nie tylko my przepraszam –– ja
Głośno mówi się o piractwie posiadaczy komputerów osobistych, ale okazuje się, źe konsolowcy to równieź piraci. Macrovision, kalifornijska firma będąca autorem m.in. sławnego zabezpieczenia uźywanego w filmach DVD opublikowała wyniki badań, z których wynika, źe jeden na pięciu posiadaczy PS2, czy Xboxa korzysta z nielegalnych gier.
64% ogólnej liczby przebadanych uźywa przerobionych konsol.
nie rozumiem dla czego na kazdym forum wszyscy obuźają sie na piratów , admini blokują posty a tak na prawdę to wszyscy –– no prawie wszyscy –– bez urazy dla tych uczciwych –– słuchamy muzyki, ogladamy filmy, oraz gramy nie licząc programów które uźywamy wina corela itd itp
czyź nie jest to p..... zakłamana moralność, i nie piszcie źe ja '' kupiłem "
bo tak jest często oryginała –– bo zrozumiem źe zapracowałeś na niego.
ps. sorki jak ktos się uraził mam chumorek –– lol
64% ogólnej liczby przebadanych uźywa przerobionych konsol.
nie rozumiem dla czego na kazdym forum wszyscy obuźają sie na piratów , admini blokują posty a tak na prawdę to wszyscy –– no prawie wszyscy –– bez urazy dla tych uczciwych –– słuchamy muzyki, ogladamy filmy, oraz gramy nie licząc programów które uźywamy wina corela itd itp
ps. sorki jak ktos się uraził mam chumorek –– lol
Odpowiedzi: 14
Alina:
To tak samo jak w zyciu nie masz np. szkolen dla przestepcow czy tez tablicy ogloszen z informacjami gdzie i co mozna ukrasc.
A co to jakas ankieta ?? czy co ? warto mieć konsole jak jest sie zagorzalym graczem :) szybciej ukazują sie gry na placka :) a na piece trzeba mase czekac a nawet czasem nie ma takich gier :(
1. Odnośnie przelicznika ile zarabia John a ile Kowalski to 100% racji.
2. Kiedyś oglądałem jak w Japoni pokazywali premiere PSX 2 i tłum był taki źe jeden japoniec po drugim czołgał się aby kupić pleya.
A w poslce oczywiście z opuźnieniem pojawił się PSX 2 i choć piersza ich platforma cieszyła się powodzeniem to SPX2 nie bardzo chciano w kraju nad wisłą kupować poniewaź nie wiadaomo było jak z przeróbką na piraty będzie.
3. O rynku muzycznym terz morzna wiele mówić. Kiedyś Mr. Wiśniewski z Ich Troje powiedział na antenie TVN źe wypuszcza pełną wersję płyty w załączniku to czasopisma (nie pamiętam jakiego TINA, NAJ czy PANI DOMU) a koszt wyprodukowania takiej płytki to około 3 zł. I dodał źe da się – wydać płytę,troszkę zarobić i zniszczyć pirata. Ja od siebie dodam źe w 100% nie popieram piractwa ale w polse jeszcze trzeba się jednego nauczyć w branrzy wydawniczej itp. źe zyskać trzeba na ilości sprzedarzy a o jakości świadczy sam produkt. Ale w kraju nad wisłą niestety podejście jest takie: sprzedać 2 produkty i wyjechać Mercedesem.(ale to jes tak ustalone u góry i narazie Polska ma nie być krajem bogatym, jescze nie).
2. Kiedyś oglądałem jak w Japoni pokazywali premiere PSX 2 i tłum był taki źe jeden japoniec po drugim czołgał się aby kupić pleya.
A w poslce oczywiście z opuźnieniem pojawił się PSX 2 i choć piersza ich platforma cieszyła się powodzeniem to SPX2 nie bardzo chciano w kraju nad wisłą kupować poniewaź nie wiadaomo było jak z przeróbką na piraty będzie.
