Niebieski ekran i błędy - pomocy
Ostatnio moja płyta główna wróciła z serwisu po nieudanej aktualizacji jej BIOSu, komputer został ponownie złożony, doinstalowałem kilka programów i niestety zaczęły pojawiać się dziwne niebieskie ekrany z błędami i muszę resetować komputer. Błędy są chyba różne... ten który ostatnio odpisałem i zrobiłem mu zdjęcie to:
PAGE_FAULT_IN_NONPAGED_AREA
STOP
0x00000050 ( 0x811D37B2, 0x00000008, 0x811D37B2, 0x00000000)
Wiecie może co to powoduje i jak temu zaradzić?
Czy muszę po prostu przeinstalować system?
Niżej przedstawiam foto z ostatniego ekranu błędu.
Bardzo proszę Was o pomoc :-(
[url]http://www.fotosik.pl/pokaz_obrazek/pelny/10debd9fb34aaaef.html[/url]
POZDRAWIAM
Oto lista moich błędów z wcześniejszych niebieskich ekranów (odczytane z WinDbg) - razem było ich 4:
1. Plik dump
Unable to load image ntoskrnl.exe, Win32 error 0n2
*** WARNING: Unable to verify timestamp for ntoskrnl.exe
*** ERROR: Module load completed but symbols could not be loaded for ntoskrnl.exe
*** ERROR: Module load completed but symbols could not be loaded for ntoskrnl.exe
Loading Kernel Symbols
Unable to load image win32k.sys, Win32 error 0n2
*** WARNING: Unable to verify timestamp for win32k.sys
*** ERROR: Module load completed but symbols could not be loaded for win32k.sys
Bugcheck Analysis
BugCheck 1000008E, {c0000005, bf802ff8, b71fec10, 0}
*** WARNING: Unable to verify timestamp for rdbss.sys
2. Plik dump
Unable to load image win32k.sys, Win32 error 0n2
*** WARNING: Unable to verify timestamp for win32k.sys
Bugcheck Analysis:
BugCheck 1000008E, {c0000005, bf802ff8, b71fec10, 0}
*** WARNING: Unable to verify timestamp for rdbss.sys
Co o tym myślicie?
Przed chwilą miałem błąd:
DRIVER_IRQL_NOT_LESS_OR_EQUAL
A w pliku dump jest:
Bugcheck Analysis:
BugCheck 100000D1, {80, 2, 8, 80}
Probably caused by : cmdhlp.sys ( cmdhlp+1d56 )
Kompletnie tego nie rozumiem... za każdym razem są inne błędy i dotyczą czego innego. Jedynym wyjściem reinstalacja systemu czy to raczej problem z hardwarem?
Odpowiedzi: 4
Log ze zrzutu podpowiada że winowajcą może być cmdhlp.sys, czyli jak wskazuje Google - helper Firewalla Comodo. Wywalić/Naprawić/Uaktualnić, wedle uznania.
Moja rada:
Posprawdzaj czy wszystko jest dobrze wpięte, ewentualnie wypnij i wepnij z powrotem wszystkie komponenty. Z doświadczenia wiem, że panowie serwisanci raczej nie lubią się cackać z komputerami i robią je na szybko, czasem nawet nie testując działania.
A może przy aktualizacji Biosu jednak coś się na płycie uszkodziło? Znam przypadek, w którym po aktualizacji Biosu płyta się uszkodziła. Dlaczego? Kolega pomylił się w modelu płyty o cyfrę. Płyta jednak była z Dual Biosem... ale przepięcie zworki nic nie dało. Płyta umarła.
Widzę, że muszę na żarty bardziej uważać. Jednym słowem: doprowadziłeś mnie do porządku.
Nie będę komentował, bo ręce opadają, a dzisiaj święto. Jest coś takiego jak Google. Ale niech Ci.. To jeden z pierwszych adresów: http://support.microsoft.com/kb/329293/pl. Jak nie pomoże to to jest drugi: www.google.pl, a jak już i to nie pomoże, to chyba już tylko kula w łeb....
-
[quote=Ucho]a jak już i to nie pomoże, to chyba już tylko kula w łeb....[/quote] Nie bądź taki hop, bo i ten ekspert nie pomoże jak będę klikać w bana.
Strona 1 / 1