Siema.
Mam probem z filmami, a mianowicie:
Gdy właczam jakiś film wyskakuje mi Niebieski ekran(błąd jakiś i sie komp resetuje) ten ekran pokazuje sie tylko gdy właczam jakiś film...
Dodam ze format nic nie dał bo robiłem jakiś czas było ok ale znów sie on pokazuje:/
Mam:
windows xp sp2
NVIDIA GeForce 8600 GTS
intel core duo cpu E 4500 2.20GHz, 2x1GB Ram
Odpowiedzi: 20
Na wstępie pytanie: ktoś tu pisał coś o częstotliwościach ? Nie przypominam sobie ... i wątpię bym sam pomylił Volty z MHz.
Do rzeczy zaś: mas zrobić tak, jak ci napiszę. Jak coś pomylisz .... to twój problem i twój sprzęt.
W menu Advanced wchodzisz w Jumperfree Configuration i przełączasz AI Tuning z Auto na Manual (możesz też zmienić na AI N.O.S. ale inteligencja tego 'inteligentnego' rozwiązania nie wykracza poza inteligencję mrówki ... )
Następnie upewniasz się czy masz wszystko ustawione tak jak podaję poniżej:
CPU Frequency [[b]200[/b]]
DRAM Frequency [[b]800[/b]]
PCI Express Frequency [Auto]
PCI Clock Synchronization Mode [Auto]
Spread Spectrum [Auto]
[b]Memory Voltage[/b] [[b]1,8V[/b]] (zgodnie z tym co podaje producent http://www.corsair.com/products/xms2/default.aspx i ufając że podałeś prawidłowe dane posiadanych pamięci - jeśli zmiana z auto na wymuszone napięcie nie pomoże podnoś te wartości do góry, ale nie przekraczaj podanego przez Ucho 1,9V)
CPU VCore Voltage [Auto]
FSB Termination Voltage [Auto]
NB VCore [Auto]
SB Vvore (SATA,PCIE) [Auto]
ICH Chipset Voltage [Auto]
ale ja tam mam takie coś do wyboru: Auto, DDR2 533MHz, DDR2 667MHz, DDR2 800MHz
Dla podpowiedzi powiem: standard dla DDR3 to 1,5 V - co oznacza że musisz wymusić takie napięcie - jak podaje producent (czy jak już ci to podpowiedział Ucho). A ustawienie w biosie "auto" nie musi oznaczać że BIOS sam wszystko pięknie ustawi, bo ... nie chce mi się dalej tłumaczyć dlaczego więc przyjmij że mam rację.
Specyfikacja podaje 1,9 V, ale sprawdź ...
No to masz źle ustawioną.
No to tam mam ustawioną "Auto"
Taka - jaką w specyfikacji podaje producent pamięci.
Rozdział 4.4.1 manuala płyty (Advanced menu>Memory voltage
nic nie dało odłączenie klawiatury...
pamięć tez sprawdzałem (włączyłem kompa na jednej ddr a później na drugiej) nic to nie dało a nie możliwe ze zjeb*** sie dwie...
@tom9333 - a napięcia dla Korsarzy masz ustawione prawidłowo w biosie ?
@F---40 - skoro wymieniłeś kompa, a jedyną stałą w/g ciebie jest "uwalony system" - to racz zwrócić uwagę na pozostałe zmienne: "grach , aplikacjach , nawet przy starcie systemu". Z doświadczenia zaś powiem tylko że BSOD zazwyczaj jednak wiąże się ze złą konfiguracją hardware (lub jego uszkodzeniem lub po prostu niekompatybilnością). Tyle co z fusów wyczytać można.
Nie chciał bym się czepiać, ale czy nie można by odwracać zdjęć - przed wstawieniem na forum?
Nie chce mi się machać monitorem jak flagą...
Czyżby klawiatura padała ? Podłącz inną i zobacz. Byłoby to miłe ( i tanie :mryellow: ) Przynajmniej odepnij ją i podłącz jeszcze raz porządnie.
z pamięcią pobawie sie innym razem
a tu masz ten blad
[img]http://img205.imageshack.us/img205/3475/444z.jpg[/img]
No to zasilacz mamy z głowy, powinien być OK (chyba, że nie wyrabia przy obciążeniu, ale to potem). Teraz test pamięci np. programem Memtest. Ściągnij, nagraj na dyskietkę i odpal z niej kompa (jeżeli masz napęd FDD). Z płyty też można. Inaczej wyjmij jeden moduł pamięci i sprawdź czy wywala. Potem podmień moduły i też sprawdź (nastaw film :mryellow: ). Tylko kompa wyłącz przy wyjmowaniu modułów :lol: . Napisz jak poszło.