3. O rynku muzycznym terz morzna wiele mówić. Kiedyś Mr. Wiśniewski z Ich Troje powiedział na antenie TVN źe wypuszcza pełną wersję płyty w załączniku to czasopisma (nie pamiętam jakiego TINA, NAJ czy PANI DOMU) a koszt wyprodukowania takiej płytki to około 3 zł. I dodał źe da się – wydać płytę,troszkę zarobić i zniszczyć pirata. Ja od siebie dodam źe w 100% nie popieram piractwa ale w polse jeszcze trzeba się jednego nauczyć w branrzy wydawniczej itp. źe zyskać trzeba na ilości sprzedarzy a o jakości świadczy sam produkt. Ale w kraju nad wisłą niestety podejście jest takie: sprzedać 2 produkty i wyjechać Mercedesem.(ale to jes tak ustalone u góry i narazie Polska ma nie być krajem bogatym, jescze nie).
lili:zupelnie obejetnie, czy chodzi tu o skrypt, software, bog wie co jeszcze, pamietajmy o tym, ze programowanie to jest tych ludzi PRACA i tak jak kazdy z nas oczekuje by jego prace szanowac, szanujmy tez prace innych!
Co do programów to się generalnie zgadzam, ale muzyka i filmy to inna sprawa.
Czasami zdarza się, źe artysta wyraźnie nie źyczy sobie ścigania piratów (tych co ściągają z netu, a nie sprzedają na stadionie :wink: ). Jednak organizacje typu riaa i mpaa "wiedzą lepiej" co jest dla artysty lepsze i robią co chcą (mimo, źe muzyki tej nie stworzyli).
@Damianos:
masz racje!
"Dla firmy która stworzyła ten program liczy sie zysk"
ten program/ programy MUSZA przynosic zysk, inaczej firma splajtuje. "proste jak swinski ogon" mawia moj tata...
zgoda, relacje zarobkow miedzy zachodem a polska sa niezmierne. polscy dobrzy programisci odchodza na zachod poniewaz tam sa lepiej oplacani, ale faktem jest, ze firmy finansujace i produkujace programy musza wliczac w kalkulacje ceny szkody, ktore wyrzadzaja crackerzy ( nie hackerzy, to sa dobrzy ludzie, cracker=przestepca).
masz racje!
"Dla firmy która stworzyła ten program liczy sie zysk"
ten program/ programy MUSZA przynosic zysk, inaczej firma splajtuje. "proste jak swinski ogon" mawia moj tata...
zgoda, relacje zarobkow miedzy zachodem a polska sa niezmierne. polscy dobrzy programisci odchodza na zachod poniewaz tam sa lepiej oplacani, ale faktem jest, ze firmy finansujace i produkujace programy musza wliczac w kalkulacje ceny szkody, ktore wyrzadzaja crackerzy ( nie hackerzy, to sa dobrzy ludzie, cracker=przestepca).
lili:@Alina:
wedlug badan, co 5 uzywa software nielegalnie...
to jest 20 %!
gdyby cracki, czy seriale nie byly dostepne, byly by ceny programow przypuszczalnie o 20% nizsze...
W bajki to ja juź dawno przestałem wierzyć (a moźe nie? :D ) Wiesz co Lili? wydaje mi sie źe to nie od cracków i od seriali zaleźy cena programu ale od ceny programu na zachodzie. Np. w stanach progs kosztuje 40$ jak przeliczysz to na polskie złocisze to wychodzi (mniej więcej razy trzy trza pomnoźyć) to jest 120zł. Ale nikt nie bierze pod uwage tego źe John w Stanach zarabia powiedzmy 2500$ a Kowalski 800zł. Dla firmy która stworzyła ten program liczy sie zysk! I tego niestety nie zmienimy bo kaźdy chce zarobić :wink:
@Alina:
64 % ???
o ile byly by te programy tansze, gdyby cracki nie byly ogolnie dostepne...
64 % ???
o ile byly by te programy tansze, gdyby cracki nie byly ogolnie dostepne...
poza tym co trafnie wyrazili Seeker i Rebe, administrator, czy tez owner forum zobowiazuje sie, instalujac skrypt forum wobec jego programisty, kategorycznie dbac o to by forum to nie przychylalo sie badz wspieralo przestepstw.
i bardzo slusznie! zupelnie obejetnie, czy chodzi tu o skrypt, software, bog wie co jeszcze, pamietajmy o tym, ze programowanie to jest tych ludzi PRACA i tak jak kazdy z nas oczekuje by jego prace szanowac, szanujmy tez prace innych!
