Nie widzi dysku

Witam, mam problem z nowym dyskiem. W biosie go widać, w Debianie też,a w Windowsie XP nie. diskmgmt.msc widzi to tak: http://img521.imageshack.us/img521/6948/dyskuq8.jpg Chodzi o ten drugi dysk, oznaczony na zrzucie jako Dysk 1. Dlaczego ta partycja o etykiecie Dominik nie ma przyporządkowanej litery dysku i nie jest widoczna w systemie (pozostała część tego dysku jest na systemie plików ext3 i są tam już dane)? Co poradzicie? Pozdrawiam

Odpowiedzi: 2

A pod ppm nie można litery ustawić ? Pytanie dlaczego system sam jej nie przypisął pozostanie bez odpowiedzi - nie ma reguł w tym zakresie.
Rebe
Dodano
26.08.2007 20:52:38
Gdzieś w archiwum leży podawany przez gusioa ( a może już anonima ) program umożliwiający "montowanie" dysków/ partycji linuksowych w Windowsie. Nowy dysk, a dysk z systemem plików obcym Windowskwi to nei są synonimy. Na nowym nie ma nie tylko systemu plików, ale i partycji. PS. Z punktu widzenia windowsa ten nowy dysk jest o kant potłuc, póki więc nie określisz czy dane na nim są Ci potrzebne czy nie masz do wyboru - zdjęcie partycji i i ch ponowne ząłożenie lub skorzystanie z tego o czym w zdaniu pierwszym.
Rebe
Dodano
26.08.2007 14:23:04
  • Demonaz 26.08.2007 18:51:43

[quote=Rebe]Gdzieś w archiwum leży podawany przez gusioa ( a może już anonima ) program umożliwiający "montowanie" dysków/ partycji linuksowych w Windowsie.[/quote] Nie chodzi mi o zamontowanie tej partycji ext3, tylko o tą oznaczoną jako Dominik [quote=Rebe]Nowy dysk, a dysk z systemem plików obcym Windowskwi to nei są synonimy. Na nowym nie ma nie tylko systemu plików, ale i partycji.[/quote] Czepiasz się. Pisząc 'nowy' miałem na myśli kolejny dysk twardzy w tym kompie. [quote=Rebe]PS. Z punktu widzenia windowsa ten nowy dysk jest o kant potłuc, póki więc nie określisz czy dane na nim są Ci potrzebne czy nie masz do wyboru - zdjęcie partycji i i ch ponowne ząłożenie lub skorzystanie z tego o czym w zdaniu pierwszym.[/quote] Dane na partycji ext3 są mi potrzebne i nie chcę jej ruszać. Muszę tylko jakoś sprawić by Windows zobaczył partycje Dominik. Dlaczego on jej nie widzi, przecież jest tam fat32?

Demonaz
Dodano:
26.08.2007 13:41:05
Komentarzy:
2
Strona 1 / 1