nie widzi dysku na nowym kompie

witam..problem pewno banalny–dla mnie dramat..kupiłam nowy komputer i nie moge zainstalowac win xp, bo nie widzi dysku..po nacisnięciu f6 i włoźeniu jedynej dyskietki jaką dostałam (SATA driver disk) wyskakuje pare opcji..wybrałam na początek :VIA serial ata RAID for windows xp(?) i instalka "poszła" dalej, podzieliłem na partycje, zacząlem formatowac, jak sformatowało – restart i znowu to samo...nie ma dysku i koniec...i wybrałam znowu to samo...tym razem rzucił się, źe sys juź jest..ale nie 'odpalił' się do 'graficznego' instalowania...więc znowu sformatowałam i znowu restart..i znowu to samo, tylko, źe tym razem juź nie odczytuje dyskietki i wypluwa, źe jest uszkodzona(???)...dysk podpięty prawidłowo. proszę o pomoc..czy to faktycznie wina dyskietki??? przecieź na początku 'poszła', a i tak dysku nie znalazło..
płyta: Abit KV7V
proc: AMD Sempron 2400 soc A OEM
graf: Abit Radon 9250–128CDT
dysk(grrr!): Maxtor 80GB/8MB/7200/SATA–150

uprzejmie proszę o szybką pomoc..i najprościej jak się da..

Odpowiedzi: 6

brtx:

Ma sobie kupic dysk IDE ? Sa jakies przelotki ATA<>SATA ? Poza tym to nie jest chyba dobre rozwiazanie tego problemu :/

No... nie jest – nie wiem dlaczego mniemałem źe ma jakiś drugi "stary" dysk :oops:
Seeker
Dodano
06.10.2005 15:25:42
Seeker:
jagooodadaj sobie póki co spokój z tym SATA , zamontuj taśmę szeroką IDE, podłącz dysk pod IDE1 , zrób bootowanie w BIOSie z CDROMU, włóź płytkę z XP do napędu, usuń partycję , załóź ponownie, sformatuj i zainstaluj.

:shock:

Ma sobie kupic dysk IDE ? Sa jakies przelotki ATA<>SATA ? Poza tym to nie jest chyba dobre rozwiazanie tego problemu :/

jadoooda:
Powtorz cala procedure instalowania systemu. Bo "brak NDLTR" oznacza ze nie ma systemu na partycji systemowej, aczkolwiek jest ona sformatowana do NTFS :)
brtx
Dodano
06.10.2005 01:07:13
jagooodadaj sobie póki co spokój z tym SATA , zamontuj taśmę szeroką IDE, podłącz dysk pod IDE1 , zrób bootowanie w BIOSie z CDROMU, włóź płytkę z XP do napędu, usuń partycję , załóź ponownie, sformatuj i zainstaluj.
Seeker
Dodano
05.10.2005 23:46:58
..po reboocie w ogóle nie ma komunikatu o nacisnieciu klawisza..w biosie auto od początku..z tą dyskietką to niedopowiedziałam, źe po sformatowaniu i restarcie wyskakuje 'brak pliku NDLTR' – mozecie mi wyjasnic co to za plik??.. bo potem prosi o magiczne ctrl+alt+delete.........
jagoooda
Dodano
05.10.2005 17:10:48
Nie wiem czy dobrze mi sie wydaje ale:
Po pierwszym reboocie kiedy pojawi sie komunikat:
"Dowolny klawisz spowoduje uruchomienie z CD..."
Nie naciskaj nic, po wczesniejszym przegraniu na dysk plikow systemowych, instalacja musi isc z HDD.

A dyskietke zrob nowa :)
brtx
Dodano
05.10.2005 16:32:51
Nalezaloby zaczac od ustawien biosu.
Sprawdz jakie sa ustawienia wykrywania dysku.
Wybierz opcje auto i zobacz czy pojdzie.
Mozesz tez sprobowac zaladowac ustawienia domyslne.
Rozumiem ze formatowanie odbywa sie przez insatlatora xp?
sebpop
Dodano
05.10.2005 15:58:35
jagoooda
Dodano:
05.10.2005 03:00:41
Komentarzy:
6
Strona 1 / 1