem polega na tym, iż karta sieciowa oraz dźwiękowa wyłączają się samoczynnie podczas normalnego użytkowania systemu. W pewnym momencie dźwięk przestaje być odtwarzany, a Internet przestaje działać. Nie spotkałem się nigdy wcześniej z takim problemem, więc bardzo proszę o pomoc. Sytuacja ta dzieje się jedynie z tymi urządzeniami. Poniżej podaję dokładne parametry systemowe oraz sprzętowe.
System: [b]Windows XP Service Pack 3[/b]
Płyta główna: [b]EPoX 8HDAI PRO[/b]
Karta sieciowa: [b]Realtek RTL8139/810x Family Fast (nie zintegrowana)[/b]
Karta dźwiękowa: [b]Realtek AC'97 Audio for VIA (R) Audio Controller (zintegrowana)[/b]
Z góry dziękuję.
Pozdrawiam !
Odpowiedzi: 10
Wyjmij z kompa kartę sieciową, oraz wszelkie inne urządzenia podłączone do PCI (te które siedzą w slotach - bo reszty to raczej nie wyjmiesz), włącz dźwiękówkę i zobacz czy dźwięk będzie znikał. Jeżeli nie - to po kolei wkładaj urządzenia PC (zaczynając od karty sieciowej). Jeśli jednak dźwięk zniknie również po wyjęciu urządzeń PCI - to na 98% wina leży po stronie płyty głównej - prawdopodobnie jedno z dwóch zabezpieczeń magistrali PCI działa bez zarzutu chroniąc urządzenia na PCI przed zniszczeniem po prostu odcinając od nich dostawę prądu.
Przy wyłączeniu karty dźwiękowej problem nadal występuje.
[quote]Przeglądarka główna odebrała anons serwera z komputera 61DCB477B53D412. Komputer ten zachowuje się tak, jakby był przeglądarką główną dla domeny w transporcie NetBT_Tcpip_{E1C120B1-A66. Przeglądarka główna właśnie jest zatrzymywana albo wymuszany jest wybór.
Aby znaleźć więcej informacji, zobacz http://go.microsoft.com/fwlink/events.asp w Centrum pomocy i obsługi technicznej.[/quote]
Źródło: MRxSmb
Jedyny błąd jaki się tam znajduję. Zrobię test wyłączając kartę dźwiękową i dam znać.
Pozdrawiam.
Tak. Niejednokrotnie.
Aktualizowałeś sterowniki ??
Niestety nie znalazłem nic dotyczącego tego problemu.
-
[quote=abnis]Niestety nie znalazłem nic dotyczącego tego problemu.[/quote] Tego problemu ? A są jakieś inne ostrzeżenia ? Aby wykluczyć kwestię konfliktu zasobów - wyłącz w BIOSie kartę dźwiękową, i zobacz czy przerwy w pracy karty sieciowej będą nadal występowały.
PPM na Mój Komputer następnie polecenie "zarządzaj". W wyświetlonym oknie szukaj po lewej stronie "Podgląd zdarzeń" i tam wszystko powinno być. Szczególną opieką otocz ostrzeżenia i błędy...
PPM na Mój Komputer następnie polecenie "zarządzaj". W wyświetlonym oknie szukaj po lewej stronie "Podgląd zdarzeń" i tam wszystko powinno być. Szczególną opieką otocz ostrzeżenia i błędy...
W przypadku karty sieciowej w zakładce [b]Zarządzanie energią[/b] wszystko jest odchaczone. W przypadku karty dźwiękowej takiej zakładki [b]w ogóle nie ma[/b]. A jeżeli chodzi o ten [b]Podgląd Zdarzeń Systemowych[/b], to jak to uruchomić/znaleźć ?
Pozdrawiam.
A co na to Podgląd Zdarzeń Systemowych ? Jeśli ZUPEŁNIE NIC - to polecałbym sprawdzić ustawienia Oszczędzania Energii we właściwościach wymienionych urządzeń.
Strona 1 / 1