nie uruchamia sie winxp po instalacji win2k

Witam, bardzo proszę o pomoc w sprawie opisanej: na jednym dysku (SATA) mam 3 partycje. na C: mialem sobie winxp (nadal mam, ale nie uruchamia sie - i to jest caly problem). A stalo się to tak: zainstalowalem na drugiej partycji win2k, zainstalowal sie ok, bez zadnych zastrzezen, ale jak chcialem uruchomic winxp to lipa:( po ekranie loadingu - ten z tymi niebieskimi kwadracikani poruszajacymi sie z lewa w prawą, pokazuje sie w dolnym miejscu cos jakby w linii polecen kilka-kilkanascie sciezek jakis plikow bardzo szybko, dlatego nie jestem w stanie powiedziec o jakich plikach mowa. I dalej nic. nie zastanawiajac sie za dlugo, wzialem plytke z instalka winxp i skorzystalem z opcji naprawy (tej automatycznej). Kiedys jak mialem innego kompa, opcja ta przynosila porzadane skutki, ale nie tym razem, moze to byly inne przypadki - nie wiem, nie pamietam. W obecnym przypadku naprawa zatrzymuje sie przy "Instalacja Windows" w 34% i stoi. mało.. poszedłem dalej, zaczalem sprawdzac dyski, defragmentowac itp - zero bledow. zainstalowalm wiec na drugiej partycji winxp (tej samej co siedzial juz win2k), po tej operacji (chyba) naprawa z poziomu instalki "starego" winxp juz gorzej wyglada, tzn po tym jak sie pokazuje informacja: "Instalator rozpoczyna ponowne uruchamianie......." pokazuje sie kursor myszki na czarnym ekranie, ze 3 sekundy pobędzie i komp sie restartuje!! i tak w kolko. probowalem po tym uruchamiac od nowa opcji naprawiania z instalki i dzieje sie to samo. BARDZO mi zalezy na podniesieniu "starego winxp", proszę o rade jak uruchomic starego winxp, chociaz taka jak doprowadzic do tego by nie uruchomiala sie automatycznie ta naprawa, tzn do wersji z pierwszego akapitu.. plizz pozdrawiam, skorpo

