Nie wykrywa dysku przy instalacji...

Wiem że ten temat był już poruszany wiele razy, nie tylko na tym forum... ale nigdzie nie znalazłem jeszcze konkretnej odpowiedzi (tak używałem opcji szukaj).

Chce zainstalować win xp pro, czytałem już trochę o  Sata, raid, ata itp.. ale dalej nie jestem dobry w tym temacie...

Mój sprzęt to płyta Gigabyte ga-7vt600 1394 a dysk to Western digital (WD800) [80gb]... i problem tkwi w tym że nie wykrywa mi go przy instalacji, posiadam CD od płyty głównej w której najprawdopodobniej są te potrzebne sterowniki, próboje po kolei wszystkie i dalej nic... żaden nie robi tego co powinien... chyba nie wiem który to jest konkretnie.. a może wymagany jest jakiś inny... 

Podam listę tych sterowników może ktoś będzie wiedział dokładniej który to jest, albo może ktoś wie jak mogę sobie poradzić z tym problemem.. Naprawdę zależy mi na tym bardzo i muszę to zrobić jak najszybciej.. dlatego proszę o POMOC...

Sterowniki (bootDrv):

• IIA_RAID
  • GIGARAID
  • Sil
  • SilRAID
  • SCSI
  • Promise 20276 ATA
  • Promise 20276 RAID
  • Promise 20265 ATA
  • Promise 20265 ATA (XP)
  • Promise 20265 RAID
  • Promise 20265 RAID (XP)
  • VIA 8237 Series ATA

Bardzo proszę o pomoc....

Pozdrawiam,

KaPee. 

Odpowiedzi: 3

Wszystko masz napisaneSmile

Sprawdz jaki masz dysk ATA czy SATA . Jezeli SATA to nie wciskaj tego F6 przy instalacji i zobacz czy pojdzie (nie okresliles konkretnie czy to zrobiles czy nie) - raczej powinien pojsc dalej - robilem to pare razy i wszystko sie instalowalo bez problemu!!Posprawdzaj zworki - czasami takie male drobiazgi sa przyczyna najwiekszych problemow.Instalacja sterownika jest potrzebna do dzialania w trybie raid - musisz miec 2 dyski !!Ale z tego co piszesz to masz na pewno jeden dysk wiec nie powinno byc problemow!!Troche cierpliwosciStick out tongue

Odpisz tylko co z ta instalacja bo sam jestem ciekaw 

fanatico
Dodano
07.11.2006 20:45:08
  • kapee 07.11.2006 21:34:56

<p>Znalazłem już odpowiedź, nie działały żadne prawidłowe drivery... dopiero zassałem od innego modelu płyty głównej i nie wiem czy odpaliło... sam się zdziwiłem.. wszystko już elegancko gra... już wiem czemuy zawsze były takie problemy.. ale nie rozumiem :)</p><p>Temat można zamknąć,</p><p>Pozdrawiam.&nbsp;</p>

@kapee wyłacz RAID w BIOSie i zacznie wykrywać .Jak masz BIOS dla tej MOBO ?, jesli F5 to zmień na F7
Seeker
Dodano
07.11.2006 15:48:46
  • gracol 07.11.2006 20:08:37

Po prostu podczas instalacji systemu (w początkowej jego fazie), kiedy na dole pojawią się komunikaty o zewnętrznych sterownikach raid wciśnij F6, a potem podaj na dyskietce sterowniki (z tego co napisałeś wnioskuję, że będą to sillicony) i to wszystko.<br>

Czy BIOS wykrywa dysk?

jak masz jeden dysk to nie rób raidu - do raidu trzeba miec min. 2 dyski fizyczne. 

voytas
Dodano
06.11.2006 19:06:19
  • kapee 06.11.2006 19:25:52

<p>Jak sprawdzić czy wykrywa ?? Próbowałem fdiskiem i tam widać dyski... usuwałem i robiłem od nowa i nic nie dało... tylko chyba przy xp nie widać tego... nie wiem o co chodzi z tym raidem więc nie jestem w stanie nic powiedzieć.. jestem zielony w tym temacie... Od nowości normalnie działał, kiedyś też nie umiałem sobie z tym poradzić ale był jeszcze wtedy na gwarancji to oddałem do serwisu i wszystko działało, do pierwszego formatu teraz... ale już niestety nie mam gwarancji więc muszę sobie z tym jakoś poradzić...</p><p>jak coś to zostawiam swoje gg:1771271 (niewidoczny)</p><p>Pozdro.&nbsp;</p>

• voytas 07.11.2006 00:19:59

<p>w BIOSie powinna byc zakładka, gdzie widać jakie urządzenia tylu HDD, CDROM masz podłączone, jesli jest tam twoj dysk to przynajmniej na tym poziomie jest OK. jeśli przy instalacji program instalacyjny nic nie wykrywa to sprawa ciekawa. </p><p>Może masz dwa dyski? wtedy RAID jest możliwy.</p><p>Masz dysk SATA czy ATA?&nbsp;</p>

• kapee 07.11.2006 09:28:55

Mam tylko jeden dysk 80 GB, nie wiem czy sata czy ata... czym się różni.. ?<br>

• Anathema 07.11.2006 14:34:16

Generalnie poznasz po innym kablu łączącym go z kontrolerem na płycie. Zwykła taśma ATA jest szeroka (starszy sposób), a SATA jest cieńsza.

kapee
Dodano:
06.11.2006 18:46:19
Komentarzy:
3
Strona 1 / 1