Nie uruchamia się WinXP z SP2 a z SP1 działa bez problemu

Witam. Korzystałem z szukajki, ale nic nie znalazłem. Możliwe, że źle to robiłem ale nie wiedziałem jak inaczej się do tego zabrać. Mam taki problem: Posiadam oryginalnego Windows XP Home Edition na płytce z ServicePack2, a na kompie zainstalowany jest XP Pro z SP1. Kiedy próbowałem przeinstalować system, stało się tak: -Standardowo - Ghost -> kopia na w razie "w" -Restart kompa z płytką za XP Home SP2 -Boot z CD, usunięcie partycji systemowej, utworzenie jej na nowo, wskazanie jej pod instalację nowego systemu -Pełne formatowanie, sprawdzanie dysków, kopiowanie plików instalacyjnych, restart kompa -Pytanie o rozruch (oczywiście zostawiłem z HDD), wyświetlenie się logo Windows z paskiem ładowania systemu, pasek przebiega ok. 1,5 raza i....... nic! :wtf: Wiesza się! Ktoś mi zasugerował żeby przełożyć RAM do drugiego slotu, kto inny żeby drugi dysk na czas instalacji odpiąć, jeszcze ktoś, że może być płyta główna uszkodzona albo jakiś konflikt sprzętowy. Sam sobie często jakoś radzę z problemami (najczęściej metodą prób i błędów) ale tym razem nawet nie wiem "o co kaman". Jestem dość zielony w tych tematach. Jeśli ktoś miał podobny problem albo ma pomysł co to może być to proszę o pomoc za którą z góry dziękuję.

Odpowiedzi: 20

Dyski przeskanowane MKS OnLine, kosz opróżniony, F-Secure 2007 aktualizuje się automatycznie. Strasznie uciążliwe jest to mulenie bo czasem komp chodzi ja Atari. Najczęściej zdarza się to podczas otwierania folderów albo podczas odpalania jakichś aplikacji.
elTrollo
Dodano
27.08.2008 10:15:53
Aplikacja oczywiście uaktualniona do najnowszej wersji? Nie masz przypadkiem wielu śmieci umieszczonych w koszu? System czyściutki od wszelkiego robactwa?
Bobi
Dodano
26.08.2008 14:45:18
Ale jak zwykle... jak się nie odwrócisz du... zawsze z tyłu! Udało mi się zainstalować SP3, ale teraz mam problem z F-Secure 2007. A konkretnie z procesem fssm32.exe. Blokuje CPU na jakieś 10 - 20%, zajmuje dość dużo RAM-u i strasznie muli kompa. Na Googlach znalazłem, że jest więcej użytkowników z takim problemem i nie wiedzą jak sobie z tym poradzić. Wydaje mi się, że ma to bezpośredni związek z SP2, SP3 lub ich składnikami, bo wcześniej, przez jakieś osiem miesięcy chodził jak przecinak. Chciałem skorzystać z centrum pomocy technicznej F-Secure, ale oni tam pytają czy ja "speak english" lub wiele innych "language-ów" ale niestety nie gadają po polsku. Szkoda mi z niego teraz rezygnować bo licencje mam jeszcze na cztery miesiące, a zapłaciłem za niego 100,- Znacie może ten temat?