Odpowiedzi: 14

moze to zabrzmi - delikatnie mowiac - "nietypowo", ale: na startym winxp mialem duzo naistalowanego oprogramowania, dzieki ktoremu flash'owe strony szybciej mi chodzily (a jest to dla mnie wazne), nie wiem co bylo przyczyna szybszej pracy flash playera, napewno nie mialem nic typu jakichs przyspieszaczy itp (jesli w ogole takie są) a owego oprogramowania mialem za duzo by instalowac i sprawdzac co pomoglo, a podniesienie systemu byloby szybsze, wiec dlatego usilnie chcialbym uciec sie do tej metody. dodam, ze napewno nie chodzi o wersje directx'a, flashplayera, sterownikow grafy itp, bo mam takie same w swiezo zainstalowanym winxp
skorpo
Dodano
19.07.2007 20:14:56
Ta są - opcje boot.ini . tylko co to zmieni? Masz system z usuniętymi starymi plikami i niezainstalowanymi nowymi w ich miejsce więc co ma Ci działać? Szczególnie, że przyczyna resetu jest daleka od identyfikacji, a z Twoich coraz "szerszych"opisów wynika tylko to, że dokonałeś demolki obu systemów. Zapytam tak byś zrozumiał bez kłopotu: Po co Ci ten "stary" windows ( jest subtelna óżnica między zawartością partycji, a katalogami i plikami systemu )? Gdy już to z siebie wydusisz pewnie będzie mozna przejść do porad typu Bart'S , Linux LiveCD i podobnych, które pozwolą Ci dostep do danych uzyskać, umożliwią ich zarchiwizowanie i ........ zacżęcie całej procedury instalacyjnej po bożemu, tj. od poczatku ( być moze nawet ze zdjęciem partycji włącznie ).
Rebe
Dodano
19.07.2007 19:48:18
tak, ja wiem skad sie odpala te fixbooty itp, tak tez robilem, ale to nic nie zmienia, po ponownym uruchomieniu nadal odpala sie ta automatyczna naprawa, podczas ktorej restartuje sie komp i tak w kolko... sa napewno jakies pliki w katalogu glownym winxp, ktore odpowiadaja za uruchamianie systemu w trybie naprawczym, tylko ktore...
skorpo
Dodano
19.07.2007 19:36:05
No i masz problem - jeżeli nie zakończłeś instlaacji naprawczej to mimo istnienia katalogu i nawet plików windowsa ten system faktycznie nie ma prawa funkcjonować. Teraz zostaje Ci tylko próba dokończenia tej wersji naprawy ( choć óznie już moze być ). Mysmy zaś, z Żółtym, pisali o naprawie z etapu wcześniejszego uruchamiania instalatora - to z niego isę te bixbooty itp. odpala.
Rebe
Dodano
19.07.2007 13:20:44
wlasnie ta opcje naprawy wybralem na samym poczatku, po tym jak zainstalowalem win2k, i ta wlasnie naprawa ciagle mi sie uruchamia probujac odpalic xp (ten z c:\windows i teraz ten z c:\windows1). uruchamia sie w ten sposob, ze po chwili restartuje kompa. co do F6, plyta, ktorej obecnie uzywam, nie potrzebuje tej opcji, ale nie mam pewnosci czy korzystalem z tej opcji przy instalacji tego starego winxp, dlatego probujac naprawy odpalilem instalke bez F6 jak i ladujac sterowniki z F6
skorpo
Dodano
19.07.2007 11:54:09
Pokraczę ( bo lubię ) - mam dziwne wrażenie, że to co teraz masz na C:\ może rzeczywiście być nie do uruchomienia. Stąd najprościej zrobić to należy tak: Odpalasz instalator XP, po zaklepaniu licencji wybierasz naprawę systemu - tego zwanego windows( bez 1 ) - i czekasz na efekt. Potem tylko dogranie niekórych sterowników i poprawek Cię czeka ( zakłądam, że skoro nic nie napisąłeś o koniecznosci używania F6 przy instalacji to i przy naprawie nie ma takiej potrzeby ).
Rebe
Dodano
19.07.2007 11:40:33
konsoli uzywam z instalki winxp. tak, jestem pewien, win2k jest na drugiej partycji, zas winxp nie zostal usuniety co wiecej, zainstalowalem jeszcze jeden winxp na partycji C: (obok tego co sie skopal) ten uruchamial sie bez problemu do czasu az wykonalem operacje pewna, by sprawdzic jak sie zachowa ten nowy winxp. tzn: stary winXP jest w katalogu c:\windows, nowy zainstalowalem w c:\windows1 operacja polegala na przekopiowaniu zawartosci c:\windows do c:\windows1. po tym ten nowy winxp z katalogu c:\windows1 zachowuje sie tak samo jak ten stary, wiec mysle, ze mozna by poszperac wlasnie w tym katalogu.. PS. tak, ta sama plytka, co uzywana podczas instalacji starego winxp
skorpo
Dodano
19.07.2007 11:23:36
Tak czytam te Twoje posty i ciągle wychodzi mi ( pewnie czytam bez zrozumienia ), że posługujesz się konsolą z płyty w2k uruchamianą zamiast z XP. Odtworzenie rozruchu XP z konsoli jest procedurą standardową i niesprawiającą kłopotów ( pomijam ew. zgubienie na chwilę w2k ). Nie teaktuj, prosże, poniższego pytania jako złośliwości, ale : Czy jesteś pewien, że zainstalowałeś w2k na innej partycji i że XP nadal na tej pierwszej jest ( nauka radziecka zna wypadku pomyłek tego typu )? PS. System na CD i na dysku jest w tej samej wersji ( mowa o XP i numerze SP )?
Rebe
Dodano
19.07.2007 11:14:23
przelacznika /add probowalem juz wczesniej, z samym bootowaniem jest ok, jest menu, moge sobie wybrac system, a wyborow jest juz kilka narobionych, wybrany system bootuje sie, ale ten winxp, o ktorym mowa nie uruchamia sie. zabawa z atrybutami z tematu http://forum.infojama.pl/viewtopic.php?t=25309 tez nie pomogla
skorpo
Dodano
19.07.2007 11:06:32
Chyba nie - to o tych wątpliwościach ( tym bardziej, że Autor już grzebał ). Na mego czuja nawet bez prawidlowych wpisów by odpalił ( jakie "loading default czy coś w tym stylu ). Jeżeli zaś nie to i tak ten nadpisany psu na budę - stąd moje pytnaie było. Oczywiście, że z punktu widzenia typu "ostrożności nigdy za wiele" masz słuszność, ale sama operacja przywracania tak dla XP, jak w2k i tak sprowadzać się, w wypadku skopania, będzie do ...konsoli i tego coś napisał w pierwszym poscie ( kwestia wyboru płyty instalacyjnej zostaje ).
Rebe
Dodano
19.07.2007 10:50:33
skorpo - "nie da rady" to spodni przez głowę włożyc - to tyle na temat tego coś napisał. Konsola odzyskiwania z płyty XP i to o czym Żółty napisał ( odtworzenie rozruchu dla XP ) tyle, że raczje w odwrotnej kolejności i z ew. zastosowaniem przełącznika /add zamiast /rebuild ( jeżeli z tym drugim instalacji w2k nie znajdzie samoistnie ). Ew. zabawa z atrybutami ( gdyby poprzednich kroków było mało ) - http://forum.infojama.pl/viewtopic.php?t=25309 PS. Żółty - po co backupic ten "stary" boot.ini? - Pytanie jest całkowicie poważne .
Rebe
Dodano
19.07.2007 08:58:50
  • Żółty 19.07.2007 10:37:58

[quote=Rebe]Żółty - po co backupic ten "stary" boot.ini? - Pytanie jest całkowicie poważne .[/quote] Bo mam poważne wątpliwości co do słuszności koncepcji grzebania w boot.ini i dlatego tak na wszelki wypadek zostawić go chciałem.

moze jakies pliki usunac/podmienic w katalogu systemowym, poradzcie, musi byc jakies rozwiazanie...
skorpo
Dodano
19.07.2007 03:27:54
nie da rady, dodalem tylko do menu rozruchowego nowa opcje rozruchu, tzn z /fastdetect, nic sie nie zmienilo, nadal podczas proby uruchomienia starego xp nastepuje restart w miejscu juz opisanym:(
skorpo
Dodano
19.07.2007 02:37:17
Mogą być schody. Odpal konsolę odzyskiwania z płyty Windowsa XP, zbackupuj plik boot.ini (polecenie ren boot.ini boot.ini.bak) i wydaj polecenie bootcfg /rebuild Przy okazji jak juz tam będziesz to polecenie fixboot równiez wklep.
Żółty
Dodano
19.07.2007 02:14:56
skorpo
Dodano:
19.07.2007 02:03:46
Komentarzy:
14
Strona 1 / 1