niekompatybilność Abby Finereader z XP

am skaner Mustek 1200 ED Plus pod systemem XP.Uźywam do skanowania programu Abby Finereader 6.0, który skanuje jedną stronę po czym wyskakuje komunikat: RPC–connection with ScanManager terminated abnormaly.
Próbowałma juź zainstalować łatką na skaner ze strony www.mustek.com.pl i z serweru ftp.mustek.com.pl. Tu imstalacja jest specyficzna bo dokonuje jej sie przy pomocy programu ściaganego z ich strony. Nie udało się. Podczas instalacji program domagała się jakiejś dyskietki (i to nie chodzi o sterowniki, bo mam je na płycie).
Drugi problem to brak moźliwości odinstalowania Abby Finereader. Podczas próby deinstalacji wyskakuje komunikat "Błąd krytyczny podczas instalacji"! Wię systuacja dość patowa.. pompcy!!

Odpowiedzi: 8

Mam skaner Be@rPaw 1200 CU i działa mi pod XP od początku tzn. od 3 lat.Uźywam sterowników b1200cuv13 oraz XPDriver.Są to pliki .exe więc naleźy ich uruchomić przed podłączeniem skanera do kompa.Następnie wskazujemy plik Ps1usd jako sterownik skanera w katalogu C:\windows\temp. Po tej operacji skaner działa prawidłowo. Jako OCR uzywam Fine Reader`a 7 i nie mam z nim problemów.Tak samo było z wersją 6.
Jezeli ktoś potrzebuje pliku XPdriver.exe to mogę podesłać.

Pozdrawiam janc1957
janc1957
Dodano
22.05.2005 22:28:54
To prosze spróbuj tak jak ja napisałem bo u mnie skutkuje i pewnie będzie dla ciebie szybciej w ten sposób zainstalowac niź instalowac 2 sterowniki :wink: I tak zresztą zaleca sam Mustek na swojej stronie... Bo własnie dokładny opis, sterownik i program fixwinxp zassałem z jego stronki...
adik154
Dodano
22.05.2005 13:45:52
adik154:
Prosze nie pisz głupot.

Uwierz źe chciał bym aby to była głupota bo troszkęsię namęczyłem z zainstalowaniem tego skanera. I jeszcze raz pozwole se zauwaźyć źe to są tylko dodatkowe biblioteki a nie kompletne sterowniki oczywiście mówię o skanerze BearPow 1200CU bo jak zauwaźyłeś skanerów z serii 1200 jest kilka rodzajów. A dla samej informacji dodam źe w firmie mamy trzy takie skanery pod XP i jakoś na kaźdym trzeba była robić to samo o czym pisałem wcześniej.
Pan i pastuch
Dodano
22.05.2005 12:52:23
Pan i pastuch:
Ze skanerami Musteka z serii 1200 jest pewien problem pod XP więc trza zainstalować stare stery te pod 98 i potem na nie nałoźyć te pod XP inaczej nie będzie działało bo to co jest na stronie pod XP to nie wygląda jak sterownik tylko łatka.

Prosze nie pisz głupot. Mam 1200 USB plus i jedyne co naleźy zrobić to uruchomić program fixwinxp (pobrałem ze strony Musteka) i wskazać programowi sterownik od Win 2k... I sterownik normalnie sie instaluje... Potem wchodzi sie jedynie w sprzęt i menadzer urządzeń, i bierze si eaktualizuj sterownik przy urządzeniu będącym skanerem. I wszystko śmiga.
adik154
Dodano
21.05.2005 15:05:19
Ze skanerami Musteka z serii 1200 jest pewien problem pod XP więc trza zainstalować stare stery te pod 98 i potem na nie nałoźyć te pod XP inaczej nie będzie działało bo to co jest na stronie pod XP to nie wygląda jak sterownik tylko łatka. A to co ci się dzieje z Abby to wygląda na źle zainstalowany sterownik ORC (do czytania teksty). Poprubuj pierwej zastosować to o czym piszę a jak nie da rady to z pod awaryjnym jak pisał El Nino. Osobiście mam 1200 CU USB i Abby F. R. 4.0 pod XP i wsio działa bez zastrzeźeń. Choć wnioskując po niemoźności wyinstalowania A.F.R to moźe właśnie w systemie jest coś skopane.
Pan i pastuch
Dodano
21.05.2005 14:31:33
Mam dokładnie ten sam skaner. Pod innymi wersjami Windowsa nie było problemów, pod XP chyba 2 godziny walczyłem źeby to "pudło" się obudziło. Korzystałem z programiku ze stronki producenta więc jest on na pewno dobry i robi co ma robić, fakt była mi potrzeba jeszcze płytka ze sterownikami (oryginalna) /potrzebny był jeden pliczek/, ale skaner ruszył.
A co do programu do programu FineReader ja urzywam wersji 7.0 Professional Edition i nie miałem i nie mam źadnych problemów :D
Boguś
Dodano
21.05.2005 13:35:00
Probowalas uninstall w awaryjnym ? A przywracanie systemu do momentu przed zainstalowaniem tego progamu ?
EL NINO
Dodano
17.05.2005 22:50:12
Moźe to wina programu, bo skanowanie czegokolwiek w winnych programach nie stanowi problemu. Podczas deinstalacji Abby Finereader 6.0 wyskakuje mi informacja "Błąd krytyczny podczas instalacji". Więc moźe pomóźcie mi odinstalować program to moźe jakoś pójdzie bo na razie to błędne koło
jadzia
Dodano
17.05.2005 21:33:24
jadzia
Dodano:
17.05.2005 19:40:05
Komentarzy:
8
Strona 1 / 1