elTrollo
Dodano
26.08.2008 09:39:29
Nie do końca. SP3 wymaga do instalacji SP1
Żółty
Dodano
26.08.2008 00:20:42
SP3 zawiera w sobie SP1 i SP2 dlatego nieważne z jaką wersją systemu zintegrujesz. Masz racje, że znacznych zmian w SP3 nie zauważysz ale te z SP2 są. Ja myślę że program nLite jest na tyle prosty ze każdy może sobie zintegrować SP i dowolne poprawki z płyta i wypalić
Devil Peter
Dodano
26.08.2008 00:09:41
Po pierwsze faktycznie, dawno nie korzystałem z żadnego forum i zapomniałem o "edytuj". Zrobiłem tak: Chciałem zainstalować tego Home-a, ale do tego musiałbym albo aktualizować BIOS albo pewnie płytę główna zmienić. Są pewnie jeszcze jakieś sposoby na obejście problemu ale jak sam widzisz wyglądało by to tak, że pewnie między każdym posunięciem, a następnym krokiem pisałbym posta czy aby na pewno dobrze to zrobiłem a przecież forum to nie koncert życzeń. Zresztą znienawidziłbyś mnie na zawsze... :mryellow: W związku z powyższym najpierw zainstalowałem sobie tą aktualizację krytyczną, którą mi wskazałeś wcześniej, potem ściągnąłem SP3 z działu "PLIKI", zainstalowałem w takiej kolejności i teraz piszę tego posta jako użytkownik Windows XP Professional SP3 :d/ Nie mniej jednak bez Twojej pomocy nie zrobiłbym tego nigdy bo znajomi mi mówili że to jest nie tak, albo tamto, ale żaden nie udzielił konkretnej informacji jak z tego wybrnąć. Oczywiście wielki szacun dla kolegi [u][b]Bobi[/b][/u] za sugestie =d> A tak na marginesie, SP3 wprowadza jakieś istotne zmiany zauważalne dla zwykłego zjadacza chleba, bo spotkałem się z opinią, że o ile SP2 był rewolucyjnym dodatkiem, to SP3 jakoś jest mniej widoczny w systemie? Wiem, powinienem przeczytać opis dodatku SP3 i naprawdę próbowałem, ale zrozumiałem tylko treść nagłówka... reszta - fachowy "bełkot". Tak czy inaczej wielkie thnx dla ciebie Żółty i pozdrawiam serdecznie. elTrollo Katowice
elTrollo
Dodano
25.08.2008 19:21:58
Nie pisz posta pod postem - przysk edytuj działa ;) A wracając do meritum. Spróbować możesz integracji SP3 z Windowsem Home SP2 - bo mi z kontekstu wychodzi, że to ma być system docelowy na tej maszynie. Gdyby sie nie powiodło - tzn po integracji instalacja takiego XP Home SP3 zakończyłaby się niepowodzeniem to stracisz płytkę, na której nagrasz instalkę, czas i zabawę trzeba będzie przeprowadzać inaczej. Ale tak czy inaczej - jeżeli Home ma być na tym sprzęcie docelowo to bez cudowania się nie obejdzie. Jaki system ma tam wylądować ??
Żółty
Dodano
25.08.2008 18:20:07
Aha, zapomniałem. Pewnie się teraz wygłupię ale nie jestem pewny czegoś: Czy jak SP1 zaktualizuje SP3 to nie będzie problemu że nie było wcześniej SP2?
elTrollo
Dodano
25.08.2008 17:14:00
Ale do tego skojarzenia mam użyć tego XP PRO z SP1 który u mnie działa jak należy, czy mam to zrobić z tym Home Edition z SP2 który się wiesza? Tak czy inaczej nurtuje mnie kwestia tej aktualizacji krytycznej. Kiedy, gdzie i jak ją skojarzyć z tym systemem żeby się nie wieszał po ponownym uruchomieniu kompa?