PS PPM na Mój komputer>Zarządzaj>Podgląd zdarzeń> pooglądać wyświetlone błędy w System i ew. Aplikacje. Po kliknięciu 2x na błąd wyświetli szczegóły. Zapodać szczegóły na forum.
od razu ci podam :)
Komputer:
Typ komputera Wieloprocesorowy komputer PC z interfejsem ACPI
System operacyjny Microsoft Windows XP Professional
Dodatek service pack systemu operacyjnego Dodatek Service Pack 2
Internet Explorer 6.0.2900.2180 (IE 6.0 SP2)
DirectX 4.09.00.0904 (DirectX 9.0c)
Płyta główna:
Typ procesora DualCore Intel Core 2 Duo E4500, 2200 MHz (11 x 200)
Nazwa płyty głównej Asus P5B (3 PCI, 3 PCI-E x1, 1 PCI-E x16, 4 DDR2 DIMM, Audio, Gigabit LAN)
Mikroukład płyty głównej Intel Broadwater P965
Pamięć fizyczna 2048 MB (DDR2-800 DDR2 SDRAM)
DIMM1: Corsair XMS2 CM2X1024-6400 1 GB DDR2-800 DDR2 SDRAM (5-5-5-18 @ 400 MHz) (4-4-4-13 @ 270 MHz)
DIMM3: Corsair XMS2 CM2X1024-6400 1 GB DDR2-800 DDR2 SDRAM (5-5-5-18 @ 400 MHz) (4-4-4-13 @ 270 MHz)
Ekran:
Karta wideo NVIDIA GeForce 8600 GTS (256 MB)
Akcelerator 3D nVIDIA GeForce 8600 GTS
Monitor Samtron 76E/77E [17" CRT] (HJFTA01294)
Multimedia:
Karta dźwiękowa Analog Devices AD1988A @ Intel 82801HB ICH8 - High Definition Audio Controller [B-0]
[ Kontroler pamięci ]
Właściwości kontrolera pamięci:
Metoda detekcji błędów Brak
Korekcja błędów Brak
Obsługiwane przeploty pamięci 1-Way
Bieżący przeplot pamięci 1-Way
Obsługiwane typy pamięci DIMM, SDRAM
Obsługiwane napięcia pamięci 3.3V
Największy rozmiar modułu pamięci 2048 MB
Liczba gniazd pamięci 4
Właściwości czujnika:
Typ czujnika Winbond W83627DHG (ISA 290h)
Typ czujnika procesora graficznego Diode (NV-Diode)
Nazwa płyty głównej Asus P5B Series
Stwierdzono otwieranie obudowy Nie
Temperatury:
Płyta główna 38 °C (100 °F)
Procesor 36 °C (97 °F)
Procesor nr 1 / rdzeń nr 1 35 °C (95 °F)
Procesor nr 1 / rdzeń nr 2 34 °C (93 °F)
GPU Diode 46 °C (115 °F)
Wentylatory:
Procesor 2083 RPM
Procesor graficzny 30%
Wartości napięć:
Napięcie rdzenia procesora 1.18 V
+3.3 V 3.30 V
+5 V 5.04 V
+12 V 12.09 V
+5 V podczas wstrzymania pracy 4.99 V
Debug Info F FF A2 FF / FF FF
Debug Info T 38 36 127 / 255
Debug Info V 94 E5 CE CE 12 C5 10 (03)
Debug Info I C1 A023
[u][b]tom9333[/b][/u] masz tu linka opisującego procedurę. Poczytaj i zastosuj się do rad. IMO nie wgrywaj najnowszych sterów tylko zacznij od sprawdzania sprzętu.
http://www.idg.pl/porada/86305/Niebieski.ekran.z.bledem.0x0A.0x0000000A.co.on.oznacza.html
[u][b]F---40[/b][/u] najpierw podaj numer błędu i zobaczymy czy to to samo, czy tylko ekranik podobny. Jak Ci napisał Xan, to pewnikiem sprawa sprzętowa, a jak jeszcze z parę razy walniesz formata to i sprzętowo Ci się wyjaśni dodatkowo na jakieś 300 zeta :mryellow:
[b]PS Uwaga do obu Panów[/b]: na początek wgrajcie program Everest, odczytajcie napięcia zasilaczy i zapodajcie nam na forum. Przynajmniej jeden komponet sprzętowy od razu wyjaśnimy.
Dokładnie to takie coś
[img]http://img522.imageshack.us/img522/769/abcd0001j.jpg[/img]
Jeszcze dodam ze po uruchomieniu kompa właczam film to jest ok gdy chce przełączyć na jakiś inny to w tedy wyskakuje mi ten błąd
witam
mam ten sam problem i nie mogę się z nim uporać
mianowicie komp wali bs nie zależnie od tego co robię przy grach , aplikacjach , nawet przy starcie systemu
podstawiałem wszystkie nowe podzespoły , zrobiłem trzy formaty i dalej to samo .
jedyne co przychodzi mi do głowy - problem z systemem nie mam jednak pewności
ma ktoś jakiś pomysł jak to rozwiązać ?
TO jeszcze opisz dokładnie ten jakiś "błąd" (jeżeli się przewija za szybko - to we właściwościach komputera odznacz opcję automatycznego rozruchu po wystąpieniu błędu). Możesz też zajrzeć do Podglądu Zdarzeń Systemowych.