nie uruchamia się system xp

Witam Podczas uruchamiania Windows XP Pro zawiesza się na ekraniku z logo. Nie wykonywałem aktualizacji, nie instalowałem nowych sterowników. Nagle przestał się normalnie uruchamiać. Za to uruchamia się w trybie awaryjnym. Wykonałem sprawdzanie dysków oraz skanowanie w poszukiwaniu wirusów. Nie podziałało. Przywróciłem system sprzed dwóch dni i również nie podziałało. Uruchomiłem system z płyty i zrobiłem chkdsk, który poinformował mnie, że znajduje się jeden błąd. Tylko nie wiadomo jaki i jak go usunąć. Być może to jakaś awaria hardwarowa (??) skoro system nie chodzi po przywróceniu. Co mogło nawalić? Mam dwa dyski twarde w RAID, może to jakoś zaczęło komplikować start systemu. Proszę o jakieś wskazówki Pozdrawiam krogul

Odpowiedzi: 1

[quote=krogul] Tylko nie wiadomo jaki i jak go usunąć.[/quote] Za pomocą chkdsk :-) Wklep chkdsk /r [quote=krogul]Być może to jakaś awaria hardwarowa (??) [/quote] Być może ....:lol: Nie sprawdzisz, nie będziesz wiedział. [quote=krogul]Co mogło nawalić?[/quote] Wszystko. [quote=krogul] Mam dwa dyski twarde w RAID, może to jakoś zaczęło komplikować start systemu[/quote]. Nie sądzę, ale zablokuj w BIOS-ie i będziesz wiedział. [quote=krogul]Proszę o jakieś wskazówki[/quote] Proszę bardzo: 1) chkdsk/r i odpal kompa 2) RAID jw i odpalić 3) w trybie awaryjnym zobacz w Podglądzie zdarzeń czy są błędy jakieś i zapodaj 4) jak dalej nic to zajmiemy się sprzętem PS przy okazji ściągnij i zainstaluj program EVEREST i odczytaj napięcia zasilacza (zapodaj na forum) oraz program Memtest i po odpaleniu kompa z dyskietki systemowej z Memtestem przetestuj RAM (wyniki też zapodaj na forumie)
Ucho
Dodano
02.06.2009 19:09:52
krogul
Dodano:
02.06.2009 14:24:49
Komentarzy:
1
Strona 1 / 1