elTrollo
Dodano
25.08.2008 17:11:16
Mam wątpliwości czy cos ten bios pomoże. Nawet jego "release date" jest wcześniejszy niż "data biosu systemowego" Może jednak zrobić tak jak Bobi pisze ?? Tzn integracja SP3 z instalką i z takiej instalki spróbować postawić system. Integracje łatwo możesz zrobić - chocby programikiem Autostreamer (pokazujesz płytkę z instalką, pokazujesz SP, pokazujesz gdzie ma się zapisac obraz płyty wynikowej w formacie iso i to wszystko w zasadzie - pozostaje wypalenie płyty z uzyskanego w ten sposób obrazu iso)
Żółty
Dodano
25.08.2008 16:47:06
Dziecko usypiałem i... sam sie kimnąłem... :) [u]PŁYTA GŁÓWNA[/u] Właściwości płyty głównej ID płyty głównej 06/15/2004-I865-ITE8712-6A79AF0DC-00 Nazwa płyty głównej FIC P4M-865G Max Właściwości magistrali FSB Typ magistrali Intel NetBurst Szerokość magistrali 64-bitowy(a) Rzeczywista częstotliwość taktowania 200 MHz (QDR) Efektywna częstotliwość taktowania 800 MHz Przepustowość 6400 MB/sek Właściwości magistrali pamięci Typ magistrali DDR SDRAM Szerokość magistrali 64-bitowy(a) Rzeczywista częstotliwość taktowania 160 MHz (DDR) Efektywna częstotliwość taktowania 320 MHz Przepustowość 2560 MB/sek Właściwości magistrali mikroukładu płyty głównej Typ magistrali Intel Hub Interface Szerokość magistrali 8-bitowy(a) Rzeczywista częstotliwość taktowania 67 MHz (QDR) Efektywna częstotliwość taktowania 267 MHz Przepustowość 267 MB/sek Informacje fizyczne płyty głównej Liczba gniazd procesora 1 Socket 478 Liczba gniazd rozszerzeń 3 PCI, 1 AGP Liczba gniazd pamięci 2 DDR DIMM Urządzenia zintegrowane z płytą główną Audio, Video, LAN, IEEE-1394 Współczynnik postaci Micro ATX Rozmiar płyty głównej 230 mm x 240 mm Mikroukład płyty głównej i865G Dodatkowe własności NOVUS Producent płyty głównej Nazwa firmy First International Computer, Inc. Informacje o produkcie http://www.fic.com.tw/product/motherboard Uaktualnienie BIOS'u http://www.fic.com.tw/support/motherboard/motherboard_all.aspx [u]BIOS[/u] Właściwości BIOS'u Typ BIOS'u Award Typ BIOS'u Award Phoenix - AwardBIOS v6.00PG Informacja z BIOS'u Award VMP IFG427M * FIC VL35 Data BIOS'u systemowego 06/15/04 Data BIOS'u wideo 07/22/04 Producent BIOS'u Nazwa firmy Phoenix Technologies Ltd. Informacje o produkcie http://www.phoenix.com/en/products/default.htm Uaktualnienia BIOS'u http://www.esupport.com/biosagent/index.cfm?refererid=40 Problemy i Sugestie Sugestia Are you looking for a BIOS Upgrade? Contact eSupport Today! Sugestia BIOS systemu jest starszy niż dwa lata. Uaktualnij go jeżeli trzeba. Sugestia BIOS wideo jest starszy niż dwa lata. Uaktualnij go jeżeli trzeba. [u]NOWY BIOS[/u] (zawartość pliku tekstowego w katalogu z BIOS-em) Model P4-865G MAX PCB 1.2 BIOS Maker AWARD Version IFG43 Released 2004/1/9 Flash flash824c.exe Fixes Initial release version Notes : Added support PRESCOTT CPU I jak? Jest to to Twoim zdaniem? Faktycznie, pomyliłem się wyżej, nie DOS-a tylko BIOS-a... :)
elTrollo
Dodano
25.08.2008 16:31:12
Napisz na wszelki wypadek co to za płyta głowna i jakiego biosa pobrałes - nie chcę Cie mieć na sumieniu :D PS Do aktualizacji [b]dosa[/b] ?? :P
Żółty
Dodano
25.08.2008 14:49:54
Do aktualizacji dosa jest mi potrzebna dyskietka sformatowana jako dyskietka startowa MS-DOS a na niej BIOS i ten program do instalacji, tak? Mam nadzieję że pobrałem dobrego BIOS-a bo pewnie jak to nie ten to kaplica. Poczekam jeszcze chwile na jakąś odpowiedz bo później możliwe że będę musiał udać się do kafejki żeby z neta skorzystać :)
elTrollo
Dodano
25.08.2008 14:46:32
A może by tak zaszaleć i zainstalować od razu SP3?