i jesli ktos czegos uzywa nielegalnie ( bo... ah powdow jest 1000 albo i wiecej) to niech poprostu siedzi cicho i sie modli zeby go nie zlapali, te czasy jeszcze nadejda...
i bardzo slusznie! zupelnie obejetnie, czy chodzi tu o skrypt, software, bog wie co jeszcze, pamietajmy o tym, ze programowanie to jest tych ludzi PRACA i tak jak kazdy z nas oczekuje by jego prace szanowac, szanujmy tez prace innych!
i jesli ktos czegos uzywa nielegalnie ( bo... ah powdow jest 1000 albo i wiecej) to niech poprostu siedzi cicho i sie modli zeby go nie zlapali, te czasy jeszcze nadejda...
no szkoda byłoby tak wybitnych fachowców w dziedzinie informatyki :D . Zresztą ja tez jestem przeciwko takim treściom na forum! Protestuje przeciwko takim duperelom umieszcanym na porządnym forum!!! Toź to złodziejstow!!
No to na tyle :wink:
No to na tyle :wink:
Alina:szanuję to źe ktoś stworzył stronę i forum gdzie moźna znaleźć coś ciekawego i chwała im za to
nie chodzilo mi o uraźenie kogo kolwiek, oczywiście
Seeker ––– to był nie przemyslany tak do końca temat
Rebe (który raz juz mi pomógł) ––– masz racje
Pociągnę to dalej. Weźmy hipotetycznie, źe zaczynają się na forach pokazywać linki do warezów, cracki w załącznikach itd., wiesz co się stanie? ja wiem przynajmniej z duźą dozą prawdopodobieństwa mogę przypuścić. Odejdą z tego forum ludzie którzy swój czas wolny poświęcają na przebywanie tutaj i od czasu do czasu konkretną pomoca dla innych słuźa, Kuba sprzeda domenę, EL Nino wreszcie zmyje makijaź, kupi se pieron klotki i króle będzie pasł , a Rebe na buddyzm przejdzie :wink: ,itd. (o sobie nie wspominam bo...nie )
To droga do nikąd.
szanuję to źe ktoś stworzył stronę i forum gdzie moźna znaleźć coś ciekawego i chwała im za to
Alina – miałem napisać kolejny raz o tym jaka jest róźnica między uzywaniem, a szukaniem , ale sobie daruję.
Miast tego przyslowiem się podeprę co to w nim o wronach i krakaniu mowa, a jeźeli się nie podoba to .... po co było włazić ?
Miast tego przyslowiem się podeprę co to w nim o wronach i krakaniu mowa, a jeźeli się nie podoba to .... po co było włazić ?
Alina:
Alina , a nie pomyślałaś, źe jak ktoś zakłada forum , w tym wypadku Kuba "wódz naczelny" – to w swoich zamysłach planuje jakie to forum ma być, a jakie nie.
Owszem forum tworzą rejestrujący się userzy, ale robią to zgadzjąc się na warunki jakie im przy rejestracji właściciel forum zaproponował.
To nie jest zakłamanie i hipokryzja, właściciel forum chce mieć święty spokój , chce prowadzić forum zgodnie ze swoimi zasadami i obowiązującym prawem.
Poza tym pozostaje jeszcze prestiź forum, modujących je moderatorów i samych uzytkowników, nikt nie zapełnia nowo stworzonego forum tak sobie, na to się latami pracuje i co miałoby się to zprzepaścić pozawalając z nienacka na podawanie keylogerów, craców i seriali? . Poddaję to pod przemyślenia .
Pozdrawiam
Po co wydawać kupe kasy na Corela czy Photoshopa jak się go uźywa do oglądania zdjęc ?
Przecieź jest GIMP, na filmy moźa iść do kina, albo poczekać na emisje w TVP. Nie zwykłem oglądać filmów – nawet nie wiem jaki jest najnowszy – zacofany jestem, wiem.
O reszcie jest w archiwum, temat wałkowany n! razy.
Przecieź jest GIMP, na filmy moźa iść do kina, albo poczekać na emisje w TVP. Nie zwykłem oglądać filmów – nawet nie wiem jaki jest najnowszy – zacofany jestem, wiem.
O reszcie jest w archiwum, temat wałkowany n! razy.
Strona 1 / 1