Bobi
Dodano
25.08.2008 13:15:04
Aktualizacja biosu to nic strasznego. A i kiedys musi być ten pierwszy raz :D Sprawdź co to za płyty główna - jakim Everestem jak juz wspomniałem - poszukamy biosu. A w temacie aktualizacji - [url]http://www.bios.pl/index.php?9a049.8be430-695457.0/1.1.1/0.0.0[/url] http://www.opoka.org.pl/varia/internet/bios.html Rzecz jasna instalacja aktualizacji a potem format nie zaprowadzi do niczego lepszego niż teraz masz. Może (nie wiem - nie testowałem) integracja poprawki z instalką (jakimś nLitem) przyniesie pozytywny efekt ale z tej racji, że nie sprawdzałem nie potrafie sie wypowiedzieć w jakis autoratywny sposób.
Żółty
Dodano
25.08.2008 12:20:50
Jak już wspomniałem, nie mam nawet pojęcia jaka to jest płyta główna. W zarówno w temacie soft-u jaki i hard-u dopiero raczkuję, a jak słyszę "aktualizuj sobie BIOS-a", to jedyne co sobie wyobrażam po tej operacji wykonanej przeze mnie, to monit w stylu "Kup sobie baranie nowy komputer" bo na pewno coś mi nie pójdzie tak jak powinno. Jedno pytanko. Jak teraz zainstaluję tą aktualizację i potem przystąpię do instalacji nowego Windowsa (robiąc format oczywiście) to nie wywalę tej aktualizacji razem z tym systemem? Wiem, że mógłbym zainstalować potem sam dodatek SP2 ale zależy mi na nowym systemie.
elTrollo
Dodano
25.08.2008 12:07:15
Aktualizację powinieneś zainstalować przed instalacją SP2 - na Windowsie XP SP1 Ale może zajrzyj na strone producenta płyty głównej i sprawdź czy nie ma nowszego biosu do tej płyty, który rozwiązuje ten problem. Wowczas może będzie możliwość zainstalowania XP od razu z SP2
Żółty
Dodano
25.08.2008 11:56:42
Był tam plik aktualizacji krytycznej, który pobrałem, bo jest tak jak myślałeś, mam ten procesor, tylko nie wiem co zrobić z tym plikiem. Zainstalować go teraz, czy podczas instalacji nowego Windowsa, a jeżeli przy nowym, to w którym momencie bo on się nie uruchamia. To na pewno jest napisane na tej stronie z tym plikiem, ale ten fachowy, przepraszam za określenie, "bełkot" sprawia, że się gubię we własnych myślach.
elTrollo
Dodano
25.08.2008 11:54:29
Programy typu Everest powiedzą. Ale po tej szczątce informacji juz można zaczynać coś podejrzewać. http://support.microsoft.com/kb/885627/pl - metoda 3 - ale czy ten P4 to ten własnie jest to http://support.microsoft.com/kb/885626/PL/ - na dole masz "Więcej informacji" - tam jest narzędzie do sprawdzenia czy to rzeczywiście ten "felerny" procesor. Ad ps - o nie - to ten co to jego mauzoleum na placu niebiańskiego spokoju w Pekinie jest ;)
Żółty
Dodano
25.08.2008 11:35:34
Szczerze to nie bardzo wiem jak to sprawdzić, bo podejrzewam, że informacja w stylu Pentium 4 2,80 GHz, 512 DDR i WinFast A340 to trochę za mało żebyś mógł się na ten temat wypowiedzieć. Kompa dostałem bez żadnych dokumentów bo był używany. Jeśli jest jakiś program, który "przejrzy" zestawienie i udzieli odpowiedzi to podpowiedz. PS. Czy Twój avatar to Masutasu Oyama?
elTrollo
Dodano
25.08.2008 11:23:30
elTrollo
Dodano:
25.08.2008 10:50:32
Komentarzy:
20
Strona 1 